“Πράσινο” θα είναι το master plan του Ελληνικού

 
aerodromio Πράσινο θα είναι το master plan του Ελληνικού

"Πράσινο" θα είναι το master plan του Ελληνικού

Ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα στην Ευρώπη θα φέρει η αξιοποίηση της έκτασης των 6,2 χιλιάδων στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, όπως αναφέρουν κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ, με την προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών να εκπνέει στις 27 Φεβρουαρίου, όπως έχει ανακοινωθεί.

H εταιρεία που θα πλειοδοτήσει  -από τα συνολικά τρία ενδιαφερόμενα σχήματα των Lamda Development, Elbit και London & Regional Properties θα κληθεί να περιγράψει στο masterplan μια βιώσιμη περιβαλλοντική στρατηγική, με στόχο την μέγιστη περιβαλλοντική προστασία του Ελληνικού και των όμορων περιοχών.

Στο πλαίσιο της ανάπλασης του Ελληνικού, υπολογίζεται ότι θα επενδυθούν περίπου 5 δισ. ευρώ, με τον ΙΟΒΕ να εκτιμά, σε πρόσφατη μελέτη, ότι λόγω της αξιοποίησης του Ελληνικού, μέχρι το 2025 το ΑΕΠ θα ενισχυθεί κατά 1,2% και θα δημιουργηθούν σταδιακά 35.000 νέες θέσεις εργασίας. Ανάλογος αριθμός θέσεων εργασίας εκτιμάται ότι θα προκύψουν κατά τη φάση της λειτουργίας του έργου.

Αποκλείστηκε η «σαλαμοποίηση»

Όπως αναφέρουν κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ, ο διαχωρισμός του Ελληνικού σε ξεχωριστές εκτάσεις δεν είναι εφικτός, αφού αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε μια αντιγραφή του υφιστάμενου μοντέλου αστικής ανάπτυξης της Αθήνας, όπου η προσφορά κατοικιών και εμπορικών ακινήτων υπερβαίνει κατά πολύ την υπάρχουσα ζήτηση στην τοπική αγορά.

Βάσει των μελετών, μια «οικοπεδοποίηση» του Ελληνικού, θα είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν περίπου 2.500 μικρότερα οικόπεδα σε μια περιοχή με ήδη κορεσμένη αγορά.  Η «σαλαμοποίηση» της έκτασης θα δημιουργούσε πολλά ημιτελή ή απούλητα ακίνητα,προκαλώντας σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στον ήδη επιβαρυμένο αστικό ιστό της Αθήνας και με δεδομένο ότι η ζήτηση για κατοικίες είναι ελάχιστη.

Ταυτόχρονα, μια μονοθεματική ανάπτυξη σε πάρκο θα δημιουργούσε ελάχιστες θέσεις εργασίας, ενώ το  κόστος λειτουργίας και συντήρησης θα ήταν τεράστιο.

Όσον αφορά το πάρκο, υπολογίζεται ότι θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, δεδομένου ότι ο μεγαλύτερος, αυτή τη στιγμή, ευρωπαϊκός χώρος πρασίνου είναι το Ολυμπιακό Πάρκο Λονδίνου που αντιστοιχεί στο 1/3 του μεγέθους του Ελληνικού.

Οκτώ στους 10 λένε «ναι» στην αξιοποίηση

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό της εφημερίδας «το πρώτο θέμα», η συντριπτική πλειοψηφία (85,4%) των κατοίκων των όμορων του Ελληνικού Δήμων (Ελληνικό-Αργυρούπολη, Ηλιούπολη, Γλυφάδα, Άλιμος, Π.Φάληρο), συμφωνεί με την αξιοποίηση του ακινήτου του Ελληνικού. Από αυτούς το μεγαλύτερο ποσοστό (94,2%)  εντοπίζεται σε νέους ηλικίας 18-24.

Ακόμη, οι κάτοικοι αποδέχονται σε σημαντικό ποσοστό (84,5%) σχέδιο ανάπτυξης του ακινήτου που να κινείται σε δύο κατευθύνσεις. Ένα μεγάλο μέρος του ακινήτου να γίνει χώρος πρασίνου (πάρκο) με αθλοπαιδιές και άλλες χρήσεις για το κοινό, καθώς και να αναπτυχθεί το  παραλιακό μέτωπο, ενώ ένα τμήμα να δοθεί για διάφορες άλλες  αναπτύξεις με στόχο την ανάπτυξη της περιοχής.

Τέλος, η πλειονότητα των κατοίκων (70,8%) αναγνωρίζει ότι οι αντιδράσεις σε ένα μεγάλο έργο είναι αναμενόμενες και δεν θα πρέπει να γίνουν εμπόδιο για τη συνολική αξιοποίηση και την πορεία του έργου.

Πηγή:capital.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.