Financial times: Η Ελλάδα βλέπει φως στην άκρη του τούνελ

 
5 euro fot sunblog 330x248 Financial times: Η Ελλάδα βλέπει φως στην άκρη του τούνελ

Επανεκκίνηση της οικονομίας και εξυγίανση του δημόσιου τομέα

Η αισιοδοξία επιστρέφει στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους Financial Τimes, οι οποίοι σε ένα νέο, θετικό δημοσίευμα τους για την χώρα μας, αναφέρουν πως οι Έλληνες βλέπουν πια φως στην άκρη του τούνελ.

Στο δημοσίευμα γίνεται αρχικά αναφορά σε μαρτυρίες επιχειρηματιών μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίοι μιλούν για αισιοδοξία, παρά το γεγονός ότι η κρίση δεν έχει παρέλθει ακόμη και υπάρχει έντονη έλλειψη ρευστότητας.

Η ανταποκρίτρια των FT στην Ελλάδα φέρνει ως παράδειγμα την εταιρεία Terra Creta και τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει.

Όπως αναφέρει, το ράλι της περασμένης εβδομάδας στο Χρηματιστήριο Αθηνών δεν σήμαινε πολλά πράγματα για τον Φώτη Σούσαλη, διευθυντή εξαγωγών ελαιόλαδου στην Κρήτη. Ο κ. Σούσαλης αγωνίζεται να βρει μετρητά για να προωθήσει το βραβευμένο ελαιόλαδο της εταιρείας του σε ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές όπως η Βραζιλία και η Κίνα, γράφουν οι FT.

Και μπορεί το πρώτο τρίμηνο οι πωλήσεις του να αυξήθηκαν κατά 30%, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Σούσαλη, η εταιρεία παραμένει χωρίς μεγάλη ρευστότητα.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται μάλιστα ότι γενικότερα ο τραπεζικός δανεισμός σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις εξακολουθεί να είναι «παγωμένος», την ώρα που και η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει την επιστροφή δισεκατομμυρίων ευρώ σε ΦΠΑ στους εξαγωγείς.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της εφημερίδας, πολλοί Έλληνες στον ιδιωτικό τομέα εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι. Μάλιστα, αναφέρει ότι από τον περασμένο μήνα και οι κατασκευαστικές εταιρείες ετοιμάζονται να συνεχίσουν τις εργασίες τους σε έργα υποδομής που ήταν παγωμένα επί τέσσερα χρόνια.

Ακόμη, οι FT αναφέρουν ότι ενισχύεται και ο τουρισμός, ενώ γράφουν πως η συμφωνία για τον ΟΠΑΠ μπορεί να σηματοδοτήσει την έναρξη των ιδιωτικοποιήσεων, κάτι που, σύμφωνα με έναν Έλληνα αναλυτή, σημαίνει ότι η εμπιστοσύνη επιστρέφει και καθιστά δυνατή την επίτευξη συμφωνιών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους Financial Τimes, η «νέα διάθεση» στην Ελλάδα ενισχύεται και από τα θετικά μηνύματα από τα επίσημα οικονομικά στατιστικά.

«Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο προς μικρή ανάπτυξη της τάξης του 0,6% το επόμενο έτος, μετά από μια εξαετή ύφεση κατά την οποία η εθνική παραγωγή συρρικνώθηκε σχεδόν κατά το ένα τρίτο και ώθησε το ποσοστό ανεργίας στο επίπεδο ρεκόρ του 27%» γράφουν.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται,η Αθήνα θα μπορούσε φέτος, για πρώτη φορά μετά από τη συμφωνία διάσωσης του 2010, να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους και να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,5% επί του ΑΕΠ.

Ακόμη γίνεται αναφορά στην δόση των 3,3 δισ. ευρώ που θα λάβει η Αθήνα τον Ιούνιο.

Φυσικά, οι FT δεν θα μπορούσαν να μην αναφερθούν στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Fitch κατά μια μονάδα.

Αν και όπως γράφουν, η Ελλάδα παραμένει ακόμη σε καθεστώς «σκουπιδιών», η εν λόγω κίνηση του οίκου προκάλεσε κινητοποίηση των hedge fund για την αγορά ελληνικών τραπεζικών μετοχών, ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας.

Οι Financial Τimes «κλείνουν» το δημοσίευμά τους με τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, σύμφωνα με τον οποίο χρειάζεται προσοχή για να μη δημιουργηθούν μεγάλες προσδοκίες.

«Τα πράγματα πηγαίνουν καλά αλλά δεν έχουμε βγει ακόμη από το δάσος»…

πηγή:imerisia.gr

 

 
This entry was posted in ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.