Ανακυκλώσιμες ηλιακές κυψέλες από ξύλο στο στάδιο έρευνας

 
1 πρασινη ενεργεια fot 330x312 Ανακυκλώσιμες ηλιακές κυψέλες από ξύλο στο στάδιο έρευνας

Ανακυκλώσιμα ηλιακά κύτταρα από ξύλο

Νέα ανακυκλώσιμα ηλιακά κύτταρα, κατά μεγάλο μέρος από δένδρα ανέπτυξε ομάδα  Ερευνητών του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια(ΗΠΑ). Με την ολοκλήρωση του κύκλου χρήσης των κυττάρων μπορεί να γίνει ανακύκλωση με την τοποθέτησή τους σε νερό, σε θερμοκρασία δωματίου.

Η ίδια ομάδα κατασκεύασε πρίν ένα χρόνο την πρώτη ηλιακή κυψέλη από 100% πλαστικό. Αυτή τη φορά για τις ανακυκλώσιμες ηλιακές κυψέλες χρησιμοποιείται καθαρή οργανική ύλη σαν υπόστρωμα των κυψελών, νανοκρύσταλλοι κυτταρίνης (CNC), η οποία μετά την χρήση της μπορεί να διαλυθεί με εύκολο τρόπο, επιτρέποντας το διαχωρισμό όλων των υπολοίπων σστοιχείων.

Ωστόσο ακόμη, η αποδοτικότητα της συγκεκριμένης κυψέλης είναι εξαιρετικά χαμηλή σε σχέση με αυτήν των συμβατικών ηλιακών κυψελών, που χρησιμοποιούνται στην βιομηχανία των φωτοβολταϊκών, καθώς είναι σε θέση να μετατρέψει σε ενέργεια μόλις το 2,7% του ηλιακού φωτός, ενώ η απόδοση σήμερα μιάς συμβατικής ηλιακής κυψέλης φτάνει έως και 18%!

Αν και το ποσοστό απόδοσης του 2,7% είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί σε οργανική κυψέλη, στόχος της ομάδας είναι να αυξήσει την αποδοτικότητα στο 10% κάνοντας την ανταγωνιστική με τις υπάρχουσες τεχνολογίες.

Ο υπεύθυνος της ομάδας, ο καθηγητής Kippelen τονίζει την αναγκαιότητα ανακυκλώσιμων υλικών στις τεχνολογίες ΑΠΕ, αφού αλλιώς «απλώς λύνουμε ένα πρόβλημα, με την μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούμε ένα νέο: τεχνολογίες που αν και παράγουν ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, παραμένουν ως απόβλητα με το τέλος του κύκλου ζωής τους.»

 
This entry was posted in ΠΑΝΕΛ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.