4000 MW φωτοβολταϊκών αιτήσεων παγώνουν

 
20 tracker Fot 330x165 4000 MW φωτοβολταϊκών αιτήσεων παγώνουν

Αναστολή της διαδικασίας σύνδεσης φωτοβολταϊκών ως το τέλος του 2013

Σε περίπου 4.000 MW υπολογίζεται η συνολική ισχύς των φωτοβολταϊκών έργων των οποίων η υλοποίηση παγώνει, εξαιτίας των ρυθμίσεων που προβλέπουν οι νέες αλλαγές του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ, που τέθηκε την Τρίτη σε δημόσια διαβούλευση. Πρόκειται για έργα που είχαν λάβει άδεια παραγωγής από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ή όρους σύνδεσης από τη ΔΕΗ, αλλά έχουν χάσει τις προθεσμίες και πλέον εμπίπτουν στις προβλέψεις του νομοσχεδίου που αναστέλλει τις διαδικασίες σύνδεσης ως το τέλος του 2013.

Έργα που συνεχίζονται
Δεν τίθεται κανένα πρόβλημα για έργα που έχουν υπογράψει την σύμβαση πώλησης με τον Λειτουργό της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) και με τον Διαχειριστή Δικτύου (ΔΕΔΗΕ) ή την σύμβαση σύνδεσης με τη ΔΕΗ. Οστόσο τα έργα αυτά θα συνδεθούν με την εγγυημένη τιμή που θα ισχύει τη στιγμή της ηλέκτρισής τους.

Η συνολική ισχύς των έργων αυτών ανέρχετια  στα 1.200 MW.

Συγκεκριμένα η αναστολή της διαδικασίας σύνδεσης ως το τέλος του 2013, αφορά έργα που είχουν εγκριθεί από τη ΡΑΕ ή έχουν πάρει τους όρους σύνδεσης από τη ΔΕΗ πριν την τροποποίηση του νόμου στις 08. Αυγούστου 2012, όπου ανακοινώθηκαν τα πρώτα νέα μέτρα για τους φωτοβολαϊκούς σταθμούς.  Βλέπε:http://www.sunblog.org/Το πρώτο πακέτο των νέων μέτρων του ΥΠΕΚΑ για τα φωτοβολταϊκά

Οσοι λοιπόν είχαν τις άδειες αλλά δεν προχώρησαν στις απαιτούμενες διαδικασίες, τώρα θα περιμένουν τουλάχιστον ως το 2014.

Τα μέτρα για τα νέα φωτοβολταϊκά αποτελούν μέρος των ενεργειών για τη μείωση του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ, το οποίο μέχρι τέλος του χρόνου υπολογίζεται να φτάσει  Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και κατ’ επέκταση του ΛΑΓΗΕ, του φορέα που πληρώνει τους παραγωγούς πράσινης ενέργειας. Το έλλειμμα έχει φτάσει τα 330 εκατ. ευρώ και μέχρι το 2014 θα φτάσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

 
This entry was posted in ΠΑΡΚΑ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.