Σχέδιο-πλαίσιο της ΕΕ για κρατικές ενισχύσεις για το περιβάλλον και την ενέργεια

 
Fotolia 35908147 XS 300x199 Σχέδιο πλαίσιο της ΕΕ για κρατικές ενισχύσεις για το περιβάλλον και την ενέργεια

Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή επιβάλει ενεργειακή πολιτική στα κράτη μέλη της

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε ένα σχέδιο-πλαίσιο κατευθυντήριων γραμμών, σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για το περιβάλλον και την ενέργεια. Η Ευρωπαϊκή ένωση βιομηχανίας φωτοβολταϊκών, η European Photovoltaic Industry Association EPIA ( Βρυξέλλες , Βέλγιο), δήλωσε ότι η Ευρωπαϊική Επιτροπή καταχράζεται με το σχέδιο την νομική εξουσία της και εμποδίζει τα κράτη μέλη να επιτύχουν τους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2020 .

Οι κατευθυντήριες γραμμές προβλέπουν , μεταξύ άλλων, τον περιορισμό των feed-in tariffs για τις μονάδες παραγωγής ηλιακής ενέργειας με ονομαστική ισχύ μικρότερη από 1 MW, αλλά και απαιτούν τεχνολογικά ουδέτερες προσφορές για τις καθιερωμένες τεχνολογίες, όπως τα φωτοβολταϊκά. Η διαδικασία διαβούλευσης θα διαρκέσει μέχρι τις 14/02/2014 .

«Οι κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων δεν πρέπει να αντικαταστήσουν την ενεργειακή πολιτική “, τονίζει ο Alexandre Roesch, εκπρόσωπος της EPIA . «Οι οδηγίες της ΕΕ θα πρέπει να καθορίζουν μόνο το πλαίσιο . Ωστόσο οι προτάσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, φαίνεται να υπερβαίνουν κατά πολύ την κοινοτική νομοθεσία.”

Η Βρετανική ένωση βιομηχανίας ηλιακής ενέργειας κινητοποιεί τα μέλη της

Η ένωση του κλάδου της Βρετανίας (​​STA, Milton Keynes) κάλεσε τα μέλη της να παρέμβουν : « Οι προτάσεις αυτές θα βλάψουν τον κλάδο πολύ σοβαρά, και πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα”. Η ένωση προειδοποιεί ότι χώρες, όπως η Βρετανία, όπου η βιομηχανία ηλιακής ενέργειας είναι ακόμα υπό ανάπτυξη, βρίσκονται σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση, ενώ χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία έχουν ξεπεράσει αυτό το στάδιο και πετυχαίνουν χωρίς πρόβλημα τους στόχους του 2020″.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορείται, με ευθύνη στον Επίτροπο Ενέργειας Günther Oettinger,  να υπερβαίνει τα όριά της και να επιβάλει στα μέλη  την ενεργειακή της πολιτική.

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ, ΠΑΡΚΑ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.