Στο Λονδίνο το μεγαλύτερο ηλιακό σκάφος του κόσμου

 
planetsolar Στο Λονδίνο το μεγαλύτερο ηλιακό σκάφος του κόσμου

Στο Λονδίνο το μεγαλύτερο ηλιακό σκάφος του κόσμου

Λίγους μήνες αφότου κατέρριψε το παγκόσμιο υπερατλαντικό ρεκόρ ταχύτητας, το μεγαλύτερο σκάφος που τροφοδοτείται αποκλειστικά με ενέργεια από τον ήλιο αγκυροβόλησε στο Canary Wharf του Λονδίνου, ολοκληρώνοντας την ερευνητική αποστολή του, να μελετήσει το Ρεύμα του Κόλπου συγκεντρώνοντας πάσης φύσεως δεδομένα.

Το MS Turanor PlanetSolar απέπλευσε από το Ούστεντε του Βελγίου στις 30 Αυγούστου για τον τελικό προορισμό του. Από τον περασμένο Ιούνιο είχε μετατραπεί σε επιστημονική πλατφόρμα, χάρη στην οποία ερευνητές κατάφεραν να αξιοποιήσουν νέου τύπου αισθητήρες και άλλο εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για να μελετήσουν, μεταξύ άλλων, τις επιπτώσεις των αερολυμάτων στην κλιματική αλλαγή και την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα.

«Το PlanetSolar μας επέτρεψε να δοκιμάσουμε αρκετά επιστημονικά όργανα – κάποια από τα οποία ήταν πρωτότυπα που αναπτύχθηκαν από το πανεπιστήμιο της Γενεύης (UNIGE) – σε πραγματικές συνθήκες», αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση ο Μάρτιν Μπένιστον, διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Επιστημών στο ελβετικό πανεπιστήμιο. «Εκτενή φυσικά, χημικά και βιολογικά δεδομένα βρίσκονται τώρα στα χέρια του UNIGE και θα βρεθούν στο επίκεντρο λεπτομερούς ανάλυσης. Ήδη παρατηρούμε ενδιαφέρουσες τάσεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την παραγωγή αερολυμάτων.»

Προτού ολοκληρώσει την αποστολή του στο Λονδίνο, το MS Turanor PlanetSolar πραγματοποίησε αρκετούς σταθμούς, μεταξύ άλλων στη Νέα Υόρκη, τη Βοστώνη, το Μαϊάμι και το Σεν Τζονς, στον Καναδά.

Το – μήκους 31 και πλάτους 15 μέτρων – σκάφος διαθέτει δύο ηλεκτροκίνητες μηχανές και αντλεί ενέργεια από φωτοβολταϊκά πάνελ, τα οποία καλύπτουν μια έκταση 537 τετραγωνικών μέτρων. Η μέση ταχύτητά του είναι 10 χλμ/ώρα (5,3 κόμβοι), όμως μπορεί να ξεπεράσει τα 25 χλμ.

Είναι το μοναδικό ηλιακό σκάφος που έχει κάνει τον περίπλου της Γης χωρίς να καταναλώσει σταγόνα καυσίμου. Το σημαντικό επίτευγμα ολοκληρώθηκε πέρυσι, μετά από ένα ταξίδι διάρκειας 19 μηνών.

Πηγή:naftemporiki.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.