Κύπρος-Τουρκία: Συγκρούσεις για το φυσικό αέριο

 
Gazprom Κύπρος Τουρκία: Συγκρούσεις για το φυσικό αέριο

Φυσικό αέριο: Η ενεργειακή συνεργασία της Κύπρου με την Άγκυρα είναι ανέφικτη, με άλυτο το Κυπριακό

Ενόχληση προκάλεσε δημοσίευμα του περιοδικού Economist που αναφέρεται σε πιέσεις της τρόικας για εξαγωγή του κυπριακού φυσικού αερίου μέσω αγωγού στην Τουρκία. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της εξαγωγής του φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή, έναντι της επιλογής για μεταφορά μέσω αγωγών, καθώς έτσι, όπως σημείωσε, «αποφεύγονται πιθανά προβλήματα λόγω πολιτικής αστάθειας». Πρόσθεσε ότι η Κύπρος πρέπει να είναι έτοιμη να πωλήσει φυσικό αέριο σε άλλη μορφή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, με εμπορικούς όρους, ώστε να μεγιστοποιήσει τα οφέλη της.

Σε ερώτηση, αν στις χώρες αυτές συμπεριλαμβάνεται και η Τουρκία, ο Α. Νεοφύτου είπε ότι «δεν πιστεύει ότι υπάρχει οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο που θα αρνηθεί να μεγιστοποιήσει τα οφέλη για το εισόδημά της, πουλώντας ένα προϊόν όπως το φυσικό αέριο με εμπορικούς όρους που συμφέρουν».

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή η ενεργειακή συνεργασία με την Άγκυρα είναι ανέφικτη, με άλυτο το Κυπριακό. «Δεν αναγνωρίζουμε το δικαίωμα στην Τρόικα να επιχειρήσει να επιβάλλει ο,τιδήποτε έχει να κάνει με την διαχείριση του φυσικού μας πλούτου», είπε ο Γ. Λουκαΐδης.

Ο Λουκαϊδης τόνισε ότι η απάντηση προς την Τρόικα εφόσον ισχύει το δημοσίευμα, είναι ότι η Τουρκία πρέπει να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού, καθώς δεν μπορεί αφενός να μην επιτρέπει την επίλυσή του και αφετέρου να επικαλείται το άλυτο Κυπριακό για να παρεμποδίζει την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Ο υποψήφιος πρόεδρος Γιώργος Λιλλήκας εισηγήθηκε κοινή δράση των τριών βασικών διεκδικητών της προεδρίας, με τη σύνταξη από κοινού επιστολής προς τους Ευρωπαίους εταίρους και εάν χρειασθεί κοινής αρθρογραφίας στο διεθνή τύπο για υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Κύπρου σε αυτές τις κρίσιμες ώρες.

Αναφερόμενος στο δημοσίευμα του περιοδικού Economist, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο μεταφοράς φυσικού αερίου με αγωγούς μέσω Τουρκίας αν πρώτα δεν επιλυθεί το Κυπριακό. Παράλληλα, έκανε σαφές ότι η Τρόικα δεν έχει δικαίωμα να επεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου συμπεριλαμβανομένου του θέματος του φυσικού αερίου. Σημείωσε, τέλος, ότι δεν ευσταθεί αυτό που αναφέρεται στο δημοσίευμα του Economist ότι η Κύπρος θα πάρει έσοδα από το φυσικό αέριο 15 χρόνια μετά την έναρξη της εκμετάλλευσης.

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.