Ομιλία Υφυπουργού ΠΕΚΑ στο συνέδριο Athens Energy Forum 2013

 

 

papageorgiou Ομιλία Υφυπουργού ΠΕΚΑ στο συνέδριο Athens Energy Forum 2013

Η Ελλάδα «σημείο εισόδου» για τα ενεργειακά δίκτυα ολόκληρης της Ευρώπης

O  Υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου κατά την ομιλία του στο συνέδριο ATHENS ENERGY FORUM 2013 στη μεγάλη Βρετανία τόνισε ότι η Ελλάδα είναι «σημείο εισόδου» για τα ενεργειακά δίκτυα ολόκληρης της Ευρώπης».

Ολόκληρη η ομιλία:
Η διοργάνωση ενός Συνεδρίου για την Ενέργεια στη χώρα μας είναι από μόνη της μία ικανή ένδειξη για τις μείζονες προκλήσεις του Κλάδου, αλλά και ειδικότερα για τη δυνατότητα που μας παρουσιάζεται να τις αξιοποιήσουμε.

Σήμερα ο κλάδος της Ενέργειας προσφέρει μία ιστορική ευκαιρία και μία μεγάλη πρόκληση:

Μία ιστορική ευκαιρία, να καλλιεργήσουμε ισχυρές σχέσεις συνεργασίας.

Να αναπτύξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η γεωγραφική μας θέση, αξιοποιώντας την σε έργα που ξεπερνούν κατά πολύ τα στενά όρια της.  Σε έργα που αναδεικνύουν την Ανατολική Μεσόγειο σε νευραλγικό χώρο για την αξιόπιστη, απρόσκοπτη και ασφαλή ενεργειακή τροφοδοσία ολόκληρης της Ευρώπης.

Και ταυτόχρονα μία μεγάλη πρόκληση: Να ξεπεράσουμε χρονίζοντα προβλήματα και να συνεργαστούμε σε έργα μεγάλης γεωπολιτικής, αναπτυξιακής και οικονομικής σημασίας ενισχύοντας τις διμερείς και διεθνείς μας σχέσεις.

Με παράλληλα οφέλη και προοπτικές συνεργασίας και σε άλλους τομείς.

Και ήδη, η Ελλάδα έχει κάνει πολλά βήματα μπροστά. Βήματα σημαντικά, ώστε να αξιοποιήσουμε τις υπάρχουσες ευκαιρίες και τις τεράστιες δυνατότητες της χώρας μας.

Βήματα απαραίτητα, ώστε να προσελκύσουμε τις επενδύσεις, που χρειαζόμαστε ιδίως στη σημερινή συγκυρία, αλλά και γενικότερα.

Και κυρίως, βήματα μεγάλα, όπως μεγάλο είναι και το στοίχημα για όλους μας στην Ελληνική Κυβέρνηση: Να φέρουμε τη χώρα ξανά σε ρυθμούς Ανάπτυξης και να δώσουμε ελπίδα και προοπτική σε εκατομμύρια Έλληνες. Πρόσφατα προχωρήσαμε στην υπογραφή Διακρατικής Συμφωνίας για την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού Trans Adriatic Pipeline, εκφράζοντας έτσι ρητά τη στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης για το συγκεκριμένο έργο.

Κυρώσαμε επίσης τη συμφωνία για τον αγωγό ITGI,που συνεχίζει να έχει τη στήριξη της χώρας μας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος, ανεξαρτήτως της μη επιλογής του για τη μεταφορά αερίου από την Κασπία.

Η Ελλάδα μπαίνει δυναμικά και πάλι στον Ενεργειακό Χάρτη. Στηρίζει ενεργά και επιδιώκει τη συμμετοχή της σε έργα διαμετακόμισης  αερίου που διέρχονται από την ελληνική επικράτεια. Σε έργα, που θα μετατρέψουν τη χώρα μας σε «σημείο-κλειδί» για την ενεργειακή τροφοδοσία της ευρύτερης περιοχής. Σε «σημείο εισόδου» για τα ενεργειακά δίκτυα ολόκληρης της Ευρώπης.

Η αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας, από απομονωμένη χώρα-προορισμός για τα ενεργειακά δίκτυα, σε χώρα διέλευσης διευρωπαϊκών δικτύων για τις επόμενες δεκαετίες, αυτό είναι «σοβαρός ενεργειακός σχεδιασμός»! Και σε αυτό, είτε θέλουν να το παραδεχτούν είτε όχι, όλοι συμφωνούν!

Όπως επίσης, συμφωνούν όλοι πως, το γεγονός ότι η Ελλάδα προωθεί μία επένδυση, τον TAP συγκεκριμένα, που θα φέρει στη χώρα μας κεφάλαια ύψους 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ και θα δώσει δουλειά σε χιλιάδες ανθρώπους, είναι επίσης «σοβαρός ενεργειακός σχεδιασμός».

Τέλος, «σοβαρός ενεργειακός σχεδιασμός» είναι η Ελλάδα να στέκεται αξιόπιστη, φερέγγυα, στις διμερείς συμφωνίες που υπογράφει. Να έχει εναλλακτικές επιλογές – επωφελείς για την ενεργειακή της στρατηγική -  σε κάθε περίπτωση.

Το αν όλα αυτά τα βήματα, στα οποία προχωρήσαμε, είναι «σοβαρά», αν είναι «αναπτυξιακά» και εθνικά επωφελή, είναι αυτονόητο από όλους και κυρίως από τον ελληνικό λαό, που επιθυμεί να δει μία Ελλάδα που αλλάζει.

Μία Ελλάδα που αναβαθμίζει το γεωπολιτικό της ρόλο και γίνεται πια σημείο αναφοράς στον Ενεργειακό Χάρτη.

Μία Ελλάδα, ενεργό κομμάτι των Διαδρόμων που ενώνουν την Ανατολή με τη Δύση, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο με την Ευρώπη.

Συνεχίζουμε σταθερά, με μόνο γνώμονα το εθνικό συμφέρον, και μακριά από την μικροπολιτική  δημαγωγία, για να διασφαλίσουμε το μέλλον της χώρας για δεκαετίες. Προχωράμε σε διαρθρωτικές αλλαγές, που θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο το γεωπολιτικό και το αναπτυξιακό όφελος για την Ελλάδα, και επιμένουμε στις αποκρατικοποιήσεις.

Η στόχευση αυτή δεν είναι μόνο ταμειακή, δεν είναι μόνος στόχος να εξισορροπήσουμε ελλείμματα, ή να ανασάνουμε από τις δημοσιονομικές πιέσεις.

Οι αποκρατικοποιήσεις στοχεύουν κατά κύριο λόγο στην ισχυροποίηση του υγιούς τρόπου λειτουργίας της αγοράς.

Στην ωφέλεια του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού που με τη σειρά του προάγει το δημόσιο συμφέρον. Στην ενίσχυση των υποδομών και τη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρουν οι πάροχοι ενέργειας, προς όφελος του τελικού καταναλωτή.

Και ταυτόχρονα, προχωράμε σε βήματα που δυστυχώς καθυστέρησαν για δεκαετίες…  Διερευνούμε τη δυνατότητα της Ελλάδας να αξιοποιήσει δικούς της ενεργειακούς πόρους.

Ήδη, έχουν υπάρξει σημαντικά ευρήματα υδρογονανθράκων – και συγκεκριμένα φυσικού αερίου – υπεράκτια της Κύπρου και του Ισραήλ.

Θεωρούμε όμως ότι τα ελπιδοφόρα κοιτάσματα μπορεί να επεκτείνονται και δυτικότερα, νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο.

Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος μέχρι να αποκτήσουμε μία επαρκή εικόνα για την τεχνική και εμπορική δυνατότητα αξιοποίησης των εγχώριων υδρογονανθράκων.

Θα αξιοποιήσουμε την εμπειρία της Κύπρου και του Ισραήλ που προηγούνται χρονικά και θα εξαντλήσουμε όλες τις ευκαιρίες για συνέργιες και συνεργασίες. Ήδη, έχει ξεκινήσει η τριμερής συνεργασία σε τεχνικό επίπεδο στον τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης και έχουμε προγραμματίσει ανάλογη συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου.  Στο  πλαίσιο αυτό, επεξεργαζόμαστε και τις προτάσεις μας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα έργα που θα χαρακτηριστούν ως «Κοινού Ενδιαφέροντος».

Κυρίες και κύριοι,

Σήμερα η Ελλάδα έχει την ιστορική ευκαιρία να γίνει  παράγοντας σταθερότητας και προώθησης της ενεργειακής συνεργασίας.

Να διεκδικήσει αναβαθμισμένο ρόλο στο ζωτικό κομμάτι της Ανατολικής Μεσογείου.

Τα οφέλη και το διακύβευμα είναι αυτονόητα.

Είναι οι χιλιάδες θέσεις εργασίας, που ανακουφίζουν περιοχές που σήμερα πλήττονται ιδιαίτερα από την ύφεση και την ανεργία.

Είναι η εισροή κεφαλαίων, μέσα από επενδύσεις που η Ελλάδα δεν είχε υποδεχθεί δυστυχώς για χρόνια.

Είναι τέλος, η ενίσχυση των υποδομών – θέμα σημαντικό αν λάβουμε υπόψη το νησιωτικό χαρακτήρα της χώρας – και η τόνωση του ανταγωνισμού, που αποτελούν κεντρικούς πυλώνες της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας, με γνώμονα το όφελος του τελικού καταναλωτή και την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Όλα τα παραπάνω έχουν φυσικά και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό που ξεπερνά την αξία των αριθμών και πολλαπλασιάζει τις ωφέλειες.

Η Ελλάδα αποκτά εκ νέου αξιόπιστη θέση στον επενδυτικό χάρτη.

Μετουσιώνει  πια σε πράξη, σε αποτελέσματα, τη μεταρρυθμιστική της πολιτική.

Τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που επιχείρησε και πέτυχε σε πρωτόγνωρα μικρό χρονικό διάστημα.

Που στηρίχθηκαν  στην πολιτική της βούληση, και φυσικά στις τεράστιες θυσίες εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών.

Η Ελλάδα μπορεί, και πρέπει, να γίνει σημείο αναφοράς στον Ενεργειακό Χάρτη.

Να είστε βέβαιοι, ότι θα γίνει.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.