Ανταγωνιστικότητα: Στις τελευταίες θέσεις η Ελλάδα παρά την άνοδο

 
greece Ανταγωνιστικότητα: Στις τελευταίες θέσεις η Ελλάδα παρά την άνοδο

Ανταγωνιστικότητα: Στις τελευταίες θέσεις η Ελλάδα παρά την άνοδο

Υψηλότερα κατά τέσσερις θέσεις, αλλά ακόμη κι έτσι στην τελευταία δεκάδα μεταξύ 60 χωρών, βρέθηκε το 2013 η Ελλάδα στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας, που εκδίδει κάθε χρόνο το παγκοσμίου φήμης Διεθνές Ινστιτούτο Ανάπτυξης του Μάνατζμεντ (IMD).

Συγκεκριμένα, “σκαρφάλωσε” στην 54η θέση σε σύνολο 60 χωρών, θετική εξέλιξη που το IMD αποδίδει -μεταξύ άλλων- στην εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της χώρας, με άξονα τις αποκρατικοποιήσεις, τη μείωση του δημόσιου τομέα και τη βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό.

Στους επιμέρους δείκτες, η μεγαλύτερη βελτίωση -που επηρέασε και την τελική κατάταξη- σημειώθηκε στον τομέα της επιχειρηματικής αποτελεσματικότητας, στον οποίο η Ελλάδα αναρριχήθηκε εννέα θέσεις υψηλότερα (47η από 56η πέρυσι). Αντίθετα, στην οικονομική αποδοτικότητα, η χώρα μας βρέθηκε στη χειρότερη θέση που έχει καταλάβει από το 1999 και συγκεκριμένα στην προτελευταία της λίστας (59η, έναντι της 58ης πέρυσι).

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας (WCY), που δημοσιοποίησε σήμερα ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ). Για την κάλυψη των αναγκών που προέκυψαν από τη συνεργασία του ΣΒΒΕ με το IMD, η αρμόδια Διεύθυνση του Συνδέσμου συνεργάσθηκε και φέτος επιτυχώς με το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (Ι.Ο.Β.Ε.).

Σύμφωνα με τη μεθοδολογία του IMD, η συνολική κατάταξη μιας χώρας, μεταξύ των 60 χωρών που συμμετέχουν στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας, είναι αποτέλεσμα της σύνθεσης των επιδόσεων που αυτή επιτυγχάνει στις τέσσερις επιμέρους κατηγορίες δεικτών, και συγκεκριμένα: στην «Οικονομική Αποδοτικότητα», στην «κυβερνητική αποτελεσματικότητα» (56η θέση από την 58η το 2012), στην «Επιχειρηματική Αποτελεσματικότητα», και, στις «Υποδομές» (35η θέση, έναντι της 34ης πέρυσι).

Στην 6η θέση παγκοσμίως σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, στην τελευταία από άποψη αύξησης ΑΕΠ

Παράλληλα, η χώρα μας βρίσκεται στην έκτη θέση παγκοσμίως με κριτήριο το εξειδικευμένο και έμπειρο εργατικό δυναμικό που διαθέτει, στη 10η όσον αφορά τα έσοδα από τον τουρισμό, στη 19η με κριτήριο τις εξαγωγές, και στην πέμπτη θέση για την ύπαρξη πολύ καλά εκπαιδευμένων και αποτελεσματικών μηχανικών.

Στον αντίποδα, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία (60η) θέση στην αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, στην 59η στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων και στο συνολικό χρέος της γενικής κυβέρνησης, όπως επίσης, στην 58η με κριτήριο το ποσοστό ανεργίας των νέων.

Οι πέντε κυρίαρχες προκλήσεις
Το IMD θεωρεί ότι οι πέντε κύριες προκλήσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας φέτος, είναι η ταχεία προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη μείωση των δαπανών του δημόσιου τομέα, η ενίσχυση της ρευστότητας/ ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων,ο εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος,η μείωση της γραφειοκρατίας που αφορά την επιχειρηματικότητα και η πάταξη των φαινομένων διαφθοράς στο δημόσιο.

Παγκόσμιες πρωταγωνίστριες. Οι ΗΠΑ επανακάμπτουν στην πρώτη θέση
Για το 2013, οι τρεις πιο ανταγωνιστικές χώρες παγκοσμίως είναι οι ΗΠΑ, Ελβετία και Χονγκ – Κονγκ. Οι ΗΠΑ επανακάμπτουν στην πρώτη θέση της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας, μετά από την καθήλωσή τους για τρία (3) χρόνια στην δεύτερη θέση, επανερχόμενες ξανά στο επίκεντρο της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας, εξαιτίας της οικονομικής τους δύναμης, του δυναμισμού των αμερικανικών επιχειρήσεων και της ικανότητάς τους να καινοτομούν.

Οι πλέον ανταγωνιστικές οικονομίες στην Ευρώπη είναι: Ελβετία (2η), Σουηδία (4η), Νορβηγία (6η) και Γερμανία (9η). Αντίθετα, στη μέση και χαμηλή κατάταξη βρίσκονται κατά σειρά οι εξής χώρες: Λιθουανία (31η), Πολωνία (33η), Τσεχία (35η), Εσθονία (36η), Λετονία (41η), Ιταλία (44η), Ισπανία (45η), Πορτογαλία (46η),Σλοβακία (47η), Ουγγαρία (50η), Σλοβενία (52η), Ελλάδα (54η), Ρουμανία (55η), Βουλγαρία (57η) και Κροατία (58η).

Οι αναδυόμενες δεν …αναδύθηκαν φέτος
Από την φετινή κατάταξη για τις αναδυόμενες οικονομίες προκύπτει ότι αυτές έχουν επηρεαστεί από την παγκόσμια κρίση και παραμένουν σε μέσες/χαμηλές κατατάξεις. Η Κίνα κατατάσσεται 21η (δύο θέσεις πάνω), η Ινδία 40ή (πέντε θέσεις κάτω), η Ρωσία 42η (κέρδισε έξι θέσεις) και η Βραζιλία 51η (έχασε πέντε).

Πηγή:imerisia.gr

 

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.