Greenpeace:εξόντωση των ΑΠΕ και λόμπι των ορυκτών καυσίμων

 
16 DEH Rypoi Fot 330x248 Greenpeace:εξόντωση των ΑΠΕ και λόμπι των ορυκτών καυσίμων

Έξόντωση των ΑΠΕ από το λόμπι των ορυκτών καυσίμων

Το ΥΠΕΚΑ επιτίθεται και πάλι με νέο νομοσχέδιο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να προστατέψει τα συμφέροντα του λόμπι των ορυκτών καυσίμων παρόλο που αναγνωρίζει ότι το οικονομικό έλλειμμα του λειτουργού αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) οφείλεται πρωτίστως στις στρεβλώσεις της αγοράς ενέργειας.

Την ίδια ώρα, η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων ευρωβουλευτών των κομμάτων της συγκυβέρνησης δεν δίστασε να λάβει απροκάλυπτα το μέρος της ρυπογόνου βιομηχανίας και να καταψηφίσει την πρόταση ισχυροποίησης του ευρωπαϊκού συστήματος εμπορίας ρύπων. Το οριακό αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας σημαίνει ότι η βιομηχανία θα συνεχίσει να ρυπαίνει ανενόχλητα χωρίς κόστος και η Ελλάδα θα απολέσει έσοδα ύψους 322-864 εκ. € ως το 2015! Τα έσοδα αυτά θα κατευθύνονταν στο ελλειμματικό ταμείο του ΛΑΓΗΕ για να μην καταρρεύσει η αγορά ενέργειας και επιβαρυνθούν με νέες αυξήσεις οι καταναλωτές.

Οι προτεινόμενες αλλαγές που φέρει το νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ περιορίζουν, αλλά δεν καταπολεμούν το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ αφού δεν αντιμετωπίζουν τα θεμελιώδη προβλήματα της αγοράς ενέργειας, δηλαδή τις στρεβλώσεις και επιδοτήσεις υπέρ των ορυκτών καυσίμων.

Αν και αποτελεί θετικό γεγονός ότι η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ ανακοινώνει την πρόθεση να άρει ορισμένες από τις στρεβλώσεις αυτές, έχει ήδη καθυστερήσει 10 μήνες, ενώ εν τω μεταξύ έχει προχωρήσει σε σωρεία αρνητικών ρυθμίσεων για τις ΑΠΕ.

“Για μία κυβέρνηση που έχει κάνει σημαία την προσέλκυση επενδύσεων, είναι εντελώς παράλογο να λαμβάνονται συνεχώς μέτρα που καταστρέφουν κάθε έννοια επενδυτικής ασφάλειας και σταθερότητας σε έναν από τους ελάχιστους τομείς με πραγματικές επενδύσεις στα χρόνια της κρίσης”,

τόνισε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

“Για άλλη μία φορά βλέπουμε μία σπασμωδική και αποσπασματική αντίδραση, χωρίς πλάνο και χωρίς στρατηγική που αφήνει μόνους ωφελημένους τους επενδυτές στα ορυκτά καύσιμα, σε βάρος των ΑΠΕ και των Ελλήνων καταναλωτών. Το ΥΠΕΚΑ κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να παραμείνουμε δέσμιοι του λιγνίτη και των εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων”.

Η ανεύθυνη αυτή στάση, σε συνδυασμό με τον καταιγισμό μέτρων εναντίον των ΑΠΕ από το ΥΠΕΚΑ, προμηνύει αυξήσεις του λογαριασμού ρεύματος για τους καταναλωτές που θα κληθούν να πληρώσουν το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ και αυξημένα κέρδη για τους πιο ρυπογόνους παραγωγούς και χρήστες ενέργειας.

Οι αποσπασματικές ρυθμίσεις, όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά συσκοτίζουν και την ακριβή εικόνα, αφήνοντας για ακόμη μια φορά στο απυρόβλητο λίγους επενδυτές ρυπογόνων ορυκτών καυσίμων και επιβαρύνοντας χιλιάδες μικροεπενδυτές ΑΠΕ και το σύνολο των καταναλωτών.

Η Greenpeace καλεί τον υφυπουργό ΠΕΚΑ, κ. Παπαγεωργίου να παρουσιάσει άμεσα προς διαβούλευση το σύνολο των προτάσεων που αφορούν την άρση των στρεβλώσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και ακριβή μεγέθη και τρόπους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας. Με αυτόν τον τρόπο θα αποσαφηνιστεί τι ακριβώς πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

πηγή:greenpeace.gr

 
This entry was posted in ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.