Τα αγροτικά φωτοβολταϊκά και η αποτυχημένη διαδικασία τους

 
78 τρακερ Fot 330χ240 Τα αγροτικά φωτοβολταϊκά και η αποτυχημένη διαδικασία τους

Από τους 6200 αγρότες που υπέβαλαν μέχρι τέλος του 2010 αίτημα για φωτοβολταϊκά σε αγροτική γη, μόλις 300 τα υλοποίησαν

Δύο ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ που κατατέθηκε χθες στη βουλή και αφορούν στα φωτοβολταϊκά των αγροτών έρχονται να επισφραγίσουν την αποτυχία του πάλαι ποτέ πολυδιαφημισμένου προγράμματος και να δώσουν μια διέξοδο σε χιλιάδες αγρότες οι οποίοι βρέθηκαν εγκλωβισμένοι σε μια διαδικασία εξαρχής καταδικασμένη σε αποτυχία.

Χθες λοιπόν, αποφασίστηκε να δοθεί μια νέα δίμηνη παράταση στην ισχύ των συμβάσεων σύνδεσης για αγροτικά φωτοβολταϊκά που είτε έχουν ήδη λήξει από το Σεπτέμβριο είτε λήγουν μέχρι τις 31 Μαρτίου 2013. Η παράταση αυτή συνδυάζεται για πρώτη φορά με τη δυνατότητα των αγροτών να υποβάλουν δήλωση ότι δεν ενδιαφέρονται πλέον να κατασκευάσουν το φωτοβολταϊκό και να πάρουν πίσω την εγγυητική που έχουν καταβάλει.

Γιατί κρίθηκε αναγκαίο να δοθεί μια διέξοδος για τους χιλιάδες αγρότες που έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα; Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: Από τους περίπου 6200 αγρότες που είχαν υποβάλει μέχρι το τέλος του 2010 αιτήματα για να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά σε ιδιόκτητη αγροτική γη και τους 4900 αγρότες που είχαν λάβει προσφορά σύνδεσης από την ΔΕΗ, μόλις 300 αγροτικοί φωτοβολταϊκοί σταθμοί βρίσκονται σε λειτουργία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι όταν καταρτίστηκε το πρόγραμμα των αγροτικών φωτοβολταϊκών,  δημιουργήθηκε ένα εξαιρετικά ευνοϊκό πλαίσιο που έδινε στους αγρότες απόλυτη προτεραιότητα έναντι όλων των υπολοίπων αιτήσεων, ακόμα και αυτών που είχαν κατατεθεί μήνες πριν. Μάλιστα το αγροτικό πρόγραμμα είχε ως αποτέλεσμα επί μήνες να μπλοκαριστεί κάθε άλλη επένδυση και να βραχυκυκλώσουν οι υπηρεσίες της ΔΕΗ από τον όγκο των αιτήσεων.

Βεβαίως η πράξη αποδείχθηκε λίγο πιο περίπλοκη από τις προσδοκίες κάποιων ή τις υποσχέσεις άλλων για μια νέου τύπου αγροτική επιδότηση μέσω των φωτοβολταϊκών. Στην πραγματικότητα δηλαδή μεγάλο μέρος από τους 6200 αγρότες που κατάθεσαν αίτηση, δεν έχει προχωρήσει στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών γιατί πολύ απλά πίστευε ότι θα δοθεί κάποιου είδους επιχορήγηση για την αγορά και εγκατάσταση των φ/β ή ότι το κόστος της επενδυτικής δαπάνης θα καλυφθεί εξολοκλήρου με δανεισμό και ότι δε θα χρειαστεί να βάλει καθόλου το χέρι στην τσέπη.

Πάντως πρέπει να αναφερθεί ότι σημαντικός αριθμός αγροτών, που έχει υλοποιήσει τις διαδικασίες αδειοδότησης και είναι διατεθειμένος να καταβάλει την ίδια συμμετοχή, βρίσκεται εγκλωβισμένος εξαιτίας του ουσιαστικού παγώματος των χρηματοδοτήσεων. Για τη μερίδα λοιπόν των αγροτών που θέλουν να προχωρήσουν στην εγκατάσταση των φ/β και καθυστέρησαν χωρίς δική τους υπαιτιότητα, δόθηκε η λύση της παράτασης.

Όσο για εκείνους που θέλουν να εγκαταλείψουν για πάντα το… «φωτοβολταϊκό όνειρο»; Αυτό ακόμη και με την επιστροφή των εγγυητικών επιστολών, δε θα γίνει χωρίς κόστος, αφού ήδη οι αγρότες κατέβαλαν διόλου ευκαταφρόνητα ποσά, τα οποία και θα αποχαιρετίσουν οριστικά, για την κατάθεση των φακέλων αδειοδότησης.

πηγή: capital.gr

 
This entry was posted in ΠΑΡΚΑ and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.