Tο 75% των ενεργειακών αναγκών της Apple καλύπτεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

 
apple Tο 75% των ενεργειακών αναγκών της Apple  καλύπτεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Tο 75% των ενεργειακών αναγκών της Apple καλύπτεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Η Apple χρησιμοποιεί πλέον αποκλειστικά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τη λειτουργία των ενεργοβόρων κέντρων δεδομένων της, ενώ από ΑΠΕ καλύπτεται το 75% των ενεργειακών αναγκών του ομίλου συνολικά. Το 2010, το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 35%.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού γύρω από τις περιβαλλοντικές πολιτικές του, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του, τα κέντρα δεδομένων λειτουργούν με ηλιακή, αιολική και γεωθερμική ενέργεια έχοντας απεξαρτηθεί πλήρως από τα ορυκτά καύσιμα.

Πέρυσι η Apple και άλλες μεγάλες εταιρείες του κλάδου της τεχνολογίας είχαν βρεθεί στο στόχαστρο της Greenpeace. Η οργάνωση κατηγορούσε τον όμιλο ότι το πολυδιαφημισμένο «σύννεφο» αποθήκευσης δεδομένων (iCloud) λειτουργούσε με ενέργεια από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα. Κυρίως για το λόγο αυτό, κατέτασσε την Apple 12η σε λίστα 14 εταιρειών με βάση το πόσο επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Στόχος του ομίλου είναι να καλύπτει από ΑΠΕ το σύνολο των ενεργειακών του αναγκών, ως επί το πλείστον αγοράζοντας την ισοδύναμη ποσότητα από άλλες πηγές και όχι παράγοντάς την επί τόπου. Πάντως η ίδια η Apple δίνει έμφαση στο κέντρο δεδομένων της στο Μέιντεν της Βόρειας Καρολίνας, που εξυπηρετεί κυρίως το iCloud και το οποίο σχεδιάστηκε από την αρχή με άξονα την ενεργειακή αποδοτικότητα και πληροί τις προδιαγραφές LEED Platinum.

«Η αύξηση της κατανάλωσης ανανεώσιμης ενέργειας είναι ο βασικός μας στόχος», δήλωσε στο Bloomberg ο γενικός διευθυντής οικονομικών της Apple Πίτερ Οπενχάιμερ. «Πιστεύουμε ότι από τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών θα επωφεληθούν και άλλες εταιρείες και κοινότητες.»

Η συνήθως επικριτική Greenpeace αναγνώρισε ότι η εξέλιξη συνιστά «πραγματική πρόοδο» από την πλευρά της Apple. Την κάλεσε ωστόσο να προχωρήσει σε περισσότερες αποκαλύψεις γύρω από τη συνεργασία της με τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και τις αρχές των πολιτειών, όπου δραστηριοποιείται. «Η αύξηση της παροχής πληροφοριών γύρω από τις πηγές ενέργειας που χρησιμοποιεί η Apple βοηθά τους πελάτες να γνωρίζουν ότι το iCloud τροφοδοτείται από καθαρή ενέργεια και όχι από άνθρακα», αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή της η Greenpeace.

 
This entry was posted in ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.