Η χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος είναι απαράδεκτα υψηλή στην ελληνική αγορά

 
9 δικτυο ΔΕΗ fot 320x293 Η χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος είναι απαράδεκτα υψηλή στην ελληνική αγορά

Με μέση χονδρεμπορική τιμή τα 59 ευρώ την μεγαβατώρα (2011), η ελληνική αγορά είναι από τις πιο ακριβές στην Ευρώπη

Δεν είναι είδηση ότι η Κομισιόν εντοπίζει μια σειρά από στρεβλώσεις και προβλήματα στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού. Εκείνο όμως που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι ότι η Ε.Ε. αφενός μεν θεωρεί ότι η χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρισμού είναι απαράδεκτα υψηλή στην ελληνική αγορά, αφετέρου δε, θεωρεί υπεύθυνες για το υψηλό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα τις στρεβλώσεις.

Όπως χαρακτηριστικά λένε πηγές της Κομισιόν, με τη μέση χονδρεμπορική τιμή στα 59 ευρώ η μεγαβατώρα (2011) η ελληνική αγορά είναι από τις πιο ακριβές στην Ευρώπη και αυτό οφείλεται σε μια σειρά από στρεβλώσεις και τεχνητές επιδοτήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η αγορά παραμένει ουσιαστικά κλειστή και δεν έχουν όλοι οι συμμετέχοντες πρόσβαση στα φθηνά καύσιμα (νερό, λιγνίτης). «Πρέπει να ανοίξει η αγορά, να αρθούν οι στρεβλώσεις να υπάρξει καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία της αγοράς, ώστε μακροπρόθεσμα να πέσουν οι τιμές και να ωφεληθούν οι καταναλωτές» είναι το μήνυμα που στέλνουν οι Βρυξέλλες σε μια περίοδο όπου η συζήτηση γύρω από τα ενεργειακά έχει επικεντρωθεί στην υποχρέωση που έχει η χώρα μας τα τιμολόγια του ρεύματος να αντανακλούν το πραγματικό πραγματικό κόστος, υποχρέωση που βραχυπρόθεσμα θα οδηγήσει σε αυξήσεις.

Όσο για το μοντέλο της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, φαίνεται ότι η πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει «μικρές ΔΕΗ» κατά το ιταλικό μοντέλο ανοίγματος της αγοράς επί κυβερνήσεως Ντ’ Αλέμα (υπουργός ενέργειας Μπερσάνι) θα τύχει θετικής υποδοχής τουλάχιστον από το ένα τρίτο της τρόικας. Θεωρούμε ότι το ιταλικό μοντέλο ανοίγματος της αγοράς λειτούργησε εξαιρετικά και είναι ένα μοντέλο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί με επιτυχία και στην Ελλάδα είναι τα λόγια στελέχους της Κομισιόν που παρακολουθεί στενά τα ενεργειακά τεκταινόμενα στη χώρα μας.

Αξίζει να τονιστεί τέλος ότι οι Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν θετικά τις διεργασίες που συντελούνται για την αναδιάρθρωση της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού, αν και ορισμένα μέτρα όπως πχ οι δημοπρασίες ενέργειας, χαρακτηρίζονται ως  προσωρινά – βραχυπρόθεσμα μέτρα, τα οποία θα λύσουν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα το θέμα της πρόσβασης τρίτων στην αγορά λιγνίτη και των υδροηλεκτρικών. Άλλωστε η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, ακόμη και εάν είχαν λυθεί όλα τα άλλα προβλήματα, θα ερχόταν αυτή την περίοδο αντιμέτωπη με ένα σοβαρό πρόβλημα που εκτείνεται πανευρωπαϊκά: την κρίση ρευστότητας που πλήττει όλες τις ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρισμού που πιθανόν θα ενδιαφέρονταν για την απόκτηση πρόσβασης στην ελληνική αγορά.

πηγή: capital.gr

 
This entry was posted in ΕΙΔΗΣΕΙΣ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.