Ποια δάνεια και πώς ρυθμίζονται

 
ESPA Ποια δάνεια και πώς ρυθμίζονται

Ποια δάνεια και πώς ρυθμίζονται

Οι τράπεζες θα προχωρήσουν στην κατηγοριοποίηση των δανειοληπτών, ανάλογα με το προφίλ τους, προκειμένου να καταλήξουν στα νέα μοντέλα ρυθμίσεων, θα οποία θα είναι βιώσιμα.

Τα νέα πακέτα ρυθμίσεων και αναδιάρθρωσης των δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα πρέπει να είναι έτοιμα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν λοιπόν, ότι θα υπάρχουν:

  • Ρυθμίσεις για όσους είναι ενήμεροι σήμερα, όμως λόγω περικοπών (σε μισθούς, συντάξεις, κλπ), ενδέχεται σύντομα να αντιμετωπίσουν πρόβλημα στην ομαλή εξυπηρέτηση του δανείου τους. Εδώ η τράπεζα θα πρέπει να βοηθήσει τον δανειολήπτη μειώνοντας τη δόση στα μέτρα του.
  • Ρυθμίσεις, για ανέργους και για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, οι οποίες ωστόσο προβλέπονται τόσο από το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες στην Βουλή, όσο και από το νόμο Κατσέλη.
  • Ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες που βρίσκονται στο «κόκκινο» και ως εκ τούτου δεν μπορούν να υπαχθούν στον νέο νόμο για τα ενήμερα δάνεια.
  • Ρυθμίσεις για αυτούς που βρίσκονται σε καθυστέρηση πληρωμής, και έχουν εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ το χρόνο.
  • Θα θεσπιστούν συγκεκριμένα όρια για το κόστος διαβίωσης του νοικοκυριού. Τα κριτήρια αυτά θα λαμβάνουν υπόψη τους τόσο οι τράπεζες, όσο και τα δικαστήρια (στην περίπτωση που ο δανειολήπτης προσφύγει στη δικαιοσύνη).
  • Επίσης η τρόικα ζητά, η ομπρέλα προστασίας να καλύπτει μόνο εκείνους που προσπαθούν να βρουν λύση για την εξυπηρέτηση των οφειλών τους, και όχι τους κατά σύστημα κακοπληρωτές.

Στόχος δηλαδή είναι να υπάρξουν πραγματικές και βιώσιμες ρυθμίσεις σε όλα τα δάνεια, αφού με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες θα περιορίσουν τις προβλέψεις τους για τις επισφαλείς απαιτήσεις, θα πετύχουν την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους και παράλληλα την ενίσχυση της κερδοφορίας τους.

Πηγή:imerisia.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.