ΣΠΕΦ: Στάση πληρωμών του ΛΑΓΗΕ στους ηλεκτροπαραγωγούς από Φωτοβολταϊκά

 
15 spef 330%CF%87200 ΣΠΕΦ: Στάση πληρωμών του ΛΑΓΗΕ στους ηλεκτροπαραγωγούς από Φωτοβολταϊκά

Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά

Ο ΣΠΕΦ (Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά) με επιστολή του προς τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τονίζει τα έντονα οικονομικά προβλήματα των ηλεκτροπαραγωγών από φωτοβολταϊκά καθώς παραμένουν απλήρωτοι από τον Φεβρουάριο 2012.

Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει:
«Καταρχήν με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε προσωπικά να σας συγχαρούμε για την ανάληψη της ηγεσίας του κρίσιμου για την Εθνική Οικονομία αυτού Υπουργείου και να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία στο δύσκολο ομολογουμένως έργο που καλείστε να επιτελέσετε.
Όπως ήδη θα γνωρίζετε ο τομέας των Φ/Β του διασυνδεδεμένου συστήματος, ευθύνης ΛΑΓΗΕ Α.Ε. για την μηνιαία εκκαθάριση των παραγωγών, παραμένει απλήρωτος από τον Φεβρουάριο και εντεύθεν έχοντας έτσι φθάσει να αριθμεί τρεις ολόκληρους μήνες (Φεβ – Μαρ – Απρ) σε καθεστώς υπερημερίας βάσει των υφιστάμενων συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ έχει ήδη τιμολογηθεί από τους παραγωγούς και ο Μάιος ο οποίος καθίσταται και αυτός ληξιπρόθεσμος στις 9 Ιουλίου.
Η παρατεταμένη αυτή στάση πληρωμών του ΛΑΓΗΕ έχει στην κυριολεξία «γονατίσει» του παραγωγούς ενέργειας από Φ/Β οι οποίοι έχουν καταστεί υπερήμεροι ως και ληξιπρόθεσμοι στην εξυπηρέτηση των δανείων τους προς τις Τράπεζες ενώ ασφυκτικό πρόβλημα υφίσταται και με τις καταβολές ΦΠΑ στις Εφορίες για την τιμολογηθείσα ενέργεια που δεν έχει ωστόσο εισπραχθεί.  Οι παραγωγοί δηλαδή μη δυνάμενοι να καταβάλουν λογιστικά ποσά ΦΠΑ που δεν έχουν επί ολόκληρο τρίμηνο εισπράξει από τον ΛΑΓΗΕ, καθίστανται φορολογικά μη ενήμεροι με ότι αυτό συνεπάγεται σε κυρώσεις εκ μέρους της Διοίκησης, αλλά και επίσημη αποβολή τους από το σύστημα πληρωμών του ΛΑΓΗΕ ο οποίος θέτει ως προϋπόθεση την ύπαρξη έγκυρης φορολογικής ενημερότητας.
Ο φαύλος κύκλος λοιπόν αυτός της μαζικής καταστροφής χιλιάδων παραγωγών ενέργειας από Φ/Β που δημιουργήθηκε από την «αινιγματική» και πλήρη στάση πληρωμών του ΛΑΓΗΕ μονομερώς προς τις ΑΠΕ επί τρεις και πλέον μήνες, οφείλει άμεσα να διακοπεί με παρέμβαση σας.  Χρήματα που λαμβάνει κάθε μήνα ο ΛΑΓΗΕ από την Προμήθεια (μέσω ΗΕΠ) αλλά και από τον ΑΔΜΗΕ (τέλος ΕΤΜΕΑΡ και Λιγνίτη) και που αφορούν τις ΑΠΕ, όφειλαν οπωσδήποτε να είχαν καταλήξει στους παραγωγούς ΑΠΕ ανακουφίζοντας τους έστω και μερικώς. Η ύπαρξη συσσωρευμένου ελλείμματος στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, που ένεκα των χρόνιων στρεβλώσεων στην ΟΤΣ δεν οφείλεται αποκλειστικά στις ΑΠΕ, δεν είναι δυνατόν να «αποστειρωθεί» δια της βίαιης πτώχευσης των ηλεκτροπαραγωγών.    
Για την ανωτέρω στάση του ΛΑΓΗΕ προς τους παραγωγούς ενέργειας από  ΑΠΕ, σημαντικός αριθμός παραγωγών από Φ/Β έχει ήδη προσφύγει στην ΡΑΕ ζητώντας και προσωρινά μέτρα κατά του Λειτουργού στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της βάσει των άρθρων 34, 35, 36 του ν. 4001/2011.
Αξιότιμε κε Υπουργέ
Επειδή η κατάσταση στο κλάδο μας είναι πλέον ανεξέλεγκτη και καταστροφική για χιλιάδες παραγωγικές επιχειρήσεις, παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες σας αλλά και για τον ορισμό συνάντησης μαζί σας το συντομότερο δυνατόν με στόχο την λήψη και διαρθρωτικών μέτρων θωράκισης της κατάστασης.»

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.