Στο πρόγραμμα “Πράσινες Αγροτικές και Νησιωτικές Κοινότητες” ο δήμος Σητείας

 
espa1 Στο πρόγραμμα Πράσινες Αγροτικές και Νησιωτικές Κοινότητες ο δήμος Σητείας

Στο πρόγραμμα "Πράσινες Αγροτικές και Νησιωτικές Κοινότητες" ο δήμος Σητείας

Εγκρίθηκε η πρόταση που αφορά την τοπική κοινότητα Ζήρου, την οποία υπέβαλε ο Δήμος Σητείας στην πρόσκληση «Πράσινες Αγροτικές και Νησιωτικές Κοινότητες-Νέο Πρότυπο Ανάπτυξης».

Η χρηματοδότηση της πρότασης αυτής η οποία έχει τίτλο «ΖΗΡΟΣ=ZERO»   ανέρχεται στα 4,4, εκατομ. ευρώ. Σκοπός της είναι ο μηδενισμός της έκλυσης του διοξειδίου του άνθρακος από πηγές παραγωγής ενέργειας στην  περιοχή της Ζήρου, Ξερόκαμπου και Χαμέτουλου.

Σύμφωνα με την πρόταση προβλέπονται διάφορες παρεμβάσεις στην περιοχή οι οποίες εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν σε ένα χρόνο περίπου και θα περιλαμβάνουν τοποθετήσεις φωτοβολταϊκών στις στέγες δημοτικών κτιρίων, τοποθέτηση ανεμογεννήτριας, κατασκευή πρότυπης μονάδας παραγωγής υδρογόνου για την παραγωγή ενέργειας, βιοκλιματιστικές παρεμβάσεις όπως ενεργειακά τζάκια, θερμομονώσεις, ηχομονώσεις και υδρομονώσεις. Ακόμη προβλέπεται η δημιουργία σταθμού φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων που θα προμηθευτεί ο Δήμος Σητείας για την εξυπηρέτηση της περιοχής.

Θα γίνει επίσης τοποθέτηση ενός έξυπνου δικτύου που θα δίνει τη δυνατότητα ηλεκτροφωτισμού των δημοτικών δρόμων και κοινόχρηστων χώρων της περιοχής από το  ρεύμα που θα παράγεται από τα φωτοβολταϊκά και την ανεμογεννήτρια. Ο Δήμος Σητείας είναι ανάμεσα στους 7 Δήμους  που εντάχθηκαν σ΄ αυτή την πρόσκληση, και του οποίου η πρόταση αξιολογήθηκε με πολύ υψηλή βαθμολογία.

«Αυτό δείχνει ότι πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση και πιστεύω ότι θα έχουμε πολλαπλά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή, μιας και ο στόχος της πρόσκλησης αυτής είναι το νέο πρότυπο ανάπτυξης  και το χωριό της Ζήρου θα είναι ένα πρότυπο χωριό το οποίο θα βοηθήσει στην τουριστική ανάπτυξη  της περιοχής  τόνισε ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θοδωρής Πατεράκης».

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.