Συνιστώσες που επηρεάζουν τον Eιδικό Λογαριασμό ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ

 
3 euro fot sunblog 330x248 Συνιστώσες που επηρεάζουν τον Eιδικό Λογαριασμό ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ

Συνιστώσες που επηρεάζουν τον Eιδικό Λογαριασμό ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ

Ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ αποτελείται από πιστωτικές και χρεωστικές συνιστώσες. Στις πιστωτικές συνιστώσες (ΕΙΣΡΟΕΣ) περιλαμβάνονται οι συνιστώσες:

  • ΗΕΠ, Ημερήσιος Ενεργειακός Προγραμματισμός: Αφορά στην εισροή από τη συμμετοχή των μονάδων του Μητρώου ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ, στην προημερησία αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (ΗΕΠ) με ποσότητα (MWh) ανά Περίοδο Κατανομής (1 ώρα) όπως αυτή εκτιμάται (Forecast) από τον ΑΔΜΗΕ ΑΕ. Τα ποσά υπολογίζονται κατά την εκκαθάριση του ΗΕΠ από τον ΛΑΓΗΕ ΑΕ, πολλαπλασιάζοντας ανά ώρα, την προαναφερθείσα ποσότητα με την αντίστοιχη Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ).
  • Εκκαθάριση Αποκλίσεων: Αφορά στην εισροή ή εκροή (η συνιστώσα αυτή μπορεί να είναι πιστωτική ή χρεωστική), που τελικά προκύπτει από την εκκαθάριση αποκλίσεων των μονάδων του Μητρώου ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ που διενεργεί ο ΑΔΜΗΕ ΑΕ. Ουσιαστικά τα ποσά υπολογίζονται πολλαπλασιάζοντας ανά ώρα, την ποσότητα απόκλισης (MWh) μεταξύ της αντίστοιχης ποσότητας των ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ που συμμετείχε στον ΗΕΠ και του αθροίσματος των μετρήσεων των ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ, με την αντίστοιχη Οριακή Τιμή Αποκλίσεων (ΟΤΑ).
  • Μεσοσταθμικό Μεταβλητό Κόστος θερμικών συμβατικών σταθμών (ΜΜΚΘΣΜ): Εάν το ωριαίο αλγεβρικό άθροισμα των δύο προηγούμενων συνιστωσών είναι μικρότερο του μεσοσταθμικού μεταβλητού κόστους των υπό φόρτιση θερμικών μονάδων την αντίστοιχη Περίοδο Κατανομής (ώρα) τότε ενεργοποιείται αυτή η πρόσθετη συνιστώσα, από σχετικό λογαριασμό προσαύξησης (uplift) προς τους Προμηθευτές, έτσι ώστε η ελάχιστη εισροή (floor) προς τον Ειδικό Λογαριασμό    από τις πρώτες τρεις συνιστώσες να είναι ίση με το μεσοσταθμικό μεταβλητό κόστος των υπό φόρτιση θερμικών μονΔΕΔΔΗΕάδων στην αντίστοιχη ώρα.
  • Η αξία της παραγωγής ΑΠΕ/ΣΗΘΥΑ στα ΜΔΝ με βάση το Μέσο Μεταβλητό Κόστος συμβατικών μονάδων στα ΜΔΝ (ΜΜΚΜΔΝ*ΜWhΑΠΕ ΜΔΝ): Το ποσό που αποδίδεται από τους Προμηθευτές των ΜΔΝ στον ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ. Το ΜΜΚΜΔΝ ορίζεται και εν τέλει οριστικοποιείται από τη ΡΑΕ.
  • ΕΤΜΕΑΡ, Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων: Αφορά στην εισροή όπως την υπολογίζει και την εισπράττει ο ΑΔΜΗΕ ΑΕ από τους Προμηθευτές, με βάση τις καταναλώσεις των αντίστοιχων πελατών τους. Τα αναγραφόμενα ποσά αναθεωρούνται και οριστικοποιούνται με τις αντίστοιχες εκκαθαρίσεις που διενεργούν ο ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ και ο ΑΔΜΗΕ ΑΕ.
  • Ειδικό Τέλος Λιγνίτη: Αφορά στην εισροή όπως την υπολογίζει και την εισπράττει ο ΑΔΜΗΕ ΑΕ από τους Παραγωγούς, κάτοχους λιγνιτικών μονάδων, με βάση την παραγωγή τους.
  • Δικαιώματα Εκπομπής Αερίων Θερμοκηπίου: Αφορά στην εισροή από το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από σχετική ανάθεση του ΥΠΕΚΑ.
  • Τέλος ΕΡΤ: Αφορά στην εισροή από τη ΔΕΗ Προμήθεια για το σύνολο των καταναλωτών ανεξαρτήτως Προμηθευτή.
  • Έκτακτη Εισφορά ΑΠΕ& ΣΗΘΥΑ Διασυνδεδεμένου: Αφορά στις έκτακτες κρατήσεις-εισροή όπως αυτές υπολογίζονται στους Παραγωγούς ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ από τον ΛΑΓΗΕ ΑΕ σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο.
  • Έκτακτη Εισφορά ΑΠΕ& ΣΗΘΥΑ Μη Διασυνδεδεμένων Νήσων:Αφορά στις έκτακτες κρατήσεις-εισροή όπως αυτές υπολογίζονται στους Παραγωγούς ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ από τον ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο.

Στις χρεωστικές συνιστώσες (ΕΚΡΟΕΣ) περιλαμβάνονται οι συνιστώσες:

  • Αξία ΑΠΕ: Αφορά στην εκροή όπως αυτή υπολογίζεται με τη μηνιαία εκκαθάριση των ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ από τον ΛΑΓΗΕ ΑΕ σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο.
  • Αξία Φ/Β στεγών: Αφορά στην εκροή όπως αυτή υπολογίζεται και χρεώνεται από τους Προμηθευτές σε εφαρμογή του ειδικού προγράμματος Φ/Β σε κτηριακές εγκαταστάσεις (< 10 kw).
  • Αξία ΑΠΕ ΜΔΝ: Αφορά στη συνολική αποζημίωση Παραγωγών από ΑΠΕ&ΣΗΘΥΑ στα ΜΔΝ από το ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ.

Σημείωση: Σχετικά με την εισροή (ΜΜΚΜΔΝ*ΜWhΑΠΕ ΜΔΝ) και την εκροή (Αξία ΑΠΕ ΜΔΝ) ο ΔΕΔΔΗΕ υπολογίζει την απόκλισή τους, σύμφωνα με το άρθρο 72, παράγραφος 2 Γ) του Κώδικα Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας και του άρθρου 175, στοιχείο Β) του Κώδικα Διαχείρισης Συστήματος, και την αποδίδει μέσω του ΑΔΜΗΕ ΑΕ στον ΛΑΓΗΕ.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.