ΣΠΗΕΦ: Ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου για τις παρατάσεις των αγροτικών φωτοβολταϊκών

 
SPHEF ΣΠΗΕΦ: Ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου για τις παρατάσεις των αγροτικών φωτοβολταϊκών

Σύλλογος Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας απο Φωτοβολταϊκά Ν. Σερρών

Ψηφίστηκε στις 6/2/2013 στην ολομέλεια της Βουλής, στο σύνολό του και κατ’ άρθρο το σχέδιο Νόμου για τα αποθέματα πετρελαίου που περιέχει διατάξεις για την παράταση ισχύος των συμβάσεων σύνδεσης των αγροτικών φωτοβολταϊκων έως τις 6/5/2013 και τη δυνατότητα επιστροφής των εγγυητικών σε αγρότες που θα δηλώσουν ότι δεν θα υλοποιήσουν το πάρκο τους .

Παρά την τροπολογία που κατέθεσε η ΔΗΜ.ΑΡ. και στηρίχθηκε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., που ήταν σύμφωνη με σχετικό αίτημά για επέκταση της παράτασης και της επιστροφής των εγγυητικών σε όλα τα φωτοβολταϊκά κάτω των 100Kwp, ο κ. Παπαγεωργίου δήλωσε ότι αυτό θα ρυθμισθεί σύντομα με άλλο νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει συνολικότερα προβλήματα των φωτοβολταϊκών.

Βεβαίως οι διατάξεις του άρθρου που διαχωρίζουν τους πολίτες- επενδυτές, όπως τονίσθηκε και στη Βουλή, παραβιάζουν τις αρχές της ισότητας και θα καταπέσουν στα Δικαστήρια.

Παράλληλα με το άρθρο 26 τίθεται πλαφόν 1.000.000 ευρώ ανά εγκατάσταση για το Ειδικό τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων(ΕΤΜΕΑΡ) για κάθε Πελάτη (Βιομήχανο) και έτσι στερείται από απαραίτητους πόρους το ταμείο του ΛΑΓΗΕ, που καθυστερεί να εξοφλήσει πέραν των πέντε μηνών τους παραγωγούς φωτοβολταϊκών, για τον ισοσκελισμό του οποίου υποτίθεται ότι με το Ν.4093/2012 επιβλήθηκε η εξοντωτική έκτακτη εισφορά έως 30% επί του τζίρου των φωτοβολταϊκών.

Παράλληλα με το άρθρο 27, απαλλάσσονται από την έκτακτη εισφορά του 10% που τους επιβλήθηκε με το Ν4093/2012 οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από ΣΗΘΥΑ ενώ παραμένει η καταστροφική έκτακτη εισφορά έως 30% επί του τζίρου των φωτοβολταϊκών. Βεβαίως αυτό γίνεται χαριστικά προς τους παραγωγούς ενέργειας από ΣΗΘΥΑ, χωρίς τεκμηρίωση, χωρίς οικονομική αποτίμηση των επιπτώσεων που θα έχει στο έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ (όπως επισημαίνεται στη έκθεση που συνοδεύει τη τροπολογία) και τις επιπλέον καθυστερήσεις που θα επιφέρει στις πληρωμές των μικροπαραγωγών από φωτοβολταϊκά.

 
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.