Συμμετοχή του Υπουργού ΠΕΚΑ, στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της Λιθουανίας

 
ypourgos Συμμετοχή του Υπουργού ΠΕΚΑ, στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της Λιθουανίας

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος στο Βίλνιους της Λιθουανίας

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Ο κ. Μανιάτης παρουσίασε τις οκτώ προτεραιότητες σε θέματα βιοποικιλότητας για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, οι οποίες είναι:

  1. Ολοκλήρωση της κάλυψης των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις Οδηγίες για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων και της άγριας πανίδας και χλωρίδας.
  2. Ολοκλήρωση του δικτύου “Natura 2000” και διασφάλιση της χρηστής διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών.
  3. Διατήρηση, διαχείριση και αποκατάσταση των οικοσυστημάτων.
  4. Διατήρηση των ελληνικών γενετικών πόρων – πρόσβαση στους γενετικούς πόρους.
  5. Πρόληψη και μετριασμός των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη βιοποικιλότητα.
  6. Αποτίμηση των λειτουργιών των οικοσυστημάτων από κοινωνική και οικονομική σκοπιά.
  7. Καθορισμός προτεραιοτήτων για την αποκατάσταση οικοσυστημάτων και την προώθηση της χρήσης πράσινων υποδομών.
  8. Ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση σε θέματα βιοιποικιλότητας.

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ στάθηκε ιδιαίτερα στο μέγεθος της πρόκλησης που αποτελεί η ολοκληρωμένη διατήρηση και διαχείριση των περιοχών “Natura 2000” εν μέσω εξαιρετικά δυσμενών οικονομικών συνθηκών, δεδομένου ότι καταλαμβάνουν το 27% των χερσαίων εδαφών και το 6% της θαλάσσιας έκτασης της χώρας.

Παράλληλα, ο κ. Μανιάτης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ενσωμάτωσης της στρατηγικής για τις πράσινες υποδομές στο χωροταξικό και αναπτυξιακό σχεδιασμό.

Δράσεις που προτείνονται, μεταξύ άλλων, για την επόμενη προγραμματική περίοδο, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, περιλαμβάνουν των οικολογικό σχεδιασμό προϊόντων, την επεξεργασία και διάθεση των αποβλήτων και ιδιαίτερα των επικίνδυνων, τη μείωση των απωλειών νερού άρδευσης και ύδρευσης, την εξοικονόμηση ενέργειας, την πιστοποίηση  προϊόντων προστατευόμενων περιοχών προκειμένου να γίνει εμπορική προώθηση και εκμετάλλευσή τους καθώς και την ανάπτυξη του οικοτουρισμού.

Στη διάρκεια του γεύματος, όπου συζητήθηκε το θέμα του Σχιστολιθικού Αεριού, (shale gas), ο Υπουργός ΠΕΚΑ επεσήμανε ότι θα πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά τυχόν εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου σε ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα σε σχέση με τις πιθανές σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ενδεικτικά εστίασε σε κάποιες από αυτές, όπως η απαίτηση πολύ μεγάλων ποσοτήτων νερού, η ρύπανση των υπόγειων υδάτων με πληθώρα επικίνδυνων χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για τη διάλυση του σχιστόλιθου και η έκλυση σημαντικών ποσοτήτων μεθανίου, η επιρροή στη γεωλογική ευστάθεια ευρύτερων περιοχών, και άλλα. Πρότεινε, επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλύσει τις διαθέσιμες τεχνολογίες και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον, προκειμένου να προτείνει τους όρους και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, εφόσον αποδειχθεί ότι πληρούν τα αυστηρά κριτήρια βιωσιμότητας που έχουν θεσπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.