Το υψηλό κόστος ενέργειας για την ελληνική βιομηχανία, σε συζήτηση στη Βουλή

 
2 πρασινη ενεργεια fot 330x248 Το υψηλό κόστος ενέργειας για την ελληνική βιομηχανία, σε συζήτηση στη Βουλή

Το ενεργειακό κόστος καταστρέφει οικονομικά την ελληνική βιομηχανία

Το θέμα του υψηλού κόστους ενέργειας για την ελληνική βιομηχανία, έφερε σε συζήτηση στη βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, τονίζοντας ότι οι μεγάλες ενεργοβόρες ελληνικές επιχειρήσεις πληρώνουν το ρεύμα σε πολύ αυξημένες τιμές σε σχέση με τις ευρωπαϊκές ανταγωνιστικές βιομηχανίες. Ο κ. Κωνσταντινόπουλος ζήτησε να μάθει τη θέση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, απευθυνόμενος στον υφυπουργό  ΠΕΚΑ κ. Παπαγεωργίου.

Στην απάντησή του ο  υφυπουργός ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου, παραδέχθηκε ότι το κόστος ενέργειας για τη βιομηχανία είναι υψηλό και ότι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν χαμηλότερο κόστος. Επίσης τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές αγορές είναι διαφορετικά διαμορφωμένες, αφού ήδη έχουν οργανωθεί πολύ περισσότερο κάποια χρόνια πριν.

Στην συνέχεια ο υφυπουργός τόνισε, ότι αυτό που σκοπεύει να κάνει άμεσα το ΥΠΕΚΑ και ήδη το έχει ξεκινήσει, είναι να αλλάξει, καταρχήν, τους κανόνες του παιχνιδιού στην  αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία επηρεάζει το κόστος τόσο προς τους βιομηχανικούς καταναλωτές -τόσο για τις μεγάλες βιομηχανίες, αλλά και τις μεσαίες και τις μικρές βιομηχανικές μονάδες- όσο και για τον τελικό, απλό αστικό καταναλωτή.
Έτσι η πρώτη βασική αλλαγή για το ΥΠΕΚΑ, πέραν της εξισορρόπησης της αγοράς, είναι η αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, διότι οι στρεβλώσεις που υπάρχουν, επηρεάζουν και δημιουργούν μία πλασματική τιμή στο κόστος της ενέργειας. Αυτή η αλλαγή ολοκληρώνεται με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, που ξεκινάει από την 1η Ιουλίου.

Κατά δεύτερον, έγιναν ήδη ειδικές συζητήσεις με τη Βιομηχανία και μετά, αλλά και πριν από την τελευταία συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, και συμφωνήθηκε να ληφθούν μέτρα προς μία κατεύθυνση για την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας καθώς σε αυτή τη φάση δεν μπορούσαν να εκπληρωθούν όλες οι παράμετροι που επηρεάζουν το ενεργειακό κόστος της παραγωγής

Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντινόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι τα αιτήματα που τέθηκαν όπως η μείωση των τιμολογίων βιομηχανιών μεγάλων καταναλωτών μέσης τάσης, η θέσπιση του μηχανισμού διακοψιμότητας και άλλα, θα γίνουν αποδεκτά.

 
This entry was posted in ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.