Εξοικονόμηση κατ’ οίκον: οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 1.500 την εβδομάδα

 
26 φωτοβολταικα σκεπη Fot 330x220 Εξοικονόμηση κατ οίκον: οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 1.500 την εβδομάδα

Πρόγραμμα εξοικονόμηση κατ' οίκον

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για το πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον” του ΥΠΕΚΑ με τις αιτήσεις προς τις τράπεζες για άτοκα δάνεια κι επιχορήγηση να ξεπερνούν τις 1.500 την εβδομάδα.

Σύμφωνα με απολογιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ από τον Φεβρουάριο του 2011 μέχρι σήμερα το πλήθος των αιτήσεων στις τράπεζες που τρέχουν το πρόγραμμα (Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank) ανέρχεται σε 79.126. Από αυτές οι μισές έχουν λάβει προέγκριση δανείου, ενώ για 13.687 εξ αυτώ, συνολικού προϋπολογισμού 126,4 εκατ. ευρώ, έχουν ήδη εκδοθεί αποφάσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα παρέχει κίνητρα στους πολίτες για να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους (θερμομόνωση, κουφώματα, ηλιακό θερμοσίφωνα). Τρεις είναι οι κατηγορίες των ωφελούμενων:

1. Όσοι έχουν ατομικό εισόδημα μικρότερο ή ίσο με 12.000 ευρώ ή οικογενειακό μέχρι 20.000 ευρώ δικαιούνται 70% επιχορήγηση και 30% άτοκο δάνειο.

2. Όσοι έχουν ατομικό εισόδημα μεγαλύτερο από 12.000 μέχρι και 40.000 ευρώ ή οικογενειακό μεγαλύτερο από 20.000 μέχρι και 60.000 ευρώ δικαιούνται 35% επιχορήγηση και 65% άτοκο δάνειο.

3. Όσοι έχουν ατομικό εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ μέχρι και 60.000 ευρώ ή οικογενειακό μεγαλύτερο από 60.000 μέχρι και 80.000 ευρώ δικαιούνται 15% επιχορήγηση και 85% άτοκο δάνειο.

Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται η δυνατότητα λήψης δανείου διάρκειας από 4 έως 6 χρόνια με ή χωρίς εγγυητή, δεν προσημειώνεται το ακίνητο, δίνεται η δυνατότητα άμεσης αποπληρωμής του δανείου χωρίς επιβαρύνσεις καθώς και εξόφληση των προμηθευτών μέσω της τράπεζας. Με την υπαγωγή στο πρόγραμμα παρέχεται η προκαταβολή του 40% του προϋπολογισμού της αίτησης.

Επιλέξιμες κατοικίες είναι όλες οι νόμιμες μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα εφόσον βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης χαμηλότερη ή ίση των 2.1000 ευρώ ανά τ.μ. και έχουν καταταχθεί βάσει του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.

Δεν υπάρχει περιορισμός στο έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας και στον αριθμό ιδιοκτησιών ανά πολίτη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλούν πληροφορίες στο τηλ. 2106969813 ή στην ιστοσελίδα http://exoikonomisi.ypeka.gr

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις αφορούν σε:

1.Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτηρίου συμπεριλαμβανομένου του δώματος/στέγης και της πιλοτής (συμπεριλαμβάνονται πρόσθετες εργασίες, όπως αποξηλώσεις και αποκομιδή, επεμβάσεις στη στέγη πχ. αντικατάσταση κεραμιδιών, κτλ).

2. Αντικατάσταση κουφωμάτων και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης (συμπ. εξώπορτα κτηρίου, κουφώματα κλιμακοστασίου, παντζούρια, ρολά, τέντες, κτλ).

3.Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης (συμπ. αντικατάσταση εξοπλισμού του λεβητοστασίου και του δικτύου διανομής, τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα, συστήματα ελέγχου και αυτονομίας θέρμανσης κτλ).

Για την υλοποίηση των παρεμβάσεων δεν απαιτείται αδειοδότηση, ούτε καν έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, εκτός πολύ ειδικών περιπτώσεων.

Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός των παρεμβάσεων, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ(που αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη για το Πρόγραμμα) δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ ανά ιδιοκτησία.

πηγή:www.imerisia.gr

 

 
This entry was posted in ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.