Μονιμοποιείται η Έκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης: 1%-4% ως το 2016

 
2 calc fot sunblog 330x248 Μονιμοποιείται η Έκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης: 1% 4% ως το 2016

Έκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης

Μέχρι το 2016 αναμένεται να διατηρηθεί η εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα που κυμαίνεται από 1% έως 4%. Εκεί που όλοι περίμεναν την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα από το 2014, αυτή θα συνεχίσει να εφαρμόζεται για άλλα δύο χρόνια.

Ο υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, θα παρουσιάσει την πρότασή του για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ενώ την επομένη συνεδριάζουν οι εκπρόσωποι της τρικομματικής κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, την ίδια ημέρα καταφθάνουν στην Αθήνα και τα στελέχη της τρόικας προκειμένου να πραγματοποιήσουν τον τακτικό τριμηνιαίο έλεγχο της οικονομίας. Η πρόταση του Γιάννη Στουρνάρα αναμένεται να περιλαμβάνει εναλλακτικά σενάρια για τη φορολόγηση όχι μόνο των αγροτεμαχίων, αλλά και του συνόλου της ακίνητης περιουσίας.

Το στοίχημα είναι ετήσια έσοδα ύψους 3,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ με τα σενάρια που υπάρχουν μέχρι σήμερα φαίνεται ότι αποκλείεται η φορολόγηση των κατ’ επάγγελμα αγροτών.

Αυτό το σενάριο οδηγεί σε δημοσιονομικό “κενό” της τάξεως των 200 -300 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να να καλυφθεί από τη φορολόγηση αυθαιρέτων που δεν έχουν δηλωθεί, την υψηλότερη φορολόγηση των ακινήτων των επιχειρήσεων, καθώς και την υψηλότερη φορολογία σε αδήλωτα αγροτεμάχια και όσα βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές.

Όπως σημειώνουν στο Βήμα παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, “περιθώρια κινήσεων για μειώσεις των φορολογικών συντελεστών κυρίως στα εισοδήματα δεν υπάρχουν, καθώς η πίτα της οικονομίας συρρικνώνεται λόγω της βαθιάς ύφεσης και της υψηλής ανεργίας”.

 
This entry was posted in ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.