ΟΙ ΑΠΕ και η ενεργειακή αγορά τα κύρια σημεία της εισήγησης του Μάκη Παπαγεωργίου, στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ

 
papageorgiou ΟΙ ΑΠΕ και η ενεργειακή αγορά τα κύρια σημεία της εισήγησης του Μάκη Παπαγεωργίου, στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ

Εισήγηση Υφυπουργού ΠΕΚΑ, Μάκη Παπαγεωργίου, στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ

Εισήγηση Υφυπουργού ΠΕΚΑ, Μάκη Παπαγεωργίου, στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ:

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκης Παπαγεωργίου, συναντήθηκε με το Γενικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) χθες, Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, στα γραφεία του ΣΕΒ, όπου παρουσίασε τον σχεδιασμό του ΥΠΕΚΑ για θέματα που αφορούν στην ελληνική βιομηχανία και αντάλλαξε απόψεις με τα μέλη του.

Ακολουθεί η εισήγηση:
Είναι ιδιαίτερη χαρά μου να βρίσκομαι σήμερα εδώ, και μια ευκαιρία να συζητήσουμε ζητήματα που μας αφορούν όλους στην παρούσα συγκυρία.

Για το πώς, με μοχλό την Ενέργεια, θα δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες για την ανάκαμψη και την επιστροφή στην Ανάπτυξη.

Και αυτό φυσικά προϋποθέτει μια βιομηχανία ισχυρή. Μία βιομηχανία παραγωγική. Μία βιομηχανία κατά κύριο λόγο εξωστρεφή, αφού η εσωτερική ζήτηση δυστυχώς φθίνει. Από εκπροσώπους διαφόρων κλάδων έχει – κατά καιρούς σε συζητήσεις μας- τονισθεί η ανάγκη της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων στο διεθνές περιβάλλον.

Μία βιομηχανία ισχυρή έχει άμεσες και έμμεσες ωφέλειες για όλους μας.Έμμεσες, μέσα από την αύξηση των εξαγωγών, τη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου, και τη δημοσιονομική ελάφρυνση που συνεπάγεται. Αλλά και άμεσες, μέσα από θέσεις εργασίας, επενδύσεις και πρόσθετη αξία στην πραγματική οικονομία.

Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για ένα δύσκολο αγώνα στο σημερινό οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον…

Και τις δυσκολίες αυτού του αγώνα βρισκόμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε.

Κυρίες και κύριοι,
Δώσαμε ήδη σαφές μήνυμα αποφασιστικότητας και αξιοπιστίας στο εξωτερικό. Και τώρα είναι η στιγμή να χτίσουμε πάνω σε αυτό το κλίμα και να αποδώσουμε το μέγιστο των δυνατοτήτων μας. Το ενεργειακό κόστος είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κόστους, ειδικά για συγκεκριμένους βιομηχανικούς κλάδους, όπως η Μεταλλουργία, η Χαλυβουργία, η Τσιμεντοβιομηχανία.

Με αυτό το γνώμονα, μεταρρυθμίζουμε το πλαίσιο και στην αγορά ηλεκτρισμού, και στην αγορά φυσικού αερίου, και στα πετρελαιοειδή προχωρώντας σε αλλαγές, πολλές από τις οποίες θα έπρεπε να έχουν δρομολογηθεί εδώ και χρόνια..

Πιο συγκεκριμένα, στην αγορά ηλεκτρισμού, συνεχίζουμε αποφασιστικά, για να απαλείψουμε στρεβλώσεις, αλλά και αστοχίες του παρελθόντος μέσα από την αλλαγή του συνολικού ρυθμιστικού πλαισίου.

Προχωρούμε στη αναδιοργάνωση της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού, μέσα από τη σταδιακή μετάβαση στο Ενιαίο Μοντέλο Ευρωπαϊκής Αγοράς, το αποκαλούμενο «Target Model», μέχρι το 2015.

Μετά το πέρας μίας μεταβατικής περιόδου με βραχυπρόθεσμες προσαρμογές, όπως για παράδειγμα, η δημοπρασία «πακέτων» υδροηλεκτρικής και λιγνιτικής ενέργειας, αρχής γενομένης από το τρίτο τρίμηνο του 2013.

Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στη διαμόρφωση των οποίων, όπως γνωρίζω, πολλοί από εσάς λάβατε μέρος. Οι τελικές αποφάσεις θα υποστηρίζουν τη μετάβαση σε μια απελευθερωμένη ανταγωνιστική αγορά.

Κάνουμε έγκαιρο προγραμματισμό ώστε από τον επόμενο χρόνο, που αυξάνεται το κόστος λόγω αγοράς δικαιωμάτων ρύπων, να συγκρατηθεί το κόστος παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Ήδη η ΡΑΕ έχει προκηρύξει την ανάληψη σχετικής μελέτης για τη ΔΕΗ, από εξειδεκευμένο ανεξάρτητο σύμβουλο.

Και επιπρόσθετα, ενόψει της απελευθέρωσης των τιμολογίων από το δεύτερο εξάμηνο του 2013, γίνεται ειδικός σχεδιασμός και συνυπολογίζονται πολλές παράμετροι, μέσα από προσεκτική μελέτη και των προτάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής.

Ώστε αφενός μεν να καλυφθεί το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αφετέρου δε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας και να προστατευθούν οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες..

Στη μάχη για την Ανάπτυξη δεν υπάρχει καμία «Ιφιγένεια», που θα έπρεπε να θυσιαστεί για να προχωρήσουμε μπροστά.

Μπορούμε αντιθέτως να προχωρήσουμε βήμα-βήμα, σταθμίζοντας τις δυσκολίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Που είναι άλλωστε αλληλένδετες και αλληλοεξαρτώμενες.

Και για να συνεχίσω ως προς τα μέτρα που εξετάζουμε, μελετούμε και τις υπόλοιπες προτάσεις που κατέθεσε η Ρυθμιστική Αρχή, όπως για παράδειγμα η δραστική μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ, με σκοπό την κατάργηση στρεβλώσεων και σταυροειδών επιδοτήσεων.

Όπως επίσης η απεμπλοκή των πληρωμών για την ηλεκτρική ενέργεια από τέλη υπέρ τρίτων, και η μείωση της φορολόγησης, που αξιολογούνται με τα συναρμόδια Υπουργεία.

Και φυσικά, προχωρήσαμε στην εξυγίανση και τον εξορθολογισμό του πλαισίου προώθησης των ΑΠΕ διασφαλίζοντας ότι το σύστημα στήριξης των ΑΠΕ θα μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί.

Το σύστημα υποστήριξης των ΑΠΕ επιβάλλεται να γίνει –και θα γίνει-

  1. βιώσιμο,
  2. συμβατό με την «επόμενη ημέρα» στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, τις επερχόμενες δομικές και λειτουργικές αλλαγές
  3. και κυρίως, ωφέλιμο και αποδοτικό, για ταυτόχρονη μείωση των ρύπων και συγκράτηση του ενεργειακού κόστους.

Δώσαμε τις προηγούμενες ημέρες προς διαβούλευση το σχετικό Σχέδιο Νόμου του ΥΠΕΚΑ, σαν ένα ακόμη βήμα, μετά τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες, για τον εξορθολογισμό και την προώθηση των υγιών επενδύσεων στις ΑΠΕ.

Υπολογίζουμε πως τα συνολικά έσοδα από τις παρεμβάσεις μας θα φτάσουν σε 12μηνη βάση τα 300 εκατ. ευρώ. Στόχος μας είναι το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ σε βάθος διετίας, μέχρι τα τέλη του 2014, να μηδενιστεί.

Παρακολουθούμε επίσης τις κινήσεις της ΔΕΠΑ για το περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου και την αύξηση του ανταγωνισμού. Προωθούνται μέτρα όπως:

  • Το unbundling των συμβάσεων, ο διαχωρισμός των χρεώσεων για την προμήθεια και τη μεταφορά.
  • Οι αλλαγές στον τρόπο των χρεώσεων αιχμής, , η δυνατότητα ετήσιων συμβάσεων.
  • Οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες φυσικού αερίου που προμηθεύεται η ΔΕΠΑ.
  • Οι αγοραπωλησίες ΥΦΑ εντός της δεξαμενής της Ρεβυθούσας.

Επιπλέον, εκσυγχρονίζουμε το πλαίσιο λειτουργίας και της αγοράς πετρελαιοειδών, μέσα από στενή συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, και ουσιαστικό διάλογο με την αγορά.

  • Θεσμοθετήσαμε τη διάταξη που προβλέπει για πρώτη φορά τη δημιουργία Κεντρικού Φορέα Τήρησης Αποθεμάτων με σκοπό την απόκτηση, διατήρηση και πώληση αποθεμάτων πετρελαίου.
  • Και προχωρήσαμε στην απελευθέρωση της μεταφοράς πετρελαιοειδών προϊόντων με βυτιοφόρα.

Τέλος, δρομολογούμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε ο Ορυκτός Πλούτος, ο αναξιοποίητος «πλούτος» της χώρας, να συμβάλει στην πορεία για Ανάπτυξη.

Οι Ορυκτές Πρώτες Ύλες μπορούν να μας κάνουν πρωταγωνιστές. Με όραμα, με σχέδιο, με αποφασιστικότητα, μέσα από ένα καταρτισμένο πλάνο με όρους βιώσιμης ανάπτυξης.

Μέσα από την επιστημονική τεκμηρίωση των ωφελειών για την τοπική και την εθνική οικονομία.

Μέσα από την εξασφάλιση του σεβασμού προς το περιβάλλον, με τη θωράκιση των εποπτικών μηχανισμών.

Και το κυριότερο…:Μέσα από την αποενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας και τη δαιμονοποίηση των επενδύσεων, που τόσο κακό έχει κάνει σε αυτό τον τόπο…

Στο πλαίσιο της χάραξης αναπτυξιακής στρατηγικής για τον ορυκτό πλούτο, το ΥΠΕΚΑ προχωρά σε συγκεκριμένα βήματα προκειμένου να δημιουργήσει ένα ορθολογικό και βιώσιμο επενδυτικό κλίμα.

Συγκεκριμένα προχωράμε σε:

  1. Τροποποίηση της εξορυκτικής νομοθεσίας.
  2. Άμεση επανεξέταση και ξεκαθάρισμα του καθεστώτος των περίπου 1500 Ιδιωτικών Παραχωρήσεων Μεταλλείων και υλοποίηση των διατάξεων του άρθρου 63 του ν.4042/2012 για τα τέλη και τα μισθώματα αυτών.
  3. Αύξηση της συμμετοχής της Γεωθερμικής Ηλεκτροπαραγωγής στο ενεργειακό μας μείγμα.
  4. Άσκηση Εθνικής Μεταλλευτικής Πολιτικής, που ουσιαστικά αποτελεί εξειδίκευση της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για τις πρώτες ύλες στην ελληνική πραγματικότητα. Η Εθνική Μεταλλευτική Πολιτική θα συνοδευτεί πλέον και πολύ σύντομα με συγκεκριμένες  δράσεις υλοποίησης και κυρίως με αξιολόγηση του οικονομικού και αποθεματικού δυναμικού των δημοσίων μεταλλείων της χώρας.
  5. Συμμετοχή στη δράση της Ε.Ε «Σύμπραξη για την Καινοτομία»   (Innovation Partnership) σχετικά με τις πρώτες ύλες.
  6. Περαιτέρω αξιοποίηση της ψηφιακής βάσης χωρικών δεδομένων των μεταλλευτικών και λατομικών χώρων της Ελλάδος (www.latomet.gr) και μετεξέλιξή της σε επενδυτικό εργαλείο.
  7. Ενίσχυση και θωράκιση των ελεγκτικών μηχανισμών του Υπουργείου μας.

Εν κατακλείδι,

Ενισχύουμε τον υγιή ανταγωνισμό, απομακρύνοντας εμπόδια.

Ανοίγουμε την αγορά ενέργειας, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια εφοδιασμού και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, με μεγάλα – και άμεσα ορατά- προσδοκώμενα οφέλη στο ενεργειακό κόστος.

Δίνουμε λοιπόν κίνητρα και ώθηση, για να ανταποκριθούμε στις μεγάλες προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης και των δυσκολιών που περνάει ο Έλληνας πολίτης.

Για να αξιοποιήσουμε την ευνοϊκή συγκυρία, τώρα που το κλίμα αρχίζει να αλλάζει.

Για να διατηρήσουμε τελικά ζωντανή την ελπίδα, το Όραμα που θα μας κρατήσει ενωμένους στον αγώνα για την Ανάπτυξη.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.