Αίτημα στην τρόικα για Μείωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην Ενέργεια

 
3 euro fot sunblog 330x248 Αίτημα στην τρόικα για Μείωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην Ενέργεια

Αίτημα στην τρόικα για Μείωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην Ενέργεια

Η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην Ενέργεια για τις βιομηχανίες βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, όπως άφησε χθες να εννοηθεί με δηλώσεις του κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Περιβάλλοντος – Ενέργειας, χωρίς να προσδιορίσει αν αφορά στο ΕΦΚ στο φυσικό αέριο ή στον ηλεκτρισμό.

Το μέτρο εντάσσεται στο πακέτο δράσεων που προωθεί το υπουργείο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. «Πιστεύω ότι δεν μπορούν να μας πουν όχι για την αντιστάθμιση των ρύπων, τη στιγμή που σχετικά μέτρα προωθεί όλη η Ευρώπη, ενώ και για τη διακοψιμότητα έχουμε παρουσιάσει φάκελο με πλήρη νομική επιχειρηματολογία», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα είναι ότι τα μέτρα έχουν μηδενική επίπτωση στον προϋπολογισμό.

Πάντως, η διακοψιμότητα, η δυνατότητα δηλαδή του ΑΔΜΗΕ να διακόπτει την ηλεκτροδότηση στις βιομηχανίες έναντι έκπτωσης στην τιμή του ρεύματος, φαίνεται να εγείρει αρκετές ενστάσεις από την Ε.Ε., που εξακολουθεί να την αντιμετωπίζει ως ενδεχόμενη κρατική ενίσχυση. Σταθερό παραμένει το ΥΠΕΚΑ και στη διεκδίκηση από το υπουργείο Οικονομικών των 30 εκατ. ευρώ, του αδιάθετου αποθεματικού από τα μέτρα για την αιθαλομίχλη.

Εξάλλου, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης αναφέρθηκαν χθες στη σημασία της συμφωνίας με τη ρωσική Gazprom για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, που θα μεταφραστεί άμεσα σε μείωση της ενεργειακής δαπάνης για όλους τους καταναλωτές, επαγγελματίες και οικιακούς.

Κύκλοι της αγοράς ηλεκτρισμού σχολίαζαν χθες ότι η κυβέρνηση έχει κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ το χαμηλότερο κόστος αντανακλάται στην αγορά ηλεκτρισμού, με τις μονάδες φυσικού αερίου να προσφέρουν ήδη χαμηλότερες τιμές. Θετικά αντέδρασαν και οι παραγωγικοί φορείς της Βορείου Ελλάδας.

Πηγή:imerisia.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.