Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ έφθασαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στο 1,22 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ

 
15 geld fot 330x248 Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ έφθασαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στο 1,22 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ

Στα 696 εκατ. ευρώ έφτασαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΗ, το Νοέμβριο του 2011 ήταν 388,9 εκατ. ευρώ

Από αυτά τα 696 εκατ. ευρώ είναι ληξιπρόθεσμες οφειλές νοικοκυριών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και όσων καταναλωτών τροφοδοτούνται από το δίκτυο χαμηλής τάσης, οφειλές οι οποίες σχεδόν διπλασιάστηκαν σε διάστημα μικρότερο του έτους, καθώς το Νοέμβριο του 2011 ήταν 388,9 εκατ. ευρώ.

Με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 9μήνου της ΔΕΗ, η ΓΕΝΟΠ επισημαίνει 8 αιτίες για την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της επιχείρησης:

1. Τον μηχανισμό ανάκτησης μεταβλητού κόστους ο οποίος (σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ) ζημίωσε τη ΔΕΗ κατά 131 εκατ. ευρώ πέρυσι, μέγεθος που προβλέπεται να αυξηθεί στα 300 εκατ. εφέτος, υπέρ των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών.

2. Την υποχρέωση της ΔΕΗ να προμηθεύει το σύνολο των καταναλωτών, που έχει ως συνέπεια να υποχρεώνεται να αγοράζει ενέργεια από τρίτους ή να την εισάγει.

3. Τηνεπιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο ντήζελ και το μαζούτ.

4. Την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.

5. Τη διαρροή των κερδοφόρων πελατών προς τους εναλλακτικούς προμηθευτές, για όσο διάστημα αυτοί δραστηριοποιούνταν στην αγορά.

6. Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, το κόστος του οποίου σύμφωνα με τους συνδικαλιστές το επωμίσθηκε η ΔΕΗ.

7. Τα χρέη του Δημοσίου και ιδιωτών προς την επιχείρηση. 8. Τη μετατροπή της ΔΕΗ σε φοροεισπράκτορα με την επιβολή του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού, που ήταν και η βασική αιτία για την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η ΓΕΝΟΠ τάσσεται επίσης κατά των αυξήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού. Στο μεταξύ, το ΔΣ της ΔΕΗ που συνεδρίασε σήμερα ενημερώθηκε για τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το έργο της Πτολεμαϊδας V, για το οποίο όμως δεν ελήφθη νεώτερη απόφαση. Η μονάδα, προυπολογισμού άνω του 1 δισ. ευρώ έχει κατακυρωθεί εδώ και μήνες αλλά η σύμβαση δεν υπογράφεται ελλείψει χρηματοδότησης για το έργο.

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.