Solarbuzz: H αγορά των φωτοβολταϊκών μπορεί να αναπτυχθεί και χωρίς επιδοτήσεις

 
5 panels 330x248 Solarbuzz: H αγορά των φωτοβολταϊκών μπορεί να αναπτυχθεί και χωρίς επιδοτήσεις

Ανάπτυξη της αγοράς των φωτοβολταϊκών

H εταιρεία έρευνας και στατιστικής Solarbuzz Inc (Santa Clara, Καλιφόρνια, ΗΠΑ)  κυκλοφόρησε μια νέα μελέτη στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, σύμφωνα με την οποία, αν και οι περικοπές των feed-in tariffs, επιβράδυναν την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών το 2012, την ίδια στιγμή  όμως,τα φωτοβολταϊκά έχουν κατακτήσει σημαντικό τμήμα της ενεργειακής αγοράς και βρίσκονται λίγο πρίν τον ισοσταθμισμό δικτύου.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Solarbuzz, Michael Barker, η παγκόσμια αγορά φωτοβολταϊκών για πρώτη φορά το 2012 μέσα σε μια δεκαετία  αυξήθηκε λιγότερο από 10%, ενώ η ισχυρή πτώση των τιμών για φωτοβολταϊκές μονάδες  κρυσταλλικού πυριτίου αλλάζει το σκηνικό της φωτοβολταϊκής βιομηχανίας.

“Οι πολιτικοί παρακολουθούν τις πολύ χαμηλότερες τιμές φωτοβολταϊκών μονάδων και ανάλογα μειώνουν την χρηματοδότηση, ώστε  να ισοσταθμίζεται το επίπεδο των τιμών», δηλώνει ο Barker.

“Οσο περισσότερο μειώνονται οι επιχορηγήσεις, τόσο μεταποπίζεται η φωτοβολταϊκή βιομηχανία γεωγραφικά σε νέες περιοχές εφαρμογής. Λόγω των χαμηλών τιμών εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών, η τεχνολογία μπορεί τώρα να ανταγωνίζεται αγορές που προηγουμένως δεν ήταν δυνατό, χωρίς επιχορήγηση. Έτσι προκύπτουν νέες αγορές, με ισοτιμία δικτύου, στις οποίες  τα φωτοβολταϊκά ως  τεχνολογία για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας γίνονται ανταγωνιστικά ακόμη και χωρίς επιδοτήσεις με άλλες τεχνολογίες.”

Η πτώση των τιμών του κρυσταλλικού πυριτίου πυριτίου, σύμφωνα με τον Barker επέφερε πτώση 90% των τιμών των πρώτων υλών των φωτοβολταϊκών, στα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια αλλά και ένα καλύτερο επενδυτικό κλίμα.

 
This entry was posted in ΠΑΡΚΑ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.