Bloomberg: Είναι η κατάλληλη στιγμή να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα?

 
6 euro fot sunblog 330x248 Bloomberg: Είναι η κατάλληλη στιγμή να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα?

Η έλλειψη ρευστότητας, το μεγάλο πρόβλημα για τις επενδύσεις στη χώρα αμς

Είναι η κατάλληλη στιγμή να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα, αναρωτιέται ο Matthew C. Klein σε άρθρο του στην στήλη “The Ticker” στο πρακτορείο Bloomberg.

Από το 2008 η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί περισσότερο από 20%, αναφέρει ο αρθρογράφος, προσθέτοντας ότι εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των αναλυτών στο Bloomberg, “θα δούμε μια σωρευτική υποχώρηση 25% μέσα σε διάστημα επτά ετών – μια καταστροφή που καμία χώρα δεν έχει ζήσει εν καιρώ ειρήνης από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης “.

Από την άλλη πλευρά, ο αρθρογράφος σχολιάζει και τις εκπληκτικές αποδόσεις που έχουν καταγράψει ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.

Όπως αναφέρει “όσοι αγόρασαν 30ετη ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα τον περασμένο Ιούλιο (όπως η Third Point του Dan Loeb) τετραπλασίασαν τα χρήματα τους. Οι τιμές των ελληνικών μετοχών έχουν διπλασιαστεί τους τελευταίους 12 μήνες”.

Ωστόσο οι τιμές συνεχίζουν να απέχουν 80% από τα υψηλά του 2007, προσθέτει και εφόσον ακολουθήσει η πολυπόθητη ανάκαμψη (το λεγόμενο Greekovery) “υπάρχει ακόμη μεγάλο περιθώριο για άνοδο σε μια σειρά περιουσιακών στοιχείων”.

Ο αρθρογράφος σημειώνει επίσης ότι στο επενδυτικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Νέα Υόρκη – και παρακολούθησε – παρουσιάστηκαν ισχυρά επιχειρήματα υπέρ της ανάκαμψης της Ελλάδας: το πρώτο ήταν ότι η δημοσιονομική λιτότητα -η οποία επιδείνωσε την ύφεση- αναμένεται να ολοκληρωθεί κάποια στιγμή το επόμενο έτος. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, υπογράμμισε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη και ταχύτερη δημοσιονομική εξυγίανση που έχει ποτέ καταγραφεί.

Το άλλο επιχείρημα υπέρ της ανάκαμψης είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει πολλές από τις “διαρθρωτικές αδυναμίες” της χώρας. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η Ελλάδα έχει δρομολογήσει τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις μεταξύ όλων των πλούσιων χωρών τα τελευταία χρόνια, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα κατατάσσει την Ελλάδα στην όγδοη θέση στην έρευνα της για “τη μεγαλύτερη βελτίωση στην επιχειρηματική δραστηριότητα”.

Ο αρθρογράφος επικαλείται επίσης τον οικονομολόγο της Apha Bank Μιχάλη Μασουράκη, ο οποίος επισημαίνει ότι το ελληνικό εργατικό κόστος έχει υποχωρήσει 24% σε σχέση με τη Γερμανία, από το 2009. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έχει συρρικνωθεί από περισσότερο από 15% του ΑΕΠ, στο 3,4%.

Το άρθρο συνεχίζει ότι αυτές οι αλλαγές θα προσελκύσουν νέες επιχειρηματικές επενδύσεις για να αντισταθμίσουν τη συρρίκνωση των κυβερνητικών και καταναλωτικών δαπανών. Το ερώτημα είναι πώς θα χρηματοδοτηθούν τέτοιες επενδύσεις.

Όπως επισημαίνει ο Μ. Μασουράκης, «όση βελτίωση και να σημειωθεί, δεν πρόκειται να βοηθήσει εάν δεν επιστρέψει η ρευστότητα». Το γεγονός ότι έχει υποχωρήσει το ρίσκο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη έχει ήδη καταστήσει πιο εύκολο για τις εταιρείες να αναχρηματοδοτούνται, αν και δεν έχει κάνει πολλά για να βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις που αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής οικονομίας.

Τα καλά νέα είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στη μέση μιας αναδιοργάνωσης με τη βοήθεια των 50 δισ. ευρώ από την τρόικα ως αποζημίωση για την απομείωση του χρέους του προηγούμενου έτους, η οποία επηρέασε δυσανάλογα τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα. Η ΕΚΤ έχει ήδη δηλώσει ότι εργάζεται τώρα πάνω σε διάφορους τρόπους για να βελτιώσει τη μετάδοση των μηχανισμών ρευστότητας στις μικρές επιχειρήσεις.

Ο Μ. Μασουράκης υποστήριξε ότι τα κεφάλαια θα επιστρέψουν στη χώρα και θα τροφοδοτήσουν μια ισχυρή ανάπτυξη, μόλις οι άνθρωποι ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους ότι η Ελλάδα έχει αποκατασταθεί. Είναι ενθαρρυντικό, πρόσθεσε, ότι οι τραπεζικές καταθέσεις δεν εγκαταλείπουν πλέον τη χώρα, αν και βρίσκονται περίπου ένα τρίτο χαμηλότερα από τα υψηλά. Την ίδια στιγμή, ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Κομισιόν, έχει σημειώσει άνοδο. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, οι Έλληνες είναι πιο αισιόδοξοι από ό,τι η ευρωζώνη ως σύνολο.

Τα hedge funds και οι private equity εταιρείες έχουν ανταποκριθεί αγοράζοντας ελληνικές εταιρείες, ενώ αρκετές μεγάλες πολυεθνικές έχουν κάνει σοβαρές επενδύσεις. Ο Robert van Peppalendam, ο επικεφαλής των ελληνικών δραστηριοτήτων της Procter & Gamble, δήλωσε ότι πρόσφατα άνοιξε ένα νέο ερευνητικό κέντρο στο κέντρο της Αθήνας προκειμένου να επωφεληθεί από το φθηνό, καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό.

Ο John Frasca, ο επικεφαλής του τμήματος logistics της Hewlett-Packard, δήλωσε ότι το πρόσφατα βελτιωμένο λιμάνι του Πειραιά ήταν ένα ιδανικό μετακομιστικό κέντρο για τις παραγγελίες ηλεκτρονικών από την Κίνα, πολύ πιο αποδοτικό από το Ρότερνταμ και το Αμβούργο. Επισήμανε ακόμη ότι η Η-Ρ ενδιαφέρεται για την συναρμολόγηση κάποιων προϊόντων κοντά στον Πειραιά και την εξαγωγή αυτών στην υπόλοιπη Ευρώπη, αφού εισάγει τα απαραίτητα μέρη από εργοστάσια στην Κίνα και την Τουρκία.

Παρά τους λόγους που επισημαίνονται για μια επιφυλακτική αισιοδοξία, ο αρθρογράφος έχει τις αμφιβολίες του. Ο Daniele Antonucci, οικονομολόγος της Morgan Stanley, δήλωσε πως θεωρεί ότι η Ελλάδα θα αναπτυχθεί τελικά κατά 2,8% το 2015 και θα συνεχίσει σε αυτό το δρόμο. «Προσπαθούσε να είναι αισιόδοξος, επισημαίνοντας ότι το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο από την τάση που επικρατεί για την υπόλοιπη Ευρώπη. Ωστόσο, αυτή η πρόβλεψη υποδηλώνει ότι το ελληνικό ΑΕΠ δεν θα επιστρέψει στο επίπεδο του 2007 μέχρι κάποια στιγμή στα τέλη της δεκαετίας του 2020. Εάν η ΕΚΤ και ο πυρήνας της ευρωζώνης δεν δράσουν αποφασιστικά, οι Έλληνες δεν θα έχουν πολλές επιλογές από το να κάνουν υπομονή. Αλλά οι επενδυτές θα περιμένουν τόσο;»

 
This entry was posted in ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.