Διχασμός στους συλλόγους φωτοβλταϊκών με καταστροφικές συνέπειες για τα μέλη τους

 
39 πανελ παζλ Fot 330χ220 Διχασμός στους συλλόγους φωτοβλταϊκών με καταστροφικές συνέπειες για τα μέλη τους

Διχασμός στους συλλόγους φωτοβλταϊκών με καταστροφικές συνέπειες για τα μέλη τους

Το θέμα των απλήρωτων από τον ΛΑΓΗΕ (εδώ και 8 μήνες) παραγωγών από Φωτοβολταϊκά, θα οδηγήσει σύντομα τους χιλιάδες μικροεπενδυτές του κλάδου στην χρεωκοπία. Επενδυτές, οι οποίοι τοποθέτησαν και το τελευταίο τους ευρώ, δανείστηκαν με υψηλά επιτόκια και έβαλαν υποθήκη κάθε περιουσιακό στοιχείο τους, βρίσκονται αυτή την στιγμή αντιμέτωποι με την ολική χρεωκοπία. Και σαν να μην έφτανε η έκτακτη εισφορά, η οποία έχει μειώσει την τιμή πώλησης που έχουν υπογράψει οι παραγωγοί στις συμβάσεις τους κατά 25 μέχρι και 42%, το ΥΠΕΚΑ σχεδιάζει νέα μεγάλη περικοπή στις τιμές με νέα συμβόλαια (New Deal) που θα καταστρέψουν οριστικά τους παραγωγούς.

Και ενώ τα προβλήματα του κλάδου αυξάνονται συνεχώς, τις τελευταίες μέρες οι σύλλογοι φωτοβολταϊκών  ανά την Ελλάδα έρχονται σε αντιπαράθεση μεταξύ τους με σκοπό τα μικροσυμφέροντά τους και την δύναμη εξουσίας-προεδρίας. Αντί ενωμένοι και με μιά φωνή να προσπαθήσουν να υποστηρίξουν τα συμφέροντα των μελών τους, δεν κάνουν καμία προσπάθεια συννενόησης. Μια δυναμική μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πρότεινε ο ΣΠΕΦ και που ίσως βοηθούσε την κατάσταση, θέλουν  άλλοι σύλλογοι να ακυρώσουν  και προσπαθούν να διχάσουν τους παραγωγούς.  Για παράδειγμα ο  ΠΟΣΠΗΕΦ με την τελευταία του ανακοίνωση καλεί  για μή συμμετοχή και ακύρωση της συγκέντρωσης…. Γιατί αυτός ο διχασμός σε βάρος των παραγωγών:

Οι παραγωγοί στην προγραμματισμένη διαμαρτυρία της Τετάρτης στο ΥΠΕΚΑ ζητούν:

- Την άμεση εξόφληση της περυσινής παραγωγής Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου 2013

- Την στο εξής συγκράτηση των καθυστερήσεων των πληρωμών στην αντιστοιχούσα στο έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ λογιστική υπερημερία των 4 μηνών και όχι των 7 – 8 που αναίτια υφίστανται τώρα, χρηματοδοτώντας έτσι τα ελλείμματα άλλων.

- Την άμεση δυνατότητα συμψηφισμού του ΦΠΑ των τιμολογίων τους με τα οφειλόμενα από ΛΑΓΗΕ και την απρόσκοπτη λήψη φορολογικής ενημερότητας.

- Την άμεσα συμμετοχή των δανειστριών τραπεζών στο πρόβλημα με γενναίες μειώσεις επιτοκίων.

Οι προτάσεις στην προγραμματισμένη διαμαρτυρία είναι λογικές και αναγκαίες για την επιβίωση των παραγαγών. Γιατί λοιπόν αυτή η αντιπαράθεση. Ποιά συμφέροντα εξυπηρετούν, όσοι είναι αντίθετοι στην διαμαρτυρία; Των παραγωγών ή κάποιων άλλων;

Γαλάνης Ιωάννης

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.