Η παγκόσμια αγορά φωτοβολταϊκών μετατροπέων αυξάνεται ξανά το 2012

 
34 kaco inverter 330x280 Η παγκόσμια αγορά φωτοβολταϊκών μετατροπέων αυξάνεται ξανά το 2012

Δύσκολη η αγορά των Inverter στο μέλλον

Σύμφωνα με την πέμπτη έκδοση της ετήσιας έκθεσης της βιομηχανίας φωτοβολταϊκών  μετατροπέων(Inverter), της εταιρείας έρευνας και στατιστικής IMS Research (Wellingborough, Αγγλία),  για το 2012 προβλέπεται αύξηση στην παγκόσμια αγορά φωτοβολταϊκών μετατροπέων κατά 23%, ποσοστό που αντιστοιχεί  σε 32 γιγαβάτ (GW) όγκο. Ωστόσο το αποτέλεσμα από οικονομικής πλευράς είναι απογοητευτικό, αφού η αύξηση των εσόδων ανέρχεται μόλις στο 3%.

Αιτία  γι΄ αυτό είναι οι χαμηλές τιμές πώλησεων, που προβλέπεται να πέσουν και πάλι μέσα στο 2012(σε διψήφιο ποσοστό). Οι χαμηλές τιμές οφείλονται κατά ένα μέρος στη νέα σύνθεση φτηνότερων υλικών και κατά ένα άλλο στη μετατόπιση της ζήτησης σε χώρες, που οι τιμές πρέπει να είναι  χαμηλότερες.

Το 2010 το μερίδιο της Ευρώπης ανήλθε στις πωλήσεις μετατροπέων πάνω από 80%! Ωστόσο, πρόκειται να μειωθεί μέχρι το 2016 σε λιγότερο από 40%, αφού οι δύο σημαντικότερες αγορές, η Γερμανία και η Ιταλία συρρυκνώνονται. Έτσι τα έσοδα δεν θα φτάσουν για τα επόμενα πέντε χρόνια το επίπεδο του 2011,  και αυτό είναι μια δύσκολη πρόκληση για τις κατασκευάστριες εταιρείες. Οι περισσότερες έχουν την καταστατική τους έδρα, τα εργοστάσια κατασκευής και τους πελάτες τους στην Ευρώπη. Η ευρωπαϊκή αγορά αξαντλείται, και πρέπει οι εταιρείες να επικεντρώσουν το μέλλον της ανάπτυξης τους στις νέες αναδυόμενες αγορές.
Η ετήσια οικονομική μελέτη για τους φωτοβολταϊκούς μετατροπείς της IMS Research δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2012 και  βασίζεται σε πραγματικά στατιστικά στοιχεία πωλήσεων από περισσότερους από 80 κατασκευαστές μετατροπέων(Inverter).
Παράλληλα η IMS εξέτασε για την μελέτη κατάταξης, περισσότερους από 150 κατασκευαστές μετατροπέων, σημειώνοντας ότι οι πέντε μεγαλύτεροι κατασκευαστές διατήρησαν τη θέση τους. Κάποιοι από αυτούς απλά ανταλλάσσουν θέσεις στην κατάταξη. Η SMA Solar το 2011, υπερασπίστηκε την ηγεσία της, αν και η εταιρεία έχει χάσει μερίδιο της αγοράς και  ακολουθείται από την Power-One, KACO, Fronius και RefuSol.  Αλλά οι νεοεισερχόμενοι Neulinge Enphase Energy και SolarEdge κερδίζουν τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς.

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.