Eπιστροφή ΦΠΑ στις επιχειρήσεις εντός 90 ημερών

 
10 calc fot sunblog 330x248 Eπιστροφή ΦΠΑ στις επιχειρήσεις εντός 90 ημερών

Από τον Σεπτέμβριο με νομοθετική ρύθμιση που προωθείται, σε περίπτωση καθυστέρησης τα οφειλόμενα ποσά ΦΠΑ θα επιστρέφονται εντόκως

Εγκύκλιος – εντολή του υπουργείου Οικονομικών για την επιστροφή του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις εντός 90 ημερών. Από τον Σεπτέμβριο μάλιστα, με νομοθετική ρύθμιση που προωθείται, σε περίπτωση καθυστέρησης τα οφειλόμενα ποσά φόρου θα επιστρέφονται εντόκως και θα επιρρίπτονται ευθύνες στους αρμόδιους εφοριακούς.

Επισημαίνεται ότι η καταβολή των οφειλόμενων ποσών από τις εφορίες προς χιλιάδες επιχειρήσεις καθυστερεί για διαστήματα που υπερβαίνουν τους τέσσερις μήνες και σε πολλές περιπτώσεις φθάνουν μέχρι και τους 33 μήνες!

Αμεση διεκπεραίωση 
Ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χ. Θεοχάρης, με εγκύκλιο που απέστειλε πρόσφατα σε όλες τις ΔΟΥ της χώρας, ζητά την άμεση διεκπεραίωση των αιτήσεων για επιστροφές ΦΠΑ που «λιμνάζουν». Επισημαίνει ότι από τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να διεκπεραιώνονται κατά προτεραιότητα οι αιτήσεις με χρόνο αναμονής πάνω από 90 μέρες, καθώς σύμφωνα με προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση, μετά το χρόνο αυτό, το ποσό της επιστροφής θα επιβαρύνεται με τόκο, εξέλιξη για την οποία θα υπάρχει ευθύνη του υπαλλήλου και της ΔΟΥ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που αναρτήθηκαν την περασμένη Δευτέρα στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων:

Στις 109 από τις 140 ΔΟΥ της χώρας ο χρόνος αναμονής για τη διεκπεραίωση αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ υπερβαίνει τις 120 μέρες (τους τέσσερις μήνες) και φθάνει μέχρι και τις 1.009 μέρες, δηλαδή τα δύο έτη και τους εννέα μήνες!

4.810 επιχειρήσεις επί συνόλου 12.178 που έχουν υποβάλει αιτήσεις για επιστροφές ΦΠΑ συνολικού ύψους 1,14 δισ. ευρώ, περιμένουν να εισπράξουν τα ποσά που δικαιούνται για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 120 ημερών – Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις καταγράφονται στη ΔΟΥ Ζακύνθου. Στη συγκεκριμένη εφορία ο μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή του ΦΠΑ έφθασε τις 1.009 μέρες! Το ποσό των επιστροφών ΦΠΑ που πρέπει να καταβάλει η συγκεκριμένη ΔΟΥ σε 13 επιχειρήσεις φθάνει τα 133.900 ευρώ. Δεύτερη στη λίστα είναι η Η’ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης, ενώ έχουν περάσει 801 ημέρες ακόμη δεν έχει επιστρέψει τον ΦΠΑ σε 30 επιχειρήσεις.

Τα μεγαλύτερα ποσά επιστροφών φόρου οφείλει το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων, το οποίο καλείται να αποδώσει 383,7 εκατ. ευρώ σε 666 δικαιούχους. Ο μέσος χρόνος αναμονής για τη διεκπεραίωση των εκκρεμών αιτήσεων έχει φθάσει τις 426 ημέρες, στη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Μεγάλα ποσά επιστροφών εκκρεμούν και στη ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών. Στη συγκεκριμένη ΔΟΥ έχουν υποβληθεί αιτήσεις για επιστροφές συνολικού ύψους 371,4 εκατ. ευρώ από 1.400 δικαιούχους. Ο μέσος χρόνος αναμονής έχει φθάσει τις 420 ημέρες.

Για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες καταβολής επιστροφών ΦΠΑ, ο κ. Θεοχάρης επισημαίνει τα εξής:

Αιτήσεις επιστροφής που περιλαμβάνονται στο αρχείο για επιστροφή χωρίς έλεγχο και εφόσον ο προϊστάμενος ΔΟΥ δεν έχει στοιχεία που υπαγορεύουν τον έλεγχο, δεν απαιτούν σημαντικό χρόνο για την ολοκλήρωσή τους (εκταμίευση).

Αιτήσεις επιστροφής που περιλαμβάνονται στο αρχείο για επιστροφή ύστερα από έλεγχο, ο προσωρινός έλεγχος θα πρέπει να ολοκληρώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον για το σημαντικότερο αριθμό αυτών. Μεγαλύτερος χρόνος, λογικά, απαιτείται για μικρό αριθμό υποθέσεων και εφόσον υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι.

Σε κάθε περίπτωση, οι αιτήσεις επιστροφής που υποβάλλονται από εξαγωγικές επιχειρήσεις θα πρέπει να προηγούνται των λοιπών αιτήσεων.

Εως 2 έτη και 9 μήνες
Στις 109 από τις 140 ΔΟΥ της χώρας ο χρόνος αναμονής για τη διεκπεραίωση αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ υπερβαίνει τις 120 μέρες (τους τέσσερις μήνες) και φθάνει μέχρι και τις 1.009 μέρες, δηλαδή τα δύο έτη και τους εννέα μήνες!

Τα μεγαλύτερα ποσά επιστροφών φόρου οφείλει το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων, το οποίο καλείται να αποδώσει 383,7 εκατ. ευρώ σε 666 δικαιούχους.

 
This entry was posted in ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.