Ανθρωπογενή τα αίτια της κλιματικής αλλαγής

 

 

68 πρασινη γη2 Fot 330χ330 Ανθρωπογενή τα αίτια της κλιματικής αλλαγής

Ανθρωπογενή τα αίτια της κλιματικής αλλαγής

Σχεδόν ομοφωνία υπάρχει στους κόλπους των επιστημόνων (ποσοστό 97,1%) ότι η κλιματική αλλαγή είναι ανθρωπογενής. Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα μιας νέας μελέτης, στην οποία αξιολογήθηκε για πρώτη φορά όλη η έως τώρα σχετική επιστημονική έρευνα, δηλαδή πάνω από 4.000 ακαδημαϊκές εργασίες που έχουν δημοσιευτεί κατά την τελευταία 20ετία.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον Τζον Κουκ του πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, συνιστά ισχυρό πλήγμα κατά όσων αμφισβητούν την κρίσιμη ανθρωπογενή συμβολή στην κλιματική αλλαγή και θεωρούν ότι τα σχετικά επιστημονικά δεδομένα είναι επίμαχα.

Καταγράφηκαν απόψεις περίπου 10.000 επιστημόνων από όλο τον κόσμο, που έχουν δημοσιευτεί σε περίπου 2.000 επιστημονικά περιοδικά. Από αυτές βγήκε το συμπέρασμα πως μόνο το 0,7% από αυτούς αμφισβητούν ότι η κλιματική αλλαγή έχει ανθρωπογενή αίτια, ενώ το 2,2% των επιστημόνων έχουν ασαφή θέση. Το υπόλοιπο 97,1% -ποσοστό που δείχνει σχεδόν ομοφωνία- συμφωνεί ότι η κλιματική αλλαγή προκαλείται από τους ανθρώπους.

Οι ερευνητές χαρακτηρίζουν τους λιγοστούς διαφωνούντες ως «μια σχεδόν μηδαμινή μερίδα» της επιστημονικής κοινότητας. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι υπάρχει ισχυρή επιστημονική συμφωνία για τις αιτίες της κλιματικής αλλαγής, παρά τις δημόσιες αντιλήψεις περί του αντιθέτου», δήλωσε ο Κουκ.

Ιδίως στις ΗΠΑ, υπάρχει μεγάλη αμφιβολία στο ευρύ κοινό, καθώς σε περυσινή δημοσκόπηση το 43% των Αμερικανών δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως οι άνθρωποι φταίνε που η Γη θερμαίνεται, ενώ το 12% δήλωε ότι δεν έχει καταλήξει σε συμπέρασμα για τις αιτίες της υπερθέρμανσης.

Η νέα μελέτη απέδωσε αυτό «το χάσμα ανάμεσα στην πραγματική επιστημονική συναίνεση και στη δημόσια αντίληψη» στις επίμονες προσπάθειες λόμπινγκ εκ μέρους ορισμένων βιομηχανιών, που έχουν έτσι μπλοκάρει μια αποφασιστική δράση αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή:naftemporiki.gr

 
This entry was posted in ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.