Gazprom: Μείωση των τιμών για το φυσικό αέριο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο

 
17 Thermansi Fot 330x248 Gazprom: Μείωση των τιμών για το φυσικό αέριο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο

Φθηνότερο το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, σύμφωνα με δηλώσεις της Gasprom

Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου Αλεξάντερ Μεντβέντιεφ, της ρώσικης Gazprom, ο όμιλος πρόκειται να προχωρήσει σε μείωση των τιμών που πουλά το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, σε ποσοστά από  7 μέχρι 10% . Ενώ η Ελλάδα πληρώνει την ακριβότερη τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, στις διαπραγματεύσεις  για την εξαγορά της  ΔΕΠΑ, η Gazprom υποσχέθηκε σημαντική μείωση τιμής της τάξης του 30% σε περίπτωση επιτυχίας της εξαγοράς, χωρίς όμως να υπάρχουν στοιχεία για δεσμεύσεις της Gazprom.

Ο κ. Μεντβέντιεφ, ο οποίος είναι και επικεφαλής του τομέα εξαγωγών της Gazprom, δήλωσε ότι η μέση τ

ιμή της Gazprom για την Ευρώπη στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια θα μειωθεί στα 370 – 380 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα από 402 δολάρια το 2012. Η προτεινόμενη μείωση τιμής για την Ευρώπη μεταφράζεται σε πτώση από τα 14,8 δολάρια ανά εκατ. BTU στα 13,7 δολ/εκατ. ΒTU.

Ο κ. Μεντβιέντεφ διευκρίνισε ότι η μείωση των τιμών θα εφαρμοστεί στις νέες συμφωνίες με την ιταλική Eni και τη γαλλική Gaz de France Suez, αλλά δεν αναφέρθηκε στη ΔΕΠΑ. Πάντως, ακόμα και οι νέες τιμές, των 13,7 δολ/εκατ. BTU της Gazprom για την Ευρώπη εξακολουθούν να είναι υψηλότερες της μέσης τιμής των 9 δολ/εκατ. BTU, που είναι η τιμή αναφοράς για την Ευρωπαϊκή Ενωση στην αγορά ΝΒΡ της Βρετανίας.

 
This entry was posted in ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.