ΣΠΗΕΦ: Επιστολή Διαμαρυρίας για την έκτακτη εισφορά

 
2 panel geld fot 330x248 ΣΠΗΕΦ: Επιστολή Διαμαρυρίας για την έκτακτη εισφορά

Επιστολή Διαμαρυρίας για την έκτακτη εισφορά των Φωτοβολταϊκών

Ο υπό ίδρυση Σύλλογος Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά Ν. Σερρών (ΣΠΗΕΦ) από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του με έντονο ενδιαφέρον για το μέλλον το παραγωγών ενέργειας λαμβάνει μια σειρά από πρωτοβουλίες για να βοηθήσει τον κλάδο που οδηγείται σε χρεωκοπία. Με επιστολή του προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας δηλώνει την έντονη διαμαρτυρία του για τις ρυθμίσεις των φωτοβολταϊκών και την έκτακτη εισφορά επί του τζίρου.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε στο γραφείο του Πρωθυπουργού, στο γραφείο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ., ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητων Ελλήνων και στους Βουλευτές του Ν. Σερρών.

Ολόκληρη η επιστολή:

Αξιότιμοι κ.κ.  Υπουργοί,

μετά  τη  ψήφιση του Ν.4093/2012 με  τον  οποίο  επιβάλλεται  έκτακτη  εισφορά επί του τζίρου  στους  παραγωγούς ενέργειας από φωτοβολταϊκά , την οποία  θεωρούμε αναποτελεσματική, αντιαναπτυξιακή, αντισυμβατική και αντισυνταγματική, τα  μέλη  μας  έχουν  περιέλθει σε κατάσταση απόγνωσης και οδηγούνται στη πτώχευση.

κ.κ.  Υπουργοί,

μεταξύ των μελών μας σε δυσχερέστερη κατάσταση βρίσκονται οι παρακάτω κατηγορίες επενδυτών :

  1. Όσοι υπέβαλλαν  αίτηση υπαγωγής στον Ν.3299/2004 για  υπαγωγή επένδυσης φωτοβολταϊκού  σταθμού ισχύος 20 Kwp και υλοποίησαν  την  επένδυσή τους με  υψηλό  κόστος (πριν τη ραγδαία πτώση τιμών των φωτοβολταϊκών του τελευταίου έτους) και  μετά  από τρία χρόνια δεν έχουν ακόμη λάβει  έγκριση  υπαγωγής στον αναπτυξιακό ,όπως δικαιούνται. Για την ολοκλήρωση των επενδύσεων αυτών οι επενδυτές προχώρησαν σε δανειοδότηση με υψηλά επιτόκια και πληρώνουν υπέρογκα τοκοχρεολύσια, ενώ καθυστερεί η πληρωμή της  παραγόμενης ενέργειας από τον ΛΑΓΗΕ επί πέντε μήνες.        Οι  φάκελοι  των  ανωτέρω επενδυτών ουδέποτε αξιολογήθηκαν και ενώ το κόστος των επενδύσεων των περισσοτέρων ανέρχονταν στο ποσό των 120.000 ευρώ, σε πολλούς  στάλθηκαν από το Υπουργείο σας απορριπτικές αποφάσεις με την αιτιολογία ότι το κόστος τους κρίθηκε μικρότερο του ορίου των 100.000 ευρώ που προέβλεπε ο Ν.3299/2004. Μετά τις διαμαρτυρίες των επενδυτών και την κατάθεση αιτήσεων θεραπείας , το υπουργείο σας ψήφισε το αρθρ.241 του Ν.4072/11-4-2012 με το οποίο δίνεται η δυνατότητα ένταξης στο Ν.3288/2004 των ανωτέρω επενδύσεων  εφόσον έχουν ολοκληρώσει την επένδυσή τους και υποβάλλουν αίτηση επανεξέτασης  εντός τριμήνου. Ήδη  έχουν  παρέλθει άλλοι 4  μήνες  από την προθεσμία υποβολής των αιτήσεων επανεξέτασης και ακόμη  δεν δημοσιεύτηκε ο κατάλογος προτεραιότητας των κατατεθέντων αιτήσεων και δεν άρχισε η αξιολόγησή τους.
  2. Όσοι εντάχθηκαν στις διατάξεις του Ν.3299/2004 και ενώ έχουν ολοκληρώσει την επένδυσή τους εδώ και δύο ή τρία χρόνια  με  υψηλό  κόστος (πριν τη ραγδαία πτώση τιμών των φωτοβολταϊκών του τελευταίου έτους) , είτε δεν έχουν λάβει ακόμη την εγκεκριμένη επιδότηση είτε λαμβάνουν  επιδότηση  σημαντικά  μικρότερη της εγκεκριμένης κατ εφαρμογή των με αριθ. 26430/15-62012 και 39433/14-9-2012 Υπουργικών Αποφάσεων του ΥΠΑΝ. Θεωρούμε άδικο τον εκ των υστέρων διοικητικό καθορισμό  του κόστους των επενδύσεων και την μη εκταμίευση του εγκεκριμένου ποσού της επιχορήγησης σύμφωνα με την απόφαση υπαγωγής και το νόμιμα παραστατικά κόστους,    γιατί έτσι ανατρέπεται ο οικονομικός σχεδιασμός των επενδυτών  και αναγκάζονται σε υπέρμετρο δανεισμό  και οικονομική ασφυξία. Ήδη  μόνο με  τις καθυστερήσεις  υπαγωγής και εκταμίευσης των επιχορηγήσεων έως και πέντε έτη τα δάνεια τους έναντι επιχορήγησης έχουν μετατραπεί σε μακροχρόνια και μάλιστα με υψηλό επιτόκιο.

κ.κ.  Υπουργοί,

πιστεύουμε ότι αντιλαμβάνεστε ότι τα παραπάνω δεν έχουν θέση σε μία ευνομούμενη πολιτεία που παλεύει να αποκαταστήσει το κύρος της και να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης. Επειδή πιστεύουμε ότι κατανοείτε την δύσκολη κατάσταση που έχουν περιέλθει οι παραπάνω επενδυτές κυρίως λόγω αδυναμιών του κρατικού μηχανισμού και ανακολουθιών της πολιτείας , γι’ αυτό  ζητούμε την  παρέμβασή σας ώστε:

  1. Να  ανακληθούν οι  με αριθ. 26430/15-62012 και 39433/14-9-2012 Υπουργικές Αποφάσεις  και να γίνονται αποδεκτά για την υπαγωγή και εκταμίευση της επιδότησης τα νόμιμα παραστατικά υλοποίησης των επενδύσεων.
  2. Να  ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση και ένταξη στις διατάξεις του Ν.3288/2004 των επενδύσεων που υπέβαλλαν αίτηση επανεξέτασης σύμφωνα με το αρθρ.241 του Ν.4072/11-4-2012 και εν συνεχεία να γίνει η άμεση καταβολή των αντίστοιχων επιχορηγήσεων.
  3. Να  καταβληθούν άμεσα οι οφειλόμενες επιχορηγήσεις του κλάδου των φωτοβολταϊκών σύμφωνα με τις εγκεκριμένες αποφάσεις υπαγωγής και όχι με περικοπές  κατ εφαρμογή των ανωτέρω Υπουργικών αποφάσεων.

κ.κ.  Υπουργοί,

σε  διαφορετική περίπτωση  σας γνωρίζουμε ότι για να αποφύγουμε την καταστροφή η μόνη διέξοδος που απομένει είναι  η «κρατικοποίηση» των  επιχειρήσεων μας με εξόφληση  των δανειακών μας υποχρεώσεων και επιστροφή των  καταβληθέντων ιδίων κεφαλαίων.

Αναμένοντας την άμεση ανταπόκρισή σας
Μετά τιμής
Γ.  Μπάτζιος
Πρόεδρος  προσωρινού Δ.Σ. του Σ.Π.Η.Ε.Φ. Ν. ΣΕΡΡΩΝ

Αντίστοιχη επιστολή στάλθηκε από τον σύλλογο (ΣΠΗΕΦ) και στο υπουργείο Οικονομικών για την έκπτωση της έκτακτης εισφοράς των ΑΠΕ σπο τα φορολογητέα έσοδα.

Ολόκληρη η επιστολή με αποδέκτη το υπουργείο οικονομικών :

Αξιότιμοι  κ.κ. Υπουργοί,

όπως  γνωρίζετε με  το  Ν.4093/2012 επιβλήθηκε άδικη, ασύμμετρη και οριζόντια  έκτακτη εισφορά επί του τζίρου των παραγωγών ενέργειας από Α.Π.Ε. ποσοστού από 25% έως 30% στα φωτοβολταϊκά και 10% στις υπόλοιπες ΑΠΕ , για 2+1 χρόνια. Η εισφορά αυτή έχει φέρει σε απόγνωση χιλιάδες μικροεπενδυτές που  επένδυσαν τις οικονομίες τους και δανείστηκαν με υψηλότοκα δάνεια στα φωτοβολταϊκά προσδοκώντας ενίσχυση του οικογενειακού τους εισοδήματος. Ήδη λόγω της στάσης πληρωμών του ΛΑΓΗΕ δεν έχουν εισπράξει το 70% του ετήσιου τζίρου τους (οι 5 καλύτεροι μήνες) και πρέπει να πληρώνουν τα τοκοχρεολύσια τους και να καταβάλλουν τον ανείσπρακτο ΦΠΑ.

κ.κ. Υπουργοί,

σας  καλούμε δια της παρούσης να  συμπεριλάβετε διάταξη στο υπό ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο που θα δίνει το δικαίωμα στους παραγωγούς ΑΠΕ να εκπίπτουν την έκτακτη εισφορά από τα έσοδα ή να προστίθεται στα  έξοδα  της επιχείρησης. Ειδάλλως  μετά την πρωτοτυπία της επιβολής  εισφοράς  επί    του  τζίρου  των  επιχειρήσεων , θα καταγράψουμε ακόμη μια διεθνή πρωτοτυπία φορολογώντας έσοδα που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκαν.

κ.κ.  Υπουργοί,

εμπιστευόμενοι την επιστημονική σας επάρκεια και την επαγγελματική σας εμπειρία ,θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθείτε στο δίκαιο αίτημά μας και δεν θα επιτρέψετε να ολοκληρωθεί η οικονομική καταστροφή των πολιτών που εμπιστεύτηκαν την πολιτεία και τιμωρούνται γι’ αυτό.

Ευχαριστούμε  για  την  άμεση  ανταπόκρισή  σας .

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.