750 εκατ. δάνεια που ξεμπλοκάρουν ως το Νοέμβριο, τα 310 εκατ. για τη ΔΕΗ, το μετρό κα τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων

 
europaiki trapepa 750 εκατ. δάνεια που ξεμπλοκάρουν ως το Νοέμβριο, τα 310 εκατ. για τη ΔΕΗ, το μετρό κα τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

Με τον τίτλο “Φιλί ζωής με 750 εκατ. ευρώ ως το Νοέμβριο-Ποιοί τα παίρνουν”, το άρθρο της ημερησία αναφέρει την συμφωνία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η οποία υπογράφηκε εχθές με την ελληνική κυβέρνηση, για το ξεμπλοκάρησμα παλαιών δανείων και για νέες χρηματοδότησεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το άρθρο:
Σε άμεση εκταμίευση κονδυλίων έως 750 εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων αφορά στο ξεμπλοκάρισμα παλαιών δανείων προς τη ΔΕΗ, το μετρό κ.λπ. και τα υπόλοιπα στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει αυτή τη φορά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η οποία υπέγραψε χθες συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Τη συμφωνία υπέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ. Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης – Υποδομών Κωστής Χατζηδάκης και ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Dario Scannapieco, o οποίος πρόσφατα ανέλαβε αρμοδιότητα για την Ελλάδα. Πρόκειται για υπογραφή πρωτοκόλλου συμφωνίας εγγυήσεων, με το οποίο απεγκλωβίζονται οι εκταμιεύσεις δανείων, που είχαν «μπλοκάρει» τον τελευταίο καιρό, παράλληλα όμως δημιουργούνται και νέες χρηματοδοτήσεις υπό την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Αναλυτικότερα, από τα 750 εκατ. ευρώ, των οποίων η εκταμίευση υπολογίζεται να αρχίσει από τον Νοέμβριο, περί τα 440 εκατ. ευρώ αφορούν σε παροχή ρευστότητας στις τράπεζες προκειμένου να δανειοδοτήσουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα 310 εκατ. ευρώ αφορούν δάνεια που είχαν μπλοκαριστεί και τώρα θα δοθούν, προς τη ΔΕΗ, το μετρό και τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι υπάρχει μία ακόμα πιστωτική γραμμή ύψους 150 εκατ. ευρώ που θα λειτουργήσει μέσω του Ταμείου Εγγυήσεων και θα αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Εξαγωγές
Το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα «τρέξει» έως τις αρχές του 2013. Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Werner Hoyer δήλωσε επίσης ότι εξετάζεται η δυνατότητα χρηματοδότησης εγγυήσεων για τις ελληνικές εξαγωγές και εισαγωγές. «Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη που φέρνει πραγματικό χρήμα στην οικονομία, σε εποχή που η έλλειψη ρευστότητας έχει προκαλέσει προβλήματα ασφυξίας στην αγορά. Και η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί ακριβώς τη βούλησή μας» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.

«Δεσμευόμαστε να στηρίξουμε την Ελλάδα» υπογράμμισε ο κ. Hoyer, τονίζοντας ότι η συμφωνία που υπογράφηκε ανοίγει τον δρόμο για τη χορήγηση νέων χρηματοδοτήσεων σε επενδύσεις καίριας σημασίας. «Η οικονομική ανάκαμψη είνια απαραίτητη για το ξεπέρασμα της κρίσης» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία πέρα από τα νέα δάνεια κάνει δυνατή τη λειτουργία του Ταμείου Εγγυοδοσίας για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

Το Ταμείο, που έχει συμφωνηθεί από τον Μάρτιο, χρησιμοποιεί 500 εκατ. ευρώ προερχόμενα από αναπορρόφητα κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων για την Ελλάδα. Θα παρέχει εγγυηήσεις για δάνεια της ΕΤΕπ προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Τα δάνεια θα χορηγούνται μέσω συνεργαζομένων με την ΕΤΕπ τραπεζών.

www.imerisia.gr

 
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.