Τα μισά έργα του ΕΣΠΑ δεν προχωρούν

 

 

Fotolia 42402859 XS 300x200 Τα μισά έργα του ΕΣΠΑ δεν προχωρούν

Τα "κοιμώμενα έργα" του ΕΣΠΑ είναι πολλά

Μεγάλες υποδομές και ψηφιακές επενδύσεις, κρίσιμα έργα αποχέτευσης, ύδρευσης δρόμοι, σχολεία, μικρές πρωτοβουλίες δήμων, παιδείας, υγείας βρίσκονται στο σημείο «μηδέν». Ο λόγος για τα κοιμώμενα έργα του ΕΣΠΑ που είναι πολλά. 

Από τα 10.834 έργα του ΕΣΠΑ αξίας 32,8 δισ. ευρώ που υλοποιούνται ανά την Ελλάδα, ένα στα δύο δεν έχει ούτε ένα ευρώ πληρωμές και ένα στα τρία δεν έχει καν προχωρήσει σε υπογραφή συμβάσεων.

Τι λένε οι αριθμοί: 

- Ο προϋπολογισμός των 10.834 έργων είναι 32,7 δισ. ευρώ και από το ποσό αυτό έχουν δαπανηθεί 9 δισ. ευρώ, ενώ οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί έχουν αξία 17,7 δισ. ευρώ.

- Δεν έχουν γίνει πληρωμές αξίας ούτε 1 ευρώ σε 4.973 προϋπολογισμού 10,7 δισ. ευρώ.

- Από τα 4,973 έργα χωρίς δαπάνες στα πιο πολλά ( 3.959 αξίας 9,5 δισ. ευρώ) δεν έχουν καν υπογράψει συμβάσεις με αναδόχους.

Στην μεγάλη αυτή «αποθήκη» έργων περιλαμβάνονται και τα περίφημα 181 έργα προτεραιότητας αξίας 13 δισ. ευρώ. Η «λίστα» γεμίζει με τις υπόλοιπες, μικρότερης αξίας παρεμβάσεις.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας προ ημερών στις Βρυξέλλες σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αρμόδιο Επίτροπο Γιοχάνες Χαν δεσμεύθηκε μέσα στους επόμενους 2 μήνες να ξεκαθαρίσει και τις δύο κατηγορίες (μεγάλων-μικρών) έργων: δηλαδή τα έργα προτεραιότητας και τα υπόλοιπα «κοιμώμενα» έργα.

Όσα δεν «ξυπνήσουν», θα απεντάσονται από ΕΣΠΑ. Ενδεχομένως να μπουν ξανά (από το 2014) στο επόμενο κοινοτικό πακέτο, αν χωρέσουν και το κρατικό χρήμα (πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων) θα δυσκολευθεί για να τα χρηματοδοτήσει πλέον λόγω μνημονίου έχει ελάχιστα λεφτά…

Τα κονδύλια που θα αποδεσμευθούν, θα πάνε κυρίως σε δράσεις για μικρομεσαίους και ανέργους και σε άλλες παρεμβάσεις που θα κριθούν ότι μπορούν να φέρουν άμεσα δαπάνες.

Μία παλιά ιστορία

Τα «κοιμώμενα» έργα δεν είναι κάτι καινούριο. Είναι μία γνωστή ιστορία για όσους παρακολουθούν τις επενδύσεις ανά την Ελλάδα.

Πριν λίγους μήνες βγήκε απόφαση με την οποία προχωρά η εκκαθάριση αντίστοιχης «λίστας» έργων που είχαν ξεκινήσει 10ετίες πριν. Ο λόγος για (άλλα) 8.397 ανενεργά έργα αξίας 17 δισ. ευρώ. Περιλάμβαναν την αποκατάσταση της Αττικής από το σεισμό του 1981, οδικών αξόνων της δεκαετίας του 1990 που δεν έγιναν, χιλιάδες υποδομές που ακόμη… φτιάχνονται ή έμειναν στις μελέτες, έργα υγείας, πρόνοιας, νοσοκομεία, ΤΕΙ, αεροδρόμια λιμάνια και ολόκληρα προγράμματα επιδοτήσεων επιχειρήσεων.

Ποια είναι τα έργα 4.973 έργα που μένουν ανενεργά

Πλέον, στόχος της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει αντίστοιχη «νέα γενιά» έργων φαντάσματα. Έτσι, επιχειρείται να δοθεί μία τελευταία ευκαιρία στα έργα που αποφασίστηκαν το 2007 με την έναρξη του ΕΣΠΑ και έκτοτε δεν κατέστη δυνατό τα υπουργεία, οι δήμοι και οι άλλοι φορείς που τα εποπτεύουν να τα ενεργοποιήσουν.

Τα έργα του ΕΣΠΑ που είναι «κοιμώμενα» περιλαμβάνουν:

- Μεταξύ των 181 έργων προτεραιότητας 66 περιπτώσεις με μηδενικές δαπάνες. Υπάρχει ένα έργο ήδη ακυρωθέν (σύμβουλος μέτρων κατά της φοροδιαφυγής), 5 «κόκκινα» ως έργα σε κίνδυνο (περιλαμβανομένου του κτηματολογίου) και άλλα 62 στο «πορτοκαλί» για τα οποία απαιτείται επιτάχυνση (μεταξύ των οποίων οι αυτοχρηματοδοτούμενοι άξονες, τα δάνεια από το Jeremie και από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, επενδύσεις του ΟΣΕ, ενεργειακές παρεμβάσεις και κρίσιμα έργα πληροφοριακών συστημάτων στο δημόσιο).

- Τα υπόλοιπα 4.912 μικρότερα έργα χωρίς ούτε ένα ευρώ δαπάνη δεν θεωρούνται «πρώτης» προτεραιότητας από άποψης αξίας ή επίδρασης στην κοινωνία. Είναι όμως και αυτά σημαντικά.

Περιλαμβάνουν από επενδύσεις του ΟΣΕ, εκατοντάδες, δρόμους έργα ύδρευσης, αποχέτευσης και ΧΥΤΑ και καθαρισμού λυμάτων ανά την Ελλάδα, αλλά και κρίσιμες ψηφιακές υπηρεσίες και παρεμβάσεις υπέρ ευπαθών κοινωνικά ομάδων, κέντρα δια βίου μάθησης, το Ενιαίο Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου (ΑΣΣΚ) για τις εταιρείες του Ομίλου ΟΑΣΑ με ΣΔΙΤ, Φροντίδα από Μονάδες Ψυχικής Υγείας, Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες, Εγκατάσταση Ιατρικού εξοπλισμού σε νοσοκομεία, προμήθεια εξοπλισμού για την αντιπυρική προστασία των προστατευόμενων περιοχών, ηλεκτρονικές υπηρεσίες των σωμάτων ασφαλείας, επιταγές κατάρτισης (training voucher) και μικρά έργα σε σχολεία ανά την Ελλάδα.

Πηγή:www.capital.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.