Τεράστιες οι καθυστερήσεις στις επιστροφές ΦΠΑ

 
8 calc fot 330x248 Τεράστιες οι καθυστερήσεις στις επιστροφές ΦΠΑ

Η εφορία θα πρέπει να επιστρέφει εντός 3 μηνών τα ποσά των φόρων στους φορολογούμενους

Στο… περίμενε, ακόμη και για διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών, προκειμένου να εισπράξουν την επιστροφή ΦΠΑ που δικαιούνται από το Δημόσιο βρίσκονται οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν «στεγνώσει» από ρευστότητα και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τις τεράστιες καθυστερήσεις στις επιστροφές ΦΠΑ κυρίως στις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία:

  • Τα ποσά ΦΠΑ που καλείται να επιστρέψει το Δημόσιο ανέρχεται στο 1,2 δισ. ευρώ.
  • 7.800 επιχειρήσεις περιμένουν να λάβουν επιστροφές φόρου.
  • Οι 5.310 εταιρείες περιμένουν πάνω από 120 ημέρες για να εισπράξουν το ΦΠΑ που δικαιούνται από το Δημόσιο.
  • Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που έκανε η εφορία για να επιστρέψει ΦΠΑ σε δικαιούχους είναι 1.126 μέρες. Και το πιο σύντομο 56 ημέρες. Συγκεκριμένα 62 επιχειρήσεις περιμένουν περισσότερα από τρία χρόνια για να λάβουν επιστροφές ΦΠΑ 4,2 εκατ. ευρώ από εφορίες της Αθήνας. Ακολουθεί η ΔΟΥ Αλεξανδρούπολης, η οποία, ενώ έχουν περάσει 1.051 μέρες ή περίπου τρία χρόνια, δεν έχει αποδώσει ακόμα 1.194 ευρώ σε μία επιχείρηση που είναι και η μοναδική που έχει υποβάλει αίτηση επιστροφής. Στον αντίποδα, σε 56 μόλις ημέρες η εφορία Σερρών πλήρωσε ΦΠΑ 651.173 ευρώ.
  • Τις μεγαλύτερες επιστροφές φόρου θα πρέπει να κάνει το επόμενο διάστημα η ΔΟΥ ΦΑΕΕ Αθηνών που θα πρέπει να αποδώσει 377,7 εκατ. ευρώ σε 892 φυσικά πρόσωπα, με καθυστέρηση τουλάχιστον 451 ημερών. Μεγάλες επιστροφές 102,1 εκατ. ευρώ έχει και η ΦΑΕ Πειραιά σε 551 δικαιούχους.
  • Στη ΔΟΥ πλοίων Πειραιά έχουν υποβληθεί οι περισσότερες αιτήσεις επιστροφής. Ανέρχονται στις 1.480 που θα μοιραστούν επιστροφές 30,57 εκατ. ευρώ, με χρόνο αναμονής τουλάχιστον 462 ημερών.

Τέλος στις χρονοβόρες διαδικασίες που ισχύουν σήμερα στις επιστροφές φόρων βάζει ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με το προσχέδιο του νομοσχεδίου η εφορία θα πρέπει να επιστρέφει εντός 3 μηνών τα ποσά των φόρων στους φορολογούμενους. Ο νέος Κώδικας προβλέπει επίσης ότι τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για ανεξόφλητες οφειλές προς το Δημόσιο θα ενεργοποιούνται μετά την πάροδο 30 ημερών από την προθεσμία πληρωμής.

 
This entry was posted in Uncategorized, ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.