ΣΠΗΕΦ:Το ΥΠΕΚΑ τιμωρεί και πάλι τα φωτοβολταϊκά και απαλλάσσει τη ΣΗΘΥΑ από την έκτακτη εισφορά

 
SPHEF ΣΠΗΕΦ:Το ΥΠΕΚΑ τιμωρεί και πάλι τα φωτοβολταϊκά και απαλλάσσει τη ΣΗΘΥΑ από την έκτακτη εισφορά

Το ΥΠΕΚΑ τιμωρεί και πάλι τα φωτοβολταϊκά και απαλλάσσει τη ΣΗΘΥΑ από την έκτακτη εισφορά

Κατατέθηκε σήμερα 29/1/2013 στη Βουλή τροπολογία στο σχέδιο Νόμου για τα αποθέματα πετρελαίου που παρέχει για μια άλλη φορά ρυθμίσεις που διαχωρίζουν τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά και επιτίθενται στον ελλειμματικό λογαριασμό των Α.Π.Ε του ΛΑΓΗΕ που υποτίθεται ότι ήθελε να εξυγιάνει ο κ. Υφυπουργός ΠΕ.Κ.Α. με την επιβολή της εξοντωτικής έκτακτης εισφοράς στα φωτοβολταϊκά.

Ο Σύλλογος Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά Ν. Σερρών (ΣΠΗΕΦ) απέστειλε άμεσα επιστολή προς τους αρμόδιους Υπουργούς και τους κ.κ. Βουλευτές , μέλη της διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου που θα συζητήσουν την ερχόμενη Πέμπτη το νομοσχέδιο, διαμαρτυρόμενος για τη τροπολογία και ζητώντας την τροποποίηση των διατάξεων που διαχωρίζουν τον κλάδο και την απόσυρση των διατάξεων που δυναμιτίζουν τις πληρωμές των φωτοβολταϊκών

 Ολόκληρη η επιστολή του ΣΠΗΕΦ:
«Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Υπουργοί,
Διαμαρτυρόμαστε για μια ακόμη φορά για τον τρόπο που νομοθετεί το ΥΠΕΚΑ με αφορμή την κατάθεση τροπολογίας (που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής) στο συζητούμενο νομοσχέδιο για τα αποθέματα πετρελαίου αιφνιδιαστικά, χωρίς διαβούλευση και χωρίς να λάβει υπ’ όψη τις απόψεις των Συλλογικών Οργάνων των Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά.

Η εν λόγω τροπολογία θεωρούμε ότι συνεχίζει την πολιτική που μας έχει συνηθίσει το ΥΠΕΚΑ το τελευταίο εξάμηνο και έχει φέρει σε απόγνωση τους χιλιάδες μικροεπενδυτές φωτοβολταϊκών γιατί:

  1. Δεν έλαβε υπ’ όψη την από 7/1/2013 επιστολή προς τους ως άνω κ.κ. Υπουργούς με την οποία ζητούσαμε για λόγους ισονομίας να ισχύσουν οι παράγραφοι 2,3 και 4 του άρθρου 24 για όλους τους μικροεπενδυτές φωτοβολταϊκών κάτω των 100  Kwp  και όχι μόνο για τους επαγγελματίες αγρότες γιατί όλοι υπό τις ίδιες συνθήκες προσπαθούν να υλοποιήσουν την επένδυση τους και να παραταθεί αντίστοιχο χρόνο (δύο μήνες) η ισχύς των τιμών πώλησης της παραγόμενης ενέργειας.
  2. Προστίθεται στο σχέδιο νόμου το άρθρο 26, με το οποίο τίθεται πλαφόν 1.000.000 € για το ειδικό τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων για κάθε Πελάτη (Βιομήχανο) και έτσι στερείται από απαραίτητους πόρους τα ταμείο του ΛΑΓΗΕ, που καθυστερεί να εξοφλήσει πέραν των πέντε μηνών τους παραγωγούς φωτοβολταϊκών, για τον ισοσκελισμό του οποίου υποτίθεται ότι με το Ν. 4093/2012 επιβλήθηκε η εξοντωτική έκτακτη εισφορά έως 30% επί του τζίρου των φωτοβολταϊκών.
  3. Προστίθεται το άρθρο 27, με το οποίο απαλλάσσονται από την έκτακτη εισφορά του 10% που τους επιβλήθηκε με το Ν 4093/2012 οι μεγαλοπαραγωγοί ηλεκτρικής  ενέργειας από ΣΗΘΥΑ, ενώ παραμένει η καταστροφική έκτακτη εισφορά έως 30% επί του τζίρου των φωτοβολταϊκών. Βεβαίως αυτό γίνεται χαριστικά προς τους μεγαλοπαραγωγούς ενέργειας από ΣΗΘΥΑ, χωρίς τεκμηρίωση, χωρίς οικονομική αποτίμηση των επιπτώσεων που θα έχει στο έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ (όπως επισημαίνεται στη έκθεση που συνοδεύει τη τροπολογία) και οι επιπλέον καθυστερήσεις που θα επιφέρει στις πληρωμές των μικροπαραγωγών από φωτοβολταϊκά.

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Βουλευτές,
Για τους παραπάνω λόγους σας καλούμε τους μεν πρώτους να διορθώσετε το άρθρο 24 και να αποσύρετε τα άρθρα 26 και 27, τους δε δεύτερους που αναγκαστήκατε λόγω μνημονίου να ψηφίσετε την επιβολή της καταστροφικής έκτακτης εισφοράς έως 30% επί του τζίρου των φωτοβολταϊκών να μην συνεργήσετε και άλλη μία φορά στην οικονομική εξαθλίωση και πτώχευση

Σας ευχαριστούμε για το έμπρακτο ενδιαφέρον προκαταβολικά

Μετά τιμής
Γ. Μπάτζιος
Πρόεδρος προχωρινού Δ.Σ. του ΣΠΗΕΦ Ν. Σερρών»

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.