Υποχρεωτική η ενεργειακή απόδοση στα δημόσια κτίρια από το 2014

 
70 %CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%B7 %CE%BA%CE%BB%CE%B1%CF%83%CE%B7 330%CF%87250 Υποχρεωτική η ενεργειακή απόδοση στα δημόσια κτίρια από το 2014

Πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης στα δημόσια κτίρια

Η νέα κοινοτική νομοθεσία για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 20% μέχρι το 2020, που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2014, μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση πόρων μέχρι και 50 δισ. ευρώ, ετησίως, στο σύνολο των κρατών μελών. Χθες η ολομέλεια της Ευρωβουλής ενέκρινε την κοινοτική οδηγία για την ενεργειακή απόδοση, η οποία προβλέπει την ενεργό εμπλοκή στην εξοικονόμηση ενέργειας και του κράτους, που θα υποχρεωθεί σε σταδιακή ανακαίνιση των δημόσιων κτηρίων. Θα συμμετάσχουν επίσης στην εξοικονόμηση όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Ενδεικτικά θα πρέπει να αναφερθεί ότι εκτός από τη μείωση της ρύπανσης, που είναι το ζητούμενο, η Ε.Ε. έχει και άμεσο οικονομικό ενδιαφέρον να προχωρήσει στην εξοικονόμηση ενέργειας, αφού το ποσό που πληρώνει σε ετήσια βάση για εισαγωγές ενέργειας έχει αυξηθεί από 84 δισ. ευρώ το 1999 στα 488 δισ. ευρώ ετησίως ή 3,9% του κοινοτικού ΑΕΠ το 2011.

Η οδηγία για την ενεργειακή απόδοση θα απαιτεί από τα κράτη μέλη, από την 1η Ιανουαρίου 2014, να προχωρούν κάθε χρόνο σε ανακαίνιση του 3% του συνολικού εμβαδού δαπέδου θερμαινόμενων ή/και ψυχόμενων κτηρίων που είναι ιδιόκτητα και καταλαμβανόμενα από την κεντρική δημόσια διοίκησή τους (όλες οι διοικητικές υπηρεσίες των οποίων η αρμοδιότητα εκτείνεται σε ολόκληρη την επικράτεια κράτους μέλους).

Το ποσοστό 3% υπολογίζεται επί του συνολικού εμβαδού δαπέδου των κτηρίων με συνολικό ωφέλιμο εμβαδόν δαπέδου πάνω από 500 τ.μ. και, από τις 9 Ιουλίου 2015, πάνω από 250 τ.μ.

Εναλλακτικώς, τα κράτη μέλη θα μπορούν να επιλέξουν να λάβουν άλλα ισοδύναμα μέτρα πολιτικής για την επίτευξη ισόποσης εξοικονόμησης ενέργειας.
Οι υπόχρεοι διανομείς ενέργειας και οι εταιρείες λιανικής πώλησης ενέργειας, που λειτουργούν στην επικράτεια κάθε κράτους-μέλους, θα πρέπει να επιτυγχάνουν έναν σωρευτικό στόχο εξοικονόμησης ενέργειας στην τελική χρήση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Ο στόχος αυτός θα ισοδυναμεί τουλάχιστον με την πραγματοποίηση νέων εξοικονομήσεων κάθε χρόνο από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 ίσων με το 1,5 % των κατ’ όγκον ετήσιων πωλήσεων ενέργειας στους τελικούς καταναλωτές (μέσος όρος των τριών τελευταίων ετών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2013).

Εναλλακτικώς, τα κράτη μέλη θα μπορούν να επιλέξουν να λάβουν άλλα ισοδύναμα μέτρα πολιτικής για την επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας στους τελικούς καταναλωτές. Οι πωλήσεις ενέργειας για χρήση στον τομέα των μεταφορών θα μπορούν να εξαιρεθούν από το μέτρο αυτό.

Όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται σε ενεργειακό έλεγχο κάθε τέσσερα χρόνια.

Πηγή: Ναυτεμπορική

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.