Φωτοβολταϊκά στην Μέκκα της Αραβίας

 
31 panel Fot 330x250 Φωτοβολταϊκά στην Μέκκα της Αραβίας

Φωτοβολταϊκά στην Μέκκα

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι, σε μια προσπάθεια να αυξήσει δραστικά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσα στην επόμενη εικοσαετία, σκοπεύει στην κατασκευή σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, στη Μέκκα, ισχύος 385 γιγαβάτ (GWh), στα οποία θα περιλαμβάνονται 100MW από φωτοβολταϊκό σύστημα.

«Καμία πόλη στη Σαουδική Αραβία δεν διαθέτει εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής και εμείς θέλουμε να γίνουμε η πρώτη πόλη με τέτοιους σταθμούς στη χώρα και ενδεχομένως στο μουσουλμανικό κόσμο», δήλωσε στο Bloomberg ο δήμαρχος της Μέκκας Οσάμα ελ – Μπαρ.

Η γενέτειρα του Μωάμεθ προσελκύει κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο, στην πλειονότητά τους μουσουλμάνους, για τους οποίους το ετήσιο προσκύνημα αποτελεί θρησκευτικό καθήκον. Ο δήμαρχος υπολογίζει ότι μια ηλιακή εγκατάσταση ισχύος 100MW θα συμβάλει στο φωτισμό 35 σηράγγων και άλλων υποδομών, μειώνοντας τις δαπάνες για ηλεκτρικό ρεύμα κατά τουλάχιστον 20 εκατομμύρια ευρώ.

Καθώς η ενεργειακή ζήτηση του τοπικού πληθυσμού αυξάνεται ραγδαία απειλώντας την πρωτοκαθεδρία της Σαουδικής Αραβίας στις εξαγωγές πετρελαίου, το βασίλειο «ποντάρει» στις ανανεώσιμες πηγές – και ειδικά στην ηλιακή ενέργεια- θεωρώντας ότι θα του επιτρέψουν να διοχετεύει στο εξωτερικό περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Εάν τα σχέδια υλοποιηθούν, οι Σαουδάραβες εκτιμούν ότι θα εξοικονομήσουν το ισοδύναμο τουλάχιστον μισού εκατομμυρίου βαρελιών αργού ημερησίως.

Αυτή τη στιγμή, περίπου το 25% της παραγωγής αργού πετρελαίου μένει στο βασίλειο της Αραβικής Χερσονήσου για ίδια κατανάλωση, καλύπτοντας περίπου το 50% των ενεργειακών αναγκών του. Με βάση τη στρατηγική που καταρτίζεται, οι αρμόδιοι ελπίζουν ότι μέχρι το 2032, οι ανάγκες θα καλύπτονται από τον ήλιο έως και κατά το εν τρίτο.

Τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας θα επιλέξει ανάμεσα σε περισσότερες από 20 εταιρίες, ανάμεσά τους την Binladin Group και την ACWA Power International, οι οποίες έχουν καταθέσει προσφορές για να αναλάβουν την κατασκευή και τη διαχείριση των εγκαταστάσεων. Οι εργασίες αναμένεται να αρχίσουν τον Ιούνιο του 2013 με προοπτική να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

 

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.