Εγκαίνια για το πρώτο ηλιακό στάδιο του World Cup στη Βραζιλία

 
world cup Εγκαίνια για το πρώτο ηλιακό στάδιο του World Cup στη Βραζιλία

Με διάμετρο ενός χιλιομέτρου, πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα αν όχι το μεγαλύτερο στάδιο στη χώρα.

Ένα χρόνο πριν από τη «σέντρα» του World Cup, η Βραζιλία εγκαινίασε το πρώτο από τα επτά της στάδια που θα τροφοδοτούνται με ηλιακή ενέργεια χάρη σε ένα σύστημα ισχύος 2,2MW. Το Εθνικό Στάδιο της Μπραζίλια μπορεί να φιλοξενήσει έως και 71.000 θεατές, ενώ στοίχισε πάνω από 700 εκατομμύρια δολάρια και ενδέχεται να γίνει το πρώτο παγκοσμίως με πιστοποίηση LEED Platinum.

Με διάμετρο ενός χιλιομέτρου, πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα αν όχι το μεγαλύτερο στάδιο στη χώρα. Οι εμπνευστές του, ωστόσο, αποσπούν διθυραμβικά σχόλια κυρίως για την προσπάθειά τους να σχεδιάσουν ένα κτίσμα όσο το δυνατόν πιο φιλικό προς το περιβάλλον, δεδομένου και του μεγέθους του.

Στόχος των διοργανωτών είναι οι συστοιχίες φωτοβολταϊκών πάνελ στην οροφή των σταδίων να μειώσουν την εξάρτηση των εγκαταστάσεων από το δίκτυο ηλεκτροδότησης και ταυτόχρονα να αποτελέσουν ευκαιρία για επίδειξη των δυνατοτήτων και των οφελών της ηλιακής ενέργειας σε εκατομμύρια φίλους του ποδοσφαίρου ανά τον πλανήτη.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο και μετά από πολλές καθυστερήσεις, η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ «έκοψε την κορδέλα» του σταδίου Μανέ Γκαρίντσα, το οποίο θα φιλοξενήσει τον πρώτο αγώνα του Confederations Cup Brazil 2013 μεταξύ της Βραζιλίας και της Ιαπωνίας, στα μέσα Ιουνίου. Εκεί θα διεξαχθούν επίσης επτά από τους αγώνες του World Cup.

Εδώ και λίγο καιρό λειτουργεί ξανά και το στάδιο του Μαρακανά στο Ρίο ντε Ζανέιρο, το οποίο επίσης περιλαμβάνει ηλιακά πάνελ και συλλέκτες ομβρίων υδάτων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στις τουαλέτες και στο πότισμα του χλοοτάπητα.

Μέσα στους προσεχείς μήνες αναμένεται να εγκαινιαστούν και τα υπόλοιπα ηλιακά στάδια, καθώς η Βραζιλία υπόσχεται να διοργανώσει το πιο πράσινο World Cup στα χρονικά.

Πηγή:naftemporiki.gr

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.