Aποθήκευση φωτοβολταϊκής ηλεκτρικής ενέργειας για ιδιοκατανάλωση: Ποιά προϊόντα, σε ποιές τιμές;

 
solarspeicher Aποθήκευση φωτοβολταϊκής ηλεκτρικής ενέργειας για ιδιοκατανάλωση: Ποιά προϊόντα, σε ποιές τιμές;

Αποθηκευτικό σύστημα φωτοβολταϊκής ενέργειας

Η αποθήκευση της ηλιακής ενέργειας είναι μέχρι σήμερα αρκετά ακριβή. Ένα αποθηκευτικό σύστημα φωτοβολταϊκού(μπαταρία φωτοβολταϊκού), για ένα μεσαίο νοικοκυριό ανάλογα με την ισχύ ξεκινάει από 6.000 €  μέχρι 15.000 €. Ωστόσο η αγορά παρουσιάζει εξαιρετική κινητικότητα, με συνεχόμενες πτωτικές τιμές και αυξανόμενο τον ανταγωνισμό.

Μετά την ριζική μείωση στις επιδοτούμενες εγγυημένες τιμές κιλοβατώρας, για τα φωτοβολταϊκά σε στέγη και την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, το μέλλον ανήκει στην ιδιοκατανάλωση και την αποθήκευση της ηλιακής ενέργειας.

Για την συγκρίση των τιμών των μπαταριών αποθήκευσης φωτοβολταϊκής ενέεγειας,  είναι δύο τα σημεία αναφοράς: η πραγματική τιμή της συσκευής και η τιμή ανά κιλοβατώρα της συσσωρευμένης ηλιακής ενέργειας. Η σημαντική παράμετρος είναι τελικά μόνο το κόστος της αποθηκευμένης κιλοβατώρας, αλλά οι κατασκευαστές δεν δίνουν αυτή την πληροφορία στα δεδομένα τους. Επομένως, η τιμή της αποθηκευμένης κιλοβατώρας πρέπει να υπολογίζεται χωριστά με βάση τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά στοιχεία της μπαταρίας. Βλέπε οδηγίες για τον υπολογισμό στο άρθρο Μπαταρίες αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας.

Φτηνό είναι ένα αποθηκευτικό σύστημα με τιμή αποθηκευμένης κιλοβατώρας μέχρι 30 λεπτά, αλλά το εύρος τιμών μπορεί να φθάσει τα 50 έως και 60 λεπτά.

Σήμερα υπάρχουν στην αγορά δύο τεχνολογίες μπαταριών:
α. με βάση το μόλυβδο (μολύβδου-οξέος)  και
β. ιόντων λιθίου.

Οι μπαταρίες μολύβδου-οξέος έχουν χρησιμοποιηθεί για πολλά χρόνια στον τομέα της βιομηχανίας και των οχημάτων (μπαταρία αυτοκινήτου). Η τεχνολογία έχει δοκιμαστεί, υπάρχουν πολλά χρόνια εμπειρίας και προσφέρει οικονομικό πλεονέκτημα, αλλά η αποτελεσματικότητα των μπαταριών μολύβδου-οξέος είναι ακόμη αισθητά μικρότερη από αυτή των ιόντων λιθίου.

Οι πλήρεις κύκλοι φόρτωσης ανέρχονται στις 3.000 και το όριο αποφόρτισης φτάνει στο 80% max. Επίσης, η απόδοση των μπαταριών με μόλυβδο τεχνολογία φτάνει το 86% και είναι μικρότερη από αυτή των ιόντων λιθίου.  Αντίστοιχα σε μιά μπαταρία ιόντων λιθίου, οι πλήρεις κύκλοι φόρτωσης ανέρχονται στις 7.000 και το όριο αποφόρτισης φτάνει σχεδόν το 100% και η απόδοση το 95%.

Το sunblog συγκέντρωσε διαθέσιμες μπαταρίες αποθήκευσης στη γερμανική αγορά με ενδεικτικές τιμές. Οι τιμές στον πίνακα είναι καθαρές τιμές (χωρίς ΦΠΑ) και αποτελούν μόνο ένα στιγμιότυπο από τον Απρίλιο του 2013.

Τιμές φωτοβολταϊκών αποθηκευτικών συστημάτων(μπαταρίες)

Τεχνολογία Κατασκευαστής Τιμή χωρίς ΦΠΑ σε ευρώ
Μολύβδου Azur Solar   8.500 – 28.000
  IBC Solar   6.000 – 8.500
  Solarworld   5.900 – 8.400
  Solon   8.000
Ιόντων Λιθίου IBC Solar   9.500 – 11.000
  Prosol Invest 10.000 – 27.000
  ASD   8.500 – 12.200
  Voltwerk 20.000

 Για λεπτομερείς πληροφορίες προϊόντων και τιμών, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στραφούν σε επιχειρήσεις εξειδικευμένες σε φωτοβολταϊκά συστήματα.

 
This entry was posted in ΣΚΕΠΕΣ and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.