ΣΕΒ, Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, κ.Αλέξη Τσίπρα: Μείωση του ενεργειακού κόστους και δωρεάν ρεύμα στα φτωχά νοικοκυριά

 
logo SEB 300x137 ΣΕΒ, Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, κ.Αλέξη Τσίπρα: Μείωση του ενεργειακού κόστους και δωρεάν ρεύμα στα φτωχά νοικοκυριά

Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ

Ο Προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ.Αλέξης Τσίπρας τόνισε στην ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ, την ανάγκη μείωσης του ενεργειακού κόστους, τόσο για την επιχειρήσεις, όσο και για τα φτωχά νοικοκυριά.

Το απόσπασμα της ομιλίας για το ενεργειακό κόστος:
¨Μειώνουμε κατά κλάδους το ενεργειακό κόστος βιομηχανίας. Μέσα στην τελευταία πενταετία, η συνολική αύξηση του κόστους ρεύματος φτάνει το 60%. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της βαριάς φορολογίας αλλά και της κατακόρυφης αύξησης της τιμής πώλησης του ενεργειακού αγαθού.

Αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης η μείωση του ενεργειακού κόστους και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με πολιτική απόφαση στο σκέλος που αφορά στο 70% του κόστους και το οποίο δεν ελέγχεται από τη ΔΕΗ. Έτσι ώστε να παρέχεται δωρεάν η ελάχιστη αναγκαία ποσότητα στα φτωχά νοικοκυριά. Έως τα 300 kw/h το μήνα, σε 300.000 μονογονεϊκές οικογένειες με άνεργο ή άνεργη και οικογένειες με δύο άνεργους.

Αλλά και για να μειωθεί η τιμή του για την βιοτεχνία και την ενεργοβόρο βιομηχανία, με όρους και προϋποθέσεις.  Η αναγκαία στήριξη της βιομηχανίας είναι υποχρέωση τουκράτους και όχι της ΔΕΗ, η οποία δεν μπορεί να πουλάει ενέργεια κάτω του κόστους.¨

Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης την ανάγκη για βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη και σταθερότητα με τις εξής προτεραιότητες:

  •  Άμεση αντιστροφή της ύφεσης και την ανάκαμψη της οικονομίας.
  • Διαμόρφωση σταθερού πλαισίου εργασιακών σχέσεων, συμβατό με το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Δημιουργία σύγχρονου και αντιγραφειοκρατικού  δημόσιου τομέα – εργαλείο του δημοκρατικού προγραμματισμού και του αναπτυξιακού σχεδιασμού.
  • Δημιουργία σταθερού, διαφανή και δίκαιου πλαίσιου φορολογικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις, που επιτρέπει  το μακροπρόθεσμο επιχειρησιακό σχεδιασμό.
  •  Άνοιγμα των αγορών από τα καρτέλ της διαπλοκής, με σύγχρονη αντιολιγοπωλιακή νομοθεσία και με μια πραγματικά  ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη, πλήρως λειτουργική και θεσμικά ενισχυμένη Επιτροπή Ανταγωνισμού.
  • Εισαγωγή στοχευμένων πολιτικων χρηματοδοτήσεων των επιχειρήσεων από αναπτυξιακό δημόσιο φορέα ειδικού σκοπού, έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί η παρατεταμένη έλλειψη ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
  • Αναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης την εξωτερική, μη δανειακή χρηματοδότηση των επενδύσεων, στο πλαίσιο διεκδίκησης ενός «ευρωπαϊκού New Deal» ή μιας ειδικής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την χώρα μας.
 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.