Ο γύρος των ΗΠΑ αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια, από το Solar Impulse

 
solar impulse Ο γύρος των ΗΠΑ αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια, από το Solar Impulse

Το πρώτο ηλιακό αεροσκάφος solar impulse

Το ηλιακό αεροσκάφος Solar Impulse της συνώνυμης ελβετικής εταιρείας, πρόκειται να κάνει τον γύρο των Ηνωμένων Πολιτειών στις επόμενες εβδομάδες. Το Solar Impulse που πετάει χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ηλιακή ενέργεια, απογειώθηκε για πρώτη φορά το 2010, έκανε αρκετές δοκιμαστικές πτήσεις στην Ευρώπη, ενώ πρίν ένα χρόνο διένυσε 2.500 χιλιόμετρα από τη Μαδρίτη έως το Παμπάτ. Το αεροσκάφος προετοιμάζεται για το φιλόδοξο ταξίδι του, το 2015, όπου πρόκειται να κάνει τον γύρο του κόσμου. Οι δύο ελβετοί πιλότοι Bertrand Piccard και André Borschberg σκοπεύουν να συλλέξουν στις ΗΠΑ, τα απαραίτητα εκατομμύρια για το δεύτερο αεροσκάφος τους και την προγραμματισμένη για το 2015 παγκόσμια περιοδεία.

“Χρειαζόμαστε ακόμα 30 εκατ. ελβετικά φράγκα,” δήλωσε ο πιλότος Piccard, σε συνέντευξή του. Οι δημιουργοί του πρότζεκτ ήδη βρίσκονται σε διαπραγματεύσειςμε με επιχειρηματίες, και δισεκατομμυριούχους που ενδιαφέρονται για την προώθηση τεχνολογιών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως οι ιδρυτές της Google Sergey Brin και Larry Page ή της Oracle Larry Ellison.

Το αεροσκάφος δεν ζυγίζει περισσότερο από ένα αυτοκίνητο(1.600 κιλά), ενώ το άνοιγμα των φτερών του είναι το ίδιο με ενός Boeing 747. Η ενέργεια κίνησης παράγεται από 12.000 ηλιακές κυψέλες, και αποθηκεύεται σε μπαταρίες λιθίου, επιτρέποντάς στο αεροσκάφος να πετάει και κατά τη διάρκεια της νύχτας ή με παροδική συννεφιά.

Το solar Impulse δεν μπορεί ακόμη να αντικαταστήσει τα αεροσκάφη που πετούν με καύσιμα, ωστόσο δείχνει, ότι στο μέλλον είναι εφικτή η κίνηση από αποκλειστικά  ηλιακή ενέργεια, με την βοήθεια της αποθήκευσης της παραγώμενης ενέργειας.  Το αεροσκάφος διαθέτει μόνο μία θέση – για τον πιλότο – και η ταχύτητά του δεν ξεπερνά τα 80 χιλιόμετρα την ώρα.

Το Solar Impulse θα ξεκινήσει την 1 Μαΐου από το Silicon Valley( Καλιφόρνια)  για το Φοίνιξ, το Ντάλας, την Ατλάντα ή το Σεν Λούι, τη Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη, τελικό προορισμό του ταξιδιού. Σε κάθε πόλη προβλέπεται δεκαήμερη στάση,  επιτρέποντας στους κατασκευαστές του έργου, να δείξουν την τεχνολογία τους και τις δυνατότητες του αεροσκάφους σε μαθητές, επιστήμονες και άλλους ενδιαφερόμενους.

 
This entry was posted in ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.