Επιστολή ΣΠΕΦ προς Πρωθυπουργό

 
15 spef 330χ200 Επιστολή ΣΠΕΦ προς Πρωθυπουργό

Επιστολή ΣΠΕΦ προς Πρωθυπουργό

Ο ΣΠΕΦ με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό αναφέρεται στην ομιλία του κ. Σαμαρά περί εμπιστοσύνης στα Φωτοβολταϊκά.

Ολόκληρη η επιστολή:

«Αξιότιμε κεΠρωθυπουργέ,

Παρακολουθώντας την προεκλογική σας εκστρατεία, όπως άλλωστε και όλων των υπολοίπων  κομμάτων εξουσίας ως οφείλουμε, σε δήλωση κατά την ομιλία σας στην Λάρισα στις 3/1/15 αναφέρατε επακριβώς πως:

«…όπως όμως γνωρίζετε, υπήρξε πρόβλημα με τα φωτοβολταϊκά. Και θα πρέπει άμεσα να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη στα φωτοβολταϊκά. Και να βρούμε νέες τιμές αλλά τουλάχιστον σίγουρα σταθερές τιμές για τα επόμενα 10 χρόνια…»

Όπως σίγουρα θα γνωρίζετε με τον ν. 4254/2014 η Κυβέρνηση σας προέβη από 7/4/14 σε μονομερή προς τα κάτω τροποποίηση των δια νόμου συμβολαιοποιημένωνσταθερών τιμών πώλησης της παραγόμενης kWh των εν λειτουργία μονάδων ΑΠΕ περιλαμβανομένων και των Φωτοβολταϊκών.  Οι περικοπές αυτές έγιναν με κριτήριο την ομογενοποίηση των οικονομικών αποδόσεων (ProjectIRR) όλων των τεχνολογιών ΑΠΕ σε όγκο ελέγχου 20ετίας.

Αν και η δήλωση σας για πρόθεση επαναφοράς της εμπιστοσύνης στα φωτοβολταϊκά είναι προφανώς προς την θετική κατεύθυνση, δεν μας γίνεται ωστόσο αντιληπτή σε τι ακριβώς συνίσταται η αποστροφή σας για ανεύρεση νέων τιμών στα φωτοβολταϊκά, σταθερών για 10 χρόνια. Ο ν. 4254 προσδιόρισε μονομερώς προς τα κάτω (παρά δηλαδή τις συμβολαιοποιημένεςαρχικές τιμές ως ίσχυαν για τα εν λειτουργία έργα) νέες σταθερές τιμές που αφορούν για το υπόλοιπο της 20ετίας λειτουργίας εκάστης μονάδας, δηλαδή για 14 – 18 χρόνια με βάση τον τρέχοντα υπολειπόμενο συμβατικό χρόνο.Επιπρόσθετα του υπολειπόμενου διαστήματος αυτού έδωσε επιπλέον 7 χρόνια σε όσα Φωτοβολταϊκά έργα κουρεύτηκαν, με σημαντικά όμως χαμηλότερο καθεστώς τιμολόγησης.  Αν λοιπόν δεν πρόκειται για φραστική στην ρύμη του λόγου σας αστοχία,  τι άλλο σήμερα εννοείτε και επιπλέον των όσων ήδη ισχύουν προτίθεστε να πράξετε;

Σημειώνουμε πως για τα νέα στο εξής Φωτοβολταϊκά έργα δεν τίθεται ούτως ή άλλως θέμα σταθερών τιμών, αφού συνδυαστικά τόσο οι κατευθυντήριες γραμμές τις Ε.Ε. όπως υποχρεωτικά ισχύουν για όλα τα Κράτη μέλη, το ισχύον από το 2009 νομικό πλαίσιο (ν. 3734/2009) και βεβαίως η ωρίμανση κοστολογικά της τεχνολογίας, προβλέπουν κυμαινόμενες τιμές στην βάση του μοντέλου Feed in Premiumκαι της Οριακής Τιμής Συστήματος για τα μικρότερα νέα έργα και σε πλήρως ανταγωνιστική βάση για τα μεγαλύτερα (ακόμη και με απευθείας ένταξη τους στην χονδρεμπορική αγορά για τα άνω των 10 MW νέα έργα).

Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ

Όπως γνωρίζετε ο κλάδος των Φωτοβολταϊκών –όχι από ευθύνη του- έχει υποστεί τα πάνδεινα τα τελευταία χρόνια δίχως μάλιστα μέχρι σήμερα να έχει αποκατασταθεί επαρκώς ο ρυθμός πληρωμών προς τους παραγωγούς ως όφειλε σύμφωνα και με την εξορθολογισμένη πλέον λογιστική εικόνα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ.  Άλλοι πειραματισμοί και πολύ περισσότερο παρεξηγήσεις-σκιές προς τους παραγωγούς δεν χωρούν.  Το μόνο που χρειάζεται από τον πλεονασματικό σε λίγους μήνες –με τις αιματηρές θυσίες των παραγωγών- Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, είναι τα κονδύλια του να διοχετεύονται απρόσκοπτα στις πληρωμές ΑΠΕ ως οφείλουν και όχι να καθίστανται γενικό εργαλείο ρευστότητας του συστήματος και να εξυπηρετούν άλλες ταμειακές ανάγκες (π.χ. της Προμήθειας και των Διαχειριστών).  Για να γίνουμε σαφέστεροι, σήμερα οι παραγωγοί ΑΠΕ εξοφλούνται τις παραγωγές τους με καθυστέρηση 90 -120 ημερών, ενώ με βάση την λογιστική εικόνα του Ειδικού Λογαριασμού δεν θα έπρεπε αυτή να υπερβαίνει τις 40 ημέρες.

Σε συνέχεια των ανωτέρω παρακαλούμε το Γραφείο Τύπου σας για τις δέουσες αναλυτικές διευκρινήσεις των δηλώσεων-προθέσεων σας και για να αποφευχθούν ολισθηρές παρερμηνείες-παρεξηγήσεις.

Επιθυμούμε τέλος να αναφέρουμε πως ο Σύνδεσμος μας έχει επίσημα προσκαλέσει την Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να παραστεί με ομιλία της στην Ετήσια Τακτική Γενική του Συνέλευση που θα λάβει φέτος χώρα στην πόλη της Καλαμάτας στις 11/1/15.  Η συγκυρία νομίζουμε είναι μοναδική στο να συζητηθεί προεκλογικά ανοικτά το πρόγραμμα σας. 

Για τον ΣΠΕΦ με εκτίμηση
Στέλιος Λουμάκης – Πρόεδρος
Όλγα Αγγελοπούλου – Γεν. Γραμματέας»

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.