Νέα μπαταρία ιόντων λιθίου με 10.000 κύκλους φόρτισης

 
phonosolar Νέα μπαταρία ιόντων λιθίου με 10.000 κύκλους φόρτισης

Φορητά συστήματα παραγωγής και αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας

Το ερευνητικό κέντρο για την ηλιακή ενέργεια του Baden-Württemberg (STW, Ulm, Γερμανία) ανέπτυξε νέες μπαταρίες λιθίου-ιόντων με πάνω από 10.000 πλήρεις κύκλους φόρτισης*, για την αποθήκευση ηλιακής ενέργειας  Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και στις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις οροφής.

Μεγάλη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, ο σημαντικότερος παράγοντας για την ηλεκτροκίνηση
“Μετά από 10.000 πλήρεις κύκλους φόρτισης και αποφόρτισης, οι νέες μπαταρίες λιθίου διατηρούν ακόμα περισσότερο από το 85% της ικανότητας παραγωγής τους» αναφέρει η Δρ. Margret Wohlfahrt-Mehrens, επικεφαλής του τμήματος έρευνας αποθηκευτικών συστημάτων ηλιακής ενέργειας στο Ulm.
“Αυτά είναι πολύ σημαντικό  για μεγάλη διάρκεια της μπαταρίας, που είναι απαραίτητη στην ηλεκτροκίνηση, αφού η μπαταρία είναι το πιό ακριβό εξάρτημα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Οι νέες μπαταρίες με τεχνολογία ιόντων λιθίου διατηρούν την απόδοσή τους τουλάχιστον για δέκα χρόνια, χωρίς η πραγματική χωρητικότητα* της μπαταρίας να πέφτει κάτω από το 80% της αρχικής απόδοσής τους.

*Πραγματική χωρητικότητα της μπαταρίας
Η χωρητική ικανότητα των ηλιακών μπαταριών είναι μόνο θεωρητική, εξαιτίας της αποφόρτισης.  Η πραγματική πρακτική ικανότητα μιάς ηλιακής μπαταρίας είναι συνεπώς μόνο η αξιοποιήσιμη χωρητικότητα αποθήκευσης. Για παράδειγμα, αν μια ηλιακή μπαταρία έχει χωρητικότητα 9 kWh και 80% δυνατότητα αποφόρτισης,  η μπαταρία μπορεί ουσιαστικά να αποθηκεύσει “μόνο”7,2 kWh (80% των 9 kWh).

Πλήρης κύκλος
Καθορίζει την διάρκεια ζωής και μετράει πόσες φορές μια ηλιακή μπαταρία μπορεί να αποφορτιστεί και να επαναφορτιστεί πλήρως.

Μερικός κύκλος
Μια ηλιακή μπαταρία μπορεί να αδειάσει μόνο ελαφρώς και στη συνέχεια να επαναφορτιστεί. Οι επιπτώσεις αυτής της διαδικασίας  στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας δεν έχουν ακόμη ερευνηθεί επαρκώς.

Κύκλος ζωής / αριθμός πλήρη κύκλων
Τεχνικό χαρακτηριστικό του κατασκευαστή, για πόσους πλήρεις κύκλους, η ηλιακή μπαταρία είναι σχεδιασμένη. Οι σημερινές μπαταρίες έχουν διάρκεια ζωής έως 7.000 πλήρεις κύκλους. Μετά την επίτευξη του κύκλου ζωής η μπαταρία έχει χωρητικότητα στο 80% της αρχικής ονομαστικής της ισχύος και μπορεί θεωρητικά να χρησιμοποιηθεί περαιτέρω.

Για περισσότερες πληροφορίες Μπαταρίες αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας

 
This entry was posted in ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.