Πράσινη ενέργεια: Παγκόσμια ελάχιστη η μείωση εκπομπών CO2, παρά τις μεγάλες επενδύσεις σε αιολικά και φωτοβολταϊκά

 
18 Co2 Fot 330x248 Πράσινη ενέργεια: Παγκόσμια ελάχιστη η μείωση εκπομπών CO2, παρά τις μεγάλες επενδύσεις σε αιολικά και φωτοβολταϊκά

Σε 100.000 τόνους διοξειδίου τα περιβαλλοντικά οφέλη από την πράσινη θέρμανση

Μηδαμινή πρόοδο στην κατεύθυνση της μείωσης του άνθρακα από τα ενεργειακά αποθέματα διαπιστώνει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA). Επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι η παραγωγή ενέργειας σήμερα είναι το ίδιο βρώμικη όσο και πριν από 20 χρόνια, παρά τις τεράστιες επενδύσεις σε αιολικά ή φωτοβολταϊκά, μεταξύ άλλων.

Στην τρίτη ετήσια έκθεσή της για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον τομέα της καθαρής ενέργειας, η υπηρεσία επισημαίνει ότι η ανάπτυξη τεχνολογιών που θα εξοικονομούσαν ενέργεια και θα περιόριζαν την παραγωγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι «ανησυχητικά αργή».

«Η προσπάθεια καθαρισμού του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος έχει βαλτώσει», αναφέρει η εκτελεστική διευθύντρια της IEA Μαρία φαν ντερ Χέφεν σε γραπτή ανακοίνωση. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια άλλων 20 χρόνων νωθρότητας. Χρειαζόμαστε ταχεία εξάπλωση των τεχνολογιών χαμηλού άνθρακα, αν θέλουμε να αποφύγουμε τη δυνητικά καταστροφική υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά πρέπει παράλληλα να επιταχύνουμε τη μετάβαση από τα πιο βρώμικα ορυκτά καύσιμα.»

Σύμφωνα με την υπηρεσία, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από κάθε μονάδα ενέργειας που καταναλώνεται έχουν μειωθεί κατά λιγότερο από 1% από το 1990, κάτι που αποδίδεται εν μέρει στη συνεχιζόμενη κυριαρχία του άνθρακα ως καυσίμου ηλεκτροπαραγωγής. Ενδεικτικά, η παραγωγή από άνθρακα αυξήθηκε κατά 45% μεταξύ 2000 και 2010, ενώ την ίδια περίοδο η παραγωγή από άλλα καύσιμα αυξήθηκε κατά 25%.

«Η εικόνα είναι σαφής και προκαλεί έντονο προβληματισμό», προσθέτει η αξιωματούχος. «Η ένταση άνθρακα των παγκόσμιων ενεργειακών αποθεμάτων έχει αλλάξει ελάχιστα μέσα σε 20 χρόνια παρά τις επιτυχείς προσπάθειες ανάπτυξης της ανανεώσιμης ενέργειας.»

Η υπηρεσία απευθύνει έκκληση για ενίσχυση των κυβερνητικών πολιτικών καθώς και του ευρωπαϊκού συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για μεγαλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα και απορρόφηση καθαρών τεχνολογιών.

Επιπλέον, αναγνωρίζοντας ότι ο κόσμος εξακολουθεί να βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα, επισημαίνει την ανάγκη για ταχύτερη ανάπτυξη τεχνολογιών δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS). Προβλέπει ότι τέτοιες τεχνολογίες θα διαδραματίσουν μελλοντικά σημαντικό ρόλο στον περιορισμό των παγκόσμιων εκπομπών CO2, εκτιμώντας ότι μέχρι τα μέσα του αιώνα, πάνω από 6 στα 10 εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα θα διαθέτουν εγκαταστάσεις CCS.

 
This entry was posted in ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.