Παγκόσμια μείωση των πωλήσεων πολυπυριτίου, και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών

 
3 ενεργεια οικονομια fot 330x220 Παγκόσμια μείωση των πωλήσεων πολυπυριτίου, και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών

Νέες ημι-μονοκρυσταλλικές γκοφρέτες (Cast-mono) για χαμηλό κόστος παραγωγής στα φωτοβολταϊκά

H ​​εταιρεία έρευνας αγοράς NPD Solarbuzz Inc (San Francisco, Καλιφόρνια), δημοσιεύσε στις 26/03/2012 μια μελέτη για τους τομείς πολυπυριτίου και γκοφρέτας(wafer) μονοκρυσταλλικού πυριτίου της βιομηχανίας φωτοβολταϊκών στις ΗΠΑ.  Σύμφωνα με την έρευνα τα παγκόσμια έσοδα από την παραγωγή πολυπυριτίου θα μειωθούν στο 2012 κατά 35%, ενώ οι πωλήσεις των γκοφρετών(wafer) πυριτίου θα πέσουν κατά 47%.

Στην μελέτη αναφέρεται ότι η  υπερπαραγωγή των δύο συστατικών αναγκάζει λιγότερο ανταγωνιστικούς παραγωγούς να κλείσουν τα εργοστάσια ή να μειώσουν την παραγωγική τους ικανότητα αισθητά. Παράλληλα προβλέπεται μια αυξανόμενη ζήτηση για τις νέες ημι-μονοκρυσταλλικές γκοφρέτες (Cast-mono). Το μερίδιό τους στην παραγωγή θα αυξηθεί περίπου 8%, στα 2,4 γιγαβάτ, το 2012 και 25% μέχρι το 2016.

Οι Κινέζοι κατασκευαστές ηλιακών κυψελών κατάλαβαν γρήγορα ότι είναι έντονη ανάγκη να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα, προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικοί μέσα στην υπερπροσφορά της παγκόσμιας αγοράς, γι’ αυτό και η προώθηση της νέας ημι-μονοκρυσταλλικής τεχνολογίας, αφού υπόσχεται χαμηλότερο κόστος με αποδόσεις ανάλογες της καθαρής μονοκρυσταλλικής.

Πολλοί από τους κορυφαίους κινέζους κατασκευαστές είναι αισιόδοξοι για την κυριαρχία της αγοράς από τις ημι-κρυσταλλικές γκοφρέτες, αλλά ακόμη εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές τεχνικές δυσκολίες. Για παράδειγμα, οι μεγάλες διαφορές στην αποτελεσματικότητα αλλά και την έλλειψη ομοιομορφίας των οπτικών ενοτήτων. Αυτά τα προβλήματα πρέπει να επιλυθούν πριν η τεχνολογία μπορεί να εκπληρώσει τις ελπίδες για μεγαλύτερη αποδοτικότητα με χαμηλότερο κόστος.

 
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.