Γερμανία: Αντιδράσεις στο σχέδιο δανειοδότησης των επιχειρήσεων στα υπεχρεωμένα κράτη

 
8 calc fot sunblog 330x248 Γερμανία: Αντιδράσεις στο σχέδιο δανειοδότησης των επιχειρήσεων στα υπεχρεωμένα κράτη

Χρηματοδότηση επιχειρήσεων

Τις έντονες αντιδράσεις της γερμανικής αντιπολίτευσης έχει πυροδοτήσει το σχέδιο του υπουργείου οικονομικών της Γερμανίας για χορήγηση εγγυημένων δανείων από την κρατική επενδυτική τράπεζα KfW στις τράπεζες των κρατών που πλήττονται από την κρίση για χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, μετά από αποκάλυψη του περιοδικού Der Spiegel.

«Η ιδέα έρχεται πολύ καθυστερημένα και, εκτός αυτού, ένα συνολικό δάνειο αποτελεί λάθος εργαλείο», δήλωσε ο υπεύθυνος των Σοσιαλδημοκρατών για θέματα προϋπολογισμού Κάρστεν Σνάιντερ. Ο κ. Σνάιντερ επισήμανε ότι τα προηγούμενα τρία χρόνια η γερμανική κυβέρνηση απαιτούσε αποκλειστικά δημοσιονομική εξυγίανση, ενώ αμφισβητεί κατά πόσο η αναπτυξιακή πολιτική έχει ως τώρα κάποιον ρόλο στην στρατηγική του Βερολίνου.

«Η αυξανόμενη ανεργία των νέων στην Ισπανία και σε άλλες χώρες ήταν όμως προβλέψιμη από την αρχή», τόνισε και προειδοποίησε ότι λόγω της απουσίας μηχανισμού ελέγχου της αντίστοιχης επενδυτικής τράπεζας της Ισπανίας, η ευθύνη θα μεταβιβαστεί στη συνέχεια στον γερμανό φορολογούμενο. «Είναι απαραίτητη η εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών στην Ευρώπη. Αυτή είναι το κλειδί για την υπέρβαση της κρίσης και δεν πρέπει πλέον να αναβάλλεται», ανέφερε ο κ. Σνάιντερ.

Από την πλευρά τους, οι Πράσινοι έκαναν σαφές πως θεωρούν ότι ορθώς η γερμανική κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και επανέλαβαν ότι η κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με πολιτικές λιτότητας. Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα προϋπολογισμού Πρίσκα Χιντς τόνισε πάντως ότι μέχρι τώρα η αρμόδια Επιτροπή δεν έχει λάβει ενημέρωση από τον κ. Σόιμπλε.

Για «τα πρώτα δείγματα αναγνώρισης ότι η κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί με την συνέχιση της λιτότητας μέχρι θανάτου» από μέρους της Άγγελας Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε λόγο η ειδική σε θέματα προϋπολογισμού από το κόμμα Η Αριστερά, Γκεζίνε Λετς. Η ίδια ωστόσο τάχθηκε υπέρ ενός ευρωπαϊκού επενδυτικού προγράμματος, σημειώνοντας ότι ένα πρόγραμμα μονοψήφιου αριθμού δισεκατομμυρίων ευρώ δύσκολα θα αποδεικνυόταν επαρκές.

πηγή:naftemporiki.gr

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.