Υβριδικό σύστημα με φωτοβολταϊκά και γεννήτριες ντίζελ τέθηκε σε λειτουργία στην Ινδία με τεχνολογία συστημάτων της SMA

 
SMA Hybrid Υβριδικό σύστημα με φωτοβολταϊκά και γεννήτριες ντίζελ τέθηκε σε λειτουργία στην Ινδία με τεχνολογία συστημάτων της SMA

Υβριδικό σύστημα με φωτοβολταϊκά και γεννήτριες ντίζελ τέθηκε σε λειτουργία στην Ινδία με τεχνολογία συστημάτων της SMA

Η SMA Solar Technology AG εφοδίασε με μετατροπείς Sunny Tripower και την έξυπνη μονάδα ελέγχου SMA Fuel Save Controller, ακόμα ένα υβριδικό σύστημα με φωτοβολταϊκά και γεννήτριες ντίζελ, σε κλωστήριο βάμβακος στο Palladam, στο ινδικό κρατίδιο Tamil Nadu.  Χάρη στο SMA Fuel Save Solution, ο ιδιοκτήτης του κλωστηρίου μπορεί από τον Ιούνιο να αντιμετωπίσει τις καθημερινές απώλειες του δημόσιου ηλεκτρικού δικτύου και να συνεχίσει την παραγωγική του δραστηριότητα βασιζόμενος στην ηλιακή ενέργεια. Έτσι, μειώνει το κόστος καυσίμων για τη λειτουργία της γεννήτριας diesel και μειώνει αισθητά τις εκπομπές CO2.

Αξιόπιστος ενεργειακός εφοδιασμός παρά τις καθημερινές απώλειες ρεύματος

Οι πολύωρες απώλειες ρεύματος αποτελούν καθημερινό φαινόμενο στο Palladam της Ινδίας. Ο ιδιοκτήτης του κλωστηρίου βάμβακος Alpine Knits μέχρι σήμερα, σε τέτοιες περιπτώσεις, χρησιμοποιούσε μία γεννήτρια diesel με απόδοση 1,25 MVA για την τροφοδοσία ρεύματος. Η μόνιμη όμως, κατανάλωση καυσίμων είχε ως αποτέλεσμα αυξημένα έξοδα παραγωγής. Προκειμένου να μειώσει αισθητά το ενεργειακό κόστος, ο ιδιοκτήτης του κλωστηρίου αποφάσισε να εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό σύστημα στη στέγη του εργοστασίου. Η φωτοβολταϊκή  εγκατάσταση ισχύος 1 MW παράγει από τον Ιούνιο «οικονομικό» ρεύμα. Το σχεδιασμό, την εγκατάσταση και τη θέση σε λειτουργία ανέλαβε η εταιρεία Chemtrols Solar Pvt Ltd από το Μουμπάι.

«Το μειωμένο κόστος, η λειτουργική ετοιμότητα, η μέγιστη αξιοπιστία καθώς και η διαθεσιμότητα παίζουν καθοριστικό ρόλο για επιχειρήσεις με μεγάλη κατανάλωση ενέργειας. Για το λόγο αυτό σχεδιάσαμε τη λύση SMA Fuel Save Solution για βιομηχανικές εφαρμογές», δηλώνει ο Chief Technology Officer της SMA, Roland Grebe. Με το SMA Fuel Save Solution η γεννήτρια diesel και η φωτοβολταϊκή εγκατάσταση συνδυάζονται σε ένα υβριδικό σύστημα, το οποίο συνεχίζει να καλύπτει αξιόπιστα όλες τις ενεργειακές ανάγκες του κλωστηρίου βάμβακος σε περίπτωση απώλειας ρεύματος. Η φωτοβολταϊκή εγκατάσταση με 44 μετατροπείς Sunny Tripower 20000TLEE συμβάλλει σε αυτό έως και κατά 60%. Το SMA Fuel Save Controller αναλαμβάνει τον έξυπνο έλεγχο της φωτοβολταϊκής τροφοδοσίας σε συνάρτηση με τα προφίλ φορτίου και την απόδοση της γεννήτριας diesel. Αυτό επιτρέπει ανά πάσα στιγμή μία ασφαλή τροφοδοσία ρεύματος με χαμηλά έξοδα καυσίμων και μειωμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Η πλεονάζουσα φωτοβολταϊκή ενέργεια τροφοδοτείται στο δημόσιο δίκτυο.

«Για βιομηχανικές επιχειρήσεις που επηρεάζονται από συχνές απώλειες δικτύου και εξαρτώνται από γεννήτριες diesel, ένα υβριδικό σύστημα με φωτοβολταϊκά και γεννήτριες ντίζελ αποτελεί την ιδανική λύση. Έτσι, αυξάνονται τα οφέλη της ηλιακής ενέργειας σημαντικά και μειώνεται ο χρόνος απόσβεσης της φωτοβολταϊκής εγκατάστασης», δηλώνει ο Dhananjay Nandedkar, Assistant to the Vice President Solar Projects στην Chemtrols Solar.

 

Ηλιακή ενέργεια ως εναλλακτική προς το diesel

Για την SMA η εγκατάσταση στο Palladam αποτελεί το δεύτερο υβριδικό σύστημα με SMA Fuel Save Solution. Το Δεκέμβριο του 2012 τέθηκε σε λειτουργία στο Thabazimbi της Νοτίου Αφρικής το πρώτο υβριδικό σύστημα κατηγορίας Megawatt σε ένα ορυχείο χρωμίτη.

 

«Ενώ στο Thabazimbi χρησιμοποιήσαμε τη φωτοβολταϊκή ενέργεια συμπληρωματικά προς την πλήρη τροφοδότηση με diesel, στην εγκατάσταση στο Palladam πρόκειται για το πρώτο υβριδικό σύστημα, όπου η μονάδα diesel χρησιμοποιείται ως εφεδρικό τροφοδοτικό ισχύος», δηλώνει ο Roland Grebe. «Έτσι, αποδεικνύουμε τη βαθιά γνώση μας στον τομέα του υβριδισμού τόσο συστημάτων diesel πλήρους τροφοδοσίας όσο και του εφεδρικού τροφοδοτικού ισχύος diesel σε περιοχές με ασταθές δημόσιο δίκτυο.»

 

Η Ινδία, διαθέτει αυξημένο δυναμικό ανάπτυξης στον τομέα των υβριδικών συστημάτων αφού ντιζελογεννήτριες με συνολική ισχύ μεγαλύτερη από 20 Gigawatt τροφοδοτούν βιομηχανίες επεξεργασίας πρώτων υλών και αγροτικών προϊόντων καθώς και κλωστοϋφαντουργίες. Επιπλέον με μέση ετήσια ηλιακή ακτινοβολία 1500 kWh ανά kWp και έως 300 ημέρες ηλιοφάνεια το χρόνο, η Ινδία διαθέτει τις καλύτερες προϋποθέσεις παραγωγής ηλιακής ενέργειας. «Σχεδιάζουμε ήδη επιπρόσθετες εγκαταστάσεις σε συνεργασία με την εταιρεία Chemtrols Solar», δηλώνει ο Grebe. «Σε περιοχές με υψηλή ηλιοφάνεια η SMA Fuel Save Solution αποτελεί μια οικονομικά βιώσιμη και οικολογική εναλλακτική προς τις αυξανόμενες τιμές diesel και τις μεγάλες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.»

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.