Κοινό μέτωπο παραγωγών ΑΠΕ κατά του κουρέματος των τιμών

 
2 ενεργεια Fot 220x208 Κοινό μέτωπο παραγωγών ΑΠΕ κατά του κουρέματος των τιμών

Κοινό μέτωπο παραγωγών ΑΠΕ κατά του κουρέματος των τιμών

Το new deal στις εγγυημένες τιμές που ετοιμάζει ο ο υφυπουργός ΠΕΚΑ θα έχει καταστροφικές συνέπειες, προειδοποιούν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά.

Οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ θα πρέπει να συντονιστούν και από κοινού να απαιτήσουν από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος να δοθεί λύση στα ελλείμματα του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), χωρίς το βάρος να πέσει αποκλειστικά στις πλάτες τους.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέγειας από Φωτοβολταϊκά ( ΠΟΣΠΗΕΦ) πήρε την πρωτοβουλία του συντονισμού όλων των παραγωγών από ΑΠΕ, γιατί όπως είπε στη Voria.gr ο γ.γ. Πέτρος Τσικούρας «δεν μπορούν να συζητάνε για εμάς, χωρίς εμάς, δε θα δεχτούμε το new deal στις εγγυημένες τιμές που εννοεί να φέρει ο υφυπουργός. Ο κ. Παπαγεωργίου επιμένει σε κούρεμα των εγγυημένων τιμών από 38%-42%. Από την άλλη, οι Τράπεζες, που υποστηρίζουν ένα πιο…λογικό κούρεμα της τάξης του 24%-26%, δε δέχονται δική τους συμμετοχή με κούρεμα στα δάνεια».

«Δηλαδή επιδιώκουν», εξηγεί ο ίδιος,  «να ρίξουν όλο το βάρος στις πλάτες των παραγωγών, που είναι απλήρωτοι έξι μήνες, που δεν μπορούν να καλύψουν πια τις υποχρεώσεις τους προς Τράπεζες και Εφορία, που είναι κάτω από την ασφυκτική πίεση των υποχρεώσεων. Θα αντιδράσουμε, αλλά πρέπει να αντιδράσουμε συντονισμένα, όλοι οι παραγωγοί ενέργειας από ΑΠΕ».

Η ΠΟΣΠΗΕΦ, που είναι σε κινητοποίηση, ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετέχει στη συγκέντρωση της ερχόμενης Τετάρτης στο ΥΠΕΚΑ, που διοργανώνει ο ΣΠΕΦ, διεκδικώντας τις οφειλόμενες πληρωμές. Ο λόγος, όπως πληροφορείται η Voria.gr είναι, ότι έτσι ο κλάδος θα πάει διασπασμένος, όταν οι «παλιοί και μεγάλοι» του ΣΠΕΦ, όχι μόνο δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο των παραγωγών από ΑΠΕ, αλλά είναι ένα τμήμα των παραγωγών από φωτοβολταϊκά. Ο ΣΠΕΦ, σημειωτέον, έχει σχεδόν 440 μέλη, όταν η ΠΟΣΠΗΕΦ μετράει 1.030 μέλη, με πάρα πολλούς μικρούς και καταχρεωμένους παραγωγούς.

Η ΠΟΣΠΗΕΦ έστειλε ήδη πρόσκληση σε 17 συλλόγους ΑΠΕ και στο ΣΠΕΦ βεβαίως, καλώντας τους σε κοινή δράση και σε μεγάλη μαζική συγκέντρωση μέσα στο Φεβρουάριο, γιατί όλες οι πληροφορίες καταλήγουν στο ότι ο κ. Παπαγεωργίου, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, θα καταθέσει την πρότασή του για το λεγόμενο new deal στις εγγυημένες τιμές, κάτι που για τους περισσότερους παραγωγούς, με τόσο μεγάλο κούρεμα στις τιμές, θα είναι με μια λέξη, καταστροφικό.

Πρόσκληση συνένωσης  δυνάμεων, η ΠΟΣΠΗΕΦ, έστειλε πρoς: ΕΛΕΤΑΕΝ  (Αιολικά),  ΣΜΥΕ  (Μικρά Υδροηλεκτρικά), Σύλλογο Παραγωγών   Δυτ. Μακεδονίας, ΠΣΑΦ (Πανελλήνιος Αγροτικός  Φ/Β), Σύλλογο  Αγροτών  Παραγωγών Φ/Β  Ηπείρου,  ΣΠΕΦ, ΠΑΣΥΦ,  ΘΕΣΙΦ,  Σύλλογο Παραγωγών Πιερίας, τους   Συλλόγους Παραγωγών  Κομοτηνής, Ημαθίας, Σερρών,  Καβάλας, Σύλλογο  Αγροτών  Αγρινίου.

«Η κατάσταση που βιώνουν όλοι οι παραγωγοί από ΑΠΕ, είναι εφιαλτική. Μας χρωστάνε πληρωμές έξι μηνών, δεν μπορούμε να καταβάλουμε φορολογικές υποχρεώσεις, επιβαρυνόμαστε με τόκους και πρόστιμα , κινδυνεύουμε να συλληφθούμε για χρέη προς το δημόσιο, όταν το ίδιο το δημόσιο μας χρωστάει πολλαπλάσια ποσά.

«Πέρα από αυτό, πάρα πολλοί δεν μπορούν να καλύψουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις με αποτέλεσμα να καλούνται να πληρώσουν τόκους  για ληξιπρόθεσμες οφειλές με επιτόκια 12%-13%.  Οι Τράπεζες πρέπει να δεχθούν να επιμηκύνουν τα δάνεια που έδωσαν στις ΑΠΕ και να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να έχουν τιμολόγια πάνω από 6%», τόνισε ο κ. Τσεκούρας προσθέτοντας ότι εκτός από τις προτάσεις του ΥΠΕΚΑ και των Τραπεζών, υπάρχει και η υπολογισμένη λύση που προτείνουν οι παραγωγοί.

Στο στόχαστρο των παραγωγών ΑΠΕ, βρίσκεται ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου και οι συνεργάτες του, που, σύμφωνα με την ΠΟΣΠΗΕΦ, αρνούνται να εξορθολογίσουν την αγορά ενέργειας, «με στόχο όλο το βάρος να πέσει στις πλάτες των παραγωγών ΑΠΕ αποκλειστικά, με τις Τράπεζες, το αέριο και τους προμηθευτές, να  μένουν στο απυρόβλητο».

Πηγή:voria.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.